Reklama
Reklama

"Złoty chleb" z Werony. Puszyste, miękkie jak chmurka ciasto na święta

Gdy postawisz pandoro na stole, goście na pewno będą pod wrażeniem. Wysokie, oprószone cukrem pudrem ciasto zachęca do szybkiego spróbowania choćby kawałka. Włoski, świąteczny deser zrobisz z kilku składników - z powodzeniem zastąpi wigilijny keks lub sernik.

Miłośnicy Włoch znają najpopularniejsze bożonarodzeniowe wypieki, czyli panettone, panpepato i pandoro. Panettone pochodzi z Mediolanu, to wysoki, słodki chlebek drożdżowy z rodzynkami i kandyzowaną pomarańczą. Panpepato, którym zajadają się mieszkańcy Ferrary, Sieny, południowej Umbrii i północnej części Lacjum, to rodzaj tzw. panforte (ciągnącego się deseru). Słodkie, okrągłe ciasto zrobione jest z owoców (pomarańczy, limonki), orzechów (m.in. migdałów, piniowych, włoskich czy laskowych), miodu i przypraw korzennych. Choć oba są pyszne, to na uwagę zasługuje też pandoro - co to za deser?

Pandoro -  chleb z Werony

Przepis na pandoro pochodzi z Werony, najprawdopodobniej był wypiekany w XIII wieku na dworze Sforzów. Dopiero w XVIII wieku deser pojawił się w historycznych wzmiankach pod dzisiejszą nazwą pandoro. W 1894 roku Domenico Melegatti uzyskał patent na procedurę, która miała być stosowana w przemysłowej produkcji wypieku. Obecnie deser jest drugim, zaraz po panettone, najsłynniejszym, świątecznym wypiekiem we Włoszech.

Co to jest pandoro? Jego nazwa pochodzi od dwóch włoskich słów - "pane", czyli chleb oraz "oro", czyli złoto. "Pane d'oro" oznacza dosłownie chleb ze złota, dlatego wypiek często określa się właśnie mianem "złotego chleba". Złoty kolor nadają mu masło i jajka, których w przepisie nie brakuje. 

Pandoro to wysoka, drożdżowa babka, która ma mocno maślany smak i zwartą teksturę. Tradycyjne deser piecze się w formie ośmioramiennej gwiazdy, szerokiej u podstawy i lekko zwężającej się ku górze. Ciasto może być dodatkowo nadziane bakaliami, a z wierzchu posypane solidną porcją cukru pudru. Choć jest podobne do panettone, to różni się przede wszystkim kształtem i konsystencją ciasta.

Pandoro - przepis

Jak zrobić wysokie i lekkie jak puch pandoro? Przepis wcale nie jest bardzo skomplikowany, choć czasochłonny i - jak w przypadku każdej drożdżowej baby - trzeba postępować krok po kroku według receptury, żeby wszystko się udało. Wystarczy kupić kilka produktów, które są łatwo dostępne w osiedlowych sklepach i można zabierać się za pieczenie.

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki mleka 2% (ciepłego, nie wrzącego),
  • 350 g mąki pszennej typu "00" (mąka na pizzę),
  • 200 g masła 82%,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 3 żółtka,
  • 2 całe jajka,
  • 2 łyżki alkoholu (np. limoncello lub koniaku),
  • ekstrakt z wanilii,
  • cukier puder (do posypania).

Sposób wykonania:

Przygotowanie ciasta pandoro rozpocznij 2 dni przed planowanym podaniem go gościom.

Zacznij od zaczynu drożdżowego. Do miski wlej ciepłe mleko, wkrusz drodże i wsyp 50 g mąki. Tylko delikatnie przemieszaj i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce (najlepiej przy kuchence, piekarniku czy kaloryferze), aby zaczyn zaczął pracować. W międzyczasie rozpuść 40 g masła i odłóż do wystygnięcia. 

Następnie zabierz się za robienie ciasta. Po upływie wspomnianego czasu do dużej miski wsyp pozostałą część mąki, wlej drożdżowy zaczyn i rozpuszczone, chłodne masło. Dodaj też cukier, żółtka i jajka, alkohol oraz ekstrakt z wanilii. Miksuj przez ok. 10 minut, do połączenia składników. Ciasto wychodzi zbite i gęste. Przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin (najlepiej na noc), aby porządnie wyrosło. 

Kolejnego dnia odkryj ciasto i zagniataj jeszcze przez ok. 10-15 minut. Oprósz blat kuchenny mąką i rozwałkuj na nim ciasto na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Pozostałą część masła (160 g) - zimnego - pokrój na cienkie kawałki i ułóż na środku ciasta. Zaginaj puste brzegi do środka, wałkując po każdym zagięciu. Po kilkukrotnym złożeniu, zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na ok. 20 minut do lodówki, aby się schłodziło. Powtórz składanie i wałkowanie jeszcze około dwóch razy, za każdym umieszczając ciasto w lodówce. 

Po trzecim wałkowaniu masło powinno wniknąć w strukturę ciasta. Wtedy stwórz z niego kulę i przełóż do wysmarowanej masłem i posypanem cukrem formy do pieczenia pandoro (gwieździsta). Ponownie zakryj ściereczką kuchenną, zostaw w ciepłym miejscu na ok. 4 godziny - masa powinna podwoić swoją objętość i wyrosnąć na 3/4 wysokości formy lub wyżej. 

Wyrośnięte pandoro przełóż do piekarnika, rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 40 minut. Sprawdź, tzw. testem "suchego patyczka", czy ciasto jest jeszcze mokre w środku. Jeśli jest suche, zostaw w formie, aż do całkowitego ostygnięcia. Wtedy wyjmij, a przed podaniem gościom - obficie posyp cukrem pudrem

Źródło: terazgotuje.pl, duecappucci.pl

Zobacz też:

Znany jako ozdoba ogrodu, tymczasem jego nasiona to kopalnia witamin. Zdrowsze od owsianki

Możesz dodać do rosołu zamiast pietruszki. To skarbnica witamin, balsam dla serca i ochrona dla wątroby

Hinduski "eliksir życia". Herbata na stres, zdrowe serce i szybki metabolizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb | ciasta | desery | Boże Narodzenie | słodycze