Reklama
Reklama

Nie wszyscy wiedzą, że ten ser to świetne wsparcie dla zdrowia kości i zębów. Poprawia też samopoczucie

Gdy odwiedzają cię goście, lubisz przygotowywać dla nich deskę serów? Być może pojawia się na niej francuski ser brie. Czy wiesz, dlaczego warto po niego sięgać, oraz w jakich kompozycjach smakowych sprawdza się najlepiej? Podpowiadamy.

W sklepach znajdziemy przeróżne rodzaje serów, od polskich twarogów, przez holenderską gołdę, angielski cheddar, włoski parmezan, aż po francuskie sery pleśniowe, w tym brie. To właśnie on będzie bohaterem tego artykułu.  

Brat camemberta prosto z Francji 

Brie wytwarzany jest z mleka krowiego, zaliczany jest do serów podpuszczkowych. Wywodzi się oczywiście z Francji. Jest produkowany w wielu krajach, jednak oryginalny brie z certyfikatem potwierdzającym jego jakość pochodzi z departamentu Sekwana i Marna niedaleko Paryża. Serowe bloczki mają okrągły kształt o średnicy od 32,5 do 40 cm. Jego smak określany jest jako lekko dymny, z wyczuwalnymi nutami pleśni i pieczarek. Lekko żółtawy, dość miękki środek, który otacza twardsza biała skórka, którą zawdzięcza działaniu specjalnego szczepu grzybów. Niektórzy producenci do sera brie dodają również orzechy włoskie, zioła, grzyby, czy pieprz.  

Reklama

Jak podaje portal kobieta.interia.pl: "Ser Brie jest jednym z najpopularniejszych gatunków serów pleśniowych na świecie. Ten podpuszczkowy ser, jest porośnięty pleśnią białą Penicillium candidum i wytwarza się go z mleka krowiego." 

Chociaż na pierwszy rzut oka camembert i brie są bardzo podobne, nieco się różnią. Brie ma delikatniejszy smak i jest bardziej kremowy, natomiast camembert ma bardziej intensywny, grzybowy smak i zbitą strukturę. Dodatkowo brie dojrzewa od niego dłużej. 

Dlaczego warto jeść ser brie? 

Ser brie jest dobrym źródłem aminokwasów i białka, które jest substancją budulcową organizmu. Należy dbać o to, aby posiłki zawierały dużą ilość protein, ponieważ wpływają one na sytość, procesy metaboliczne, a także regenerację mięśni oraz kondycję skóry, włosów i paznokci.  

W serze brie znajdują się również wapń i fosfor, które wzmacniające kości i zęby, zmniejszając ryzyko wystąpienia osteoporozy i próchnicy. Natomiast obecny tu potas pomaga regulować ciśnienie krwi, natomiast jod pozytywnie wpływa na zdrowie tarczycy. Obecność żelaza zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii. Brie jest również źródłem witamin z grupy B, które wspierają układ krążenia i układ nerwowy, mają również działanie poprawiające samopoczucie. Brie zawiera też retinol oraz witamina A, które mają działanie przeciwutleniające, oraz wspierające zdrowie oczu i kondycję skóry.  

Zastanawiasz się, czy sery pleśniowe są bezpieczne dla zdrowia? Jak najbardziej tak, pleśń znajdująca się na nich określana jest jako "szlachetna", w odróżnieniu od tej, przez którą psuje się jedzenie, nie ma szkodliwego wpływu na organizm. Warto jednak pamiętać, że nie wszyscy powinni sięgać po sery pleśniowe. Przeciwwskazaniem do ich jedzenia jest między innymi: ciąża, okres karmienia piersią, oraz alergie pokarmowe.  

Oczywiście, mimo że ser brie ma właściwości wspierające organizm, nie można z nim przesadzać. Powinien stanowić jedynie dodatek do potraw i być jedzony raz na jakiś czas. W 100 g sera brie znajduje się ok. 334 kcal. Spożywany w dużych ilościach może wpłynąć na podniesienie masy ciała. Warto dodać, że ser brie zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, które jedzone w nadmiarze mogą przyczyniać się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.  

Sprawdź także: Możesz zagęścić nim sos, upiec ciasto lub zrobić napój. Pomaga na zdrowe kości, w odchudzaniu i stresie 

Do czego stosować ser brie w kuchni? 

Zastanawiasz się, w jakich daniach sprawdzi się ser brie? To niezwykle uniwersalny produkt, więc będzie pasował zarówno do wytrawnych, jak i słodkich połączeń smakowych. Świetnie sprawdzi się do przygotowania deski serów, możesz podać go w towarzystwie innych gatunków sera, winogron, orzechów włoskich, czy wędlin. Koniecznie obok zaserwuj chrupiącą bagietkę.  

Ser brie możesz również po prostu położyć na kanapkach, ciekawym połączeniem będzie podanie go na podpieczonej bułce lub chlebie wraz z plastrami fig, buraka lub gruszki, polanie całości odrobiną miodu, octu balsamicznego i posypanie uprażonymi orzechami włoskimi.  

Klasyczną opcją idealną na imprezy czy kolacje są oczywiście sałatki. Wystarczy, że na głęboki talerz wsypiesz miks sałat, dodasz plastry gruszki, szynkę dojrzewającą, pestki dyni i słonecznika, oraz miodowo-musztardowy dressing.  

Możesz również dodać go do dań na ciepło. Będzie pasował do: 

  • zup krem, na przykład kalafiorowej i brokułowej, 
  • wytrawnych tart, np. ze szpinakiem i łososiem, 
  • zapiekanek makaronowych, np. z kurczakiem, sosem śmietanowym i brokułami.

Warto pamiętać, aby ser brie stanowił jedynie dodatek do dań bogatych w warzywa i dobre źródła białka. 

Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.medonet.pl 

Zobacz też:

Dla seniorów jest jak naturalne lekarstwo. Ten olej chroni serce, pomaga w zasypianiu i poprawia pamięć

Używamy na święta, a powinniśmy cały rok. Na stany zapalne, odporność i dobry cukier

Owoce mają mnóstwo witamin, wspierają trawienie i obniżają cholesterol. Mało kto wie, że pestki też można wykorzystać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser | nabiał