Reklama
Reklama

To najzdrowsza część wieprzowiny, można jeść nawet na diecie. Ma dużo białka i mało kalorii

Uchodzi za jedno z najszlachetniejszych i jednocześnie najzdrowszych mięs, które można bez problemu kupić w sklepie. Choć polędwiczka wieprzowa kojarzy się z tłustą wieprzowiną, to tylko krzywdzący stereotyp. Na tle karkówki, boczku i łopatki jest naprawdę niskokaloryczna i pełna cennych wartości odżywczych. Przekonaj się, kto powinien ją jeść.

Choć mięso wieprzowe często kojarzy się z wysoką zawartością tłuszczu, to polędwiczka zdecydowanie wyróżnia się na tle innych partii. Uchodzi za najlepszą część wieprzowiny - zarówno pod kątem walorów odżywczych, jak i smakowych. Nie należy do najtańszych (minimum 30 zł za kilogram), jednak mimo wszystko warto po nią sięgać. Wybierając polędwicę w sklepie, kieruj się jej wyglądem. Świeże mięso będzie się wyróżniało jasnoróżową barwą na całym kawałku. Kto powinien je jeść i jak przyrządzić polędwicę, żeby była soczysta i apetyczna?

Reklama

Polędwiczka - najzdrowsza część wieprzowiny

Polędwiczka wieprzowa to jedna z najbardziej docenianych i najdelikatniejszych części wieprzowiny. To niewielki mięsień położony wzdłuż grzbietu świni. Przede wszystkim polędwica jest wyjątkowo chuda i niskokaloryczna - zawiera znacznie mniej tłuszczu niż karkówka czy boczek (bo tylko ok. 3,5-4 g na 100 g mięsa). W 100 gramach pieczonej polędwiczki kryje ok. 144 kcal, podczas gdy pieczona karkówka to już 205 kcal, a boczek - 400 kcal. Dodatkowo jest lekkostrawna - dobrze przygotowana (pieczona, duszona, gotowana na parze) nie obciąży układu pokarmowego. Właśnie dlatego jest polecana wszystkim, którzy dbają o linię, a nie chcą rezygnować z wieprzowiny w diecie.

Dodatkowo polędwiczka wieprzowa to bogate źródło łatwo przyswajalnego białka. Doskonale sprawdzi się jako składnik posiłków regeneracyjnych i wzmacniających mięśnie. To także skarbnica witamin z grupy B, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i przemianę materii. 

Mięso dostarcza organizmowi także licznych minerałów, w tym cynku, fosforu i selenu. Substancje wpływają korzystnie na zdrowie kości, wspierają pracę tarczycy, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci

Kto powinien jeść polędwiczkę wieprzową?

Ze względu na składniki odżywcze, które występują w polędwiczce, jest ona dobrym wyborem dla wielu grup osób. Mogą po nią sięgać wszyscy, którzy dbają o zdrową sylwetkę. Mięso jest niskokaloryczne (choć nie tak bardzo jak np. indyk), dodatkowo zawiera niewiele tłuszczu, za to dużo białka. Dzięki temu wspaniale syci na długo, a nie dostarcza niepotrzebnych kalorii. Białko wspiera też budowę i regenerację mięśni, co pomaga sportowcom i osobom aktywnym fizycznie w codziennych treningach.

Polędwiczka wieprzowa to mięso dla seniorów i dzieci. Delikatna struktura sprawia, że jest łatwa do pogryzienia i strawienia. Nie bez znaczenia jest też duża zawartość witamin z grupy B i minerałów (selenu, cynku, fosforu), które są szczególnie ważne dla najmłodszych i osób po 60. roku życia. Wzmacniają odporność i dbają o układ nerwowy (a więc o lepszą pamięć i koncentrację).

Kto powinien jeść polędwiczkę wieprzową? Jest zalecana wszystkim, którzy mają problemy z trawieniem - właściwie przygotowana nie obciąży układu pokarmowego. Mogą po nią sięgać też chorujący na cukrzycę i z insulinoopornością. Mięso nie zawiera dużych porcji tłuszczu i węglowodanów, dlatego nie wywołuje nagłych skoków cukru we krwi.

Trzeba jednak pamiętać, że nie tylko wybór odpowiedniego mięsa wpływa na to, że jest ono zdrowe. Duże znaczenie ma też sposób jego przygotowania. Aby cieszyć się wartościami odżywczymi polędwiczki wieprzowej, trzeba unikać smażenia jej na głębokim tłuszczu i z ciężkimi, tłustymi dodatkami. Na szczęście z polędwiczki można przygotować dania, które będą nie tylko smaczne, ale też zgodne z zasadami zdrowego żywienia.

Co zrobić z polędwiczki wieprzowej?

Polędwiczka wieprzowa to mięso łatwe do przygotowania. Jest niezwykle delikatna, dlatego to ona powinna znaleźć się w centrum dania. Trzeba uważać na dodatki, żeby nie zdominować jej subtelnego aromatu i nie dodać potrawie zbyt dużo "pustych kalorii". Mięso jest miękkie i nie wymaga długiej obróbki cieplnej (wystarczy kilka lub kilkanaście minut, żeby była gotowa). 

Polędwiczka sprawdza się w daniach przyrządzanych na co dzień, jak i bardziej wykwintnych. Można ją faszerować, piec, grillować, dusić w sosie czy podawać na zimno w formie carpaccio. Pasuje jako składnik dań obiadowych i z grilla, potraw jednogarnkowych, przystawek na ciepło i zimno. 

Co zrobić z polędwiczki wieprzowej? Na obiad możesz przygotować medaliony z polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym, grzybowym albo z zielonego pieprzu. Rewelacyjnie smakuje też polędwiczka pieczona w całości z ziołami i czosnkiem. Warto nafaszerować mięso suszonymi pomidorami i mozzarellą, aby nabrało nieco włoskiego smaku. Miłośnicy francuskich aromatów powinni spróbować ragout z polędwiczki z cukinią i papryką albo polędwiczki duszonej w cydrze z tymiankiem, serem pleśniowym i gruszką

Polędwiczka świetnie sprawdza się też w sezonie grillowym. Zdjęta z rusztu wyjdzie soczysta i pełna smaku. Nadziej ją na szaszłyki, koniecznie z cebulą, cukinią i pieczarkami. Możesz też po prostu zamarynować ją w tymianku i przyprawie grillowej i podawać pokrojoną na cienkie plastry. 

Na kolację zaserwuj carpaccio, polędwiczkę w sosie śliwkowym i cynamonie lub duszoną polędwiczkę z jabłkami i cebulą. Te propozycje są nieco lżejsze i delikatniejsze, słodsze w smaku. Jeśli lubisz nieco wyrazistości w daniu, przygotuj polędwiczkę po chińsku z imbirem i sosem sojowym

Mięso warto podać podczas specjalnych uroczystości. Wystarczy tylko chwila, by na stole znalazła się polędwiczka w cieście francuskim z żurawiną i orzechami albo polędwiczka po prowansalsku z oliwkami i ziołami. Jak widzisz, tę część wieprzowiny da się wykorzystać w kuchni na naprawdę wiele sposobów. Tym bardziej że jest prosta w obróbce.

Źródło: terazgotuje.pl, wszystkoojedzeniu.pl

Zobacz też:

Zdrowy i smaczny zamiennik ziemniaka. Działają niczym tarcza ochronna dla mózgu i wątroby

Zdobi ogród, a jego owoce to tarcza ochronna dla wątroby. Można jeść na surowo lub zrobić sok

Wystarczy zjeść trzy sztuki dziennie i jelita zaczną dobrze pracować. Wcinaj też, gdy serce kołacze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wieprzowina | mięso | dania główne | grill