Pij rano zamiast siemienia lnianego. Osłania żołądek i daje uczucie sytości, wspiera serce i trzyma cukier w ryzach
Chcesz zdrowo zacząć dzień? Zamień pite na czczo siemię lniane na zamiennik równie naturalny, bardzo delikatny dla przewodu pokarmowego - mamy tu na myśli babkę jajowatą. Twoje jelita będą ci wdzięczne.
Zacznijmy od wyjaśnienia, co to jest babka jajowata? To roślina wywodząca się z Azji Południowej, szczególną popularnością ciesząca się w Indiach oraz Iranie. Jaj nasiona - a przede wszystkim łuski - to bogate źródło rozpuszczalnego błonnika. Są bardzo chętnie wykorzystywane w medycynie naturalnej, zwłaszcza przy problemach ze strony układu pokarmowego.
Ponadto, oprócz błonnika, w składzie chemicznym babki jajowatej występują także niewielkie ilości alkaloidów, triterpenów czy fitosteroli, a także białek i oleju zawierającego m.in. kwas linolowy.
W naszym kraju coraz częściej słyszy się o babce jajowatej jako alternatywie dla picia siemienia lnianego.
Sprawdź także: Domowy chleb pełnoziarnisty na zdrowe jelita. Dodaj do niego niecodzienny składnik
Dlaczego warto używać babki jajowatej? Przede wszystkim z uwagi na bardzo wysoką zawartość rozpuszczalnego w wodzie błonnika jest ona konkretnym wsparciem dla zdrowia jelit. Po połączeniu z wodą jej łuski pomagają w regulowaniu wypróżnień, łagodzą zaparcia. Naukowcy powiązali także babkę jajowatą z zapobieganiem powikłaniom zaparć takim jak hemoroidy.
Babka jajowata zwiększa także uczucie sytości, dzięki czemu można ograniczyć podjadanie między posiłkami będące zmorą osób chcących zredukować masę ciała. Warto dodać także, że, dzięki właściwościom osłonowym żel z babki jajowatej tworzy ochronną warstwę w przewodzie pokarmowym i łagodzi podrażnienia. Ma to znaczenie m.in. przy refluksie czy nadkwasocie.
Badacze dowodzą także, że produkt ten może obniżać cholesterol i wspomagać regulację ciśnienia krwi. Błonnik z babki jajowatej obniża ryzyko m.in. cukrzycy, udaru czy zawału serca.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania babki jajowatej? Nie jest ona zalecana osobom z gruczolakiem jelita grubego ani zmagającym się z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Również osoby z zaburzeniami połykania nie powinny po nią sięgać.
Zastanawiasz się, jak jeść babkę jajowatą? Najprostszy i najskuteczniejszy sposób na włączenie jej do swojej diety, to parzenie - tak jak siemię lniane.
1-2 łyżeczki łusek babki jajowatej zalej ok. 200 ml ciepłej wody. Następnie odstaw na kilka minut, aż będzie miała konsystencję żelową. Najlepiej pić ją rano, na czczo.
Są także inne opcje. Niektórzy dodają babkę jajowatą do koktajli, owsianki czy też zup oraz wypieków. Nie zmieni ona smaku potrawy, a znacznie zwiększy wartość odżywczą.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
"Masło bogów" znane z PRL-u wraca do menu. Jest pełne kolagenu, poprawia stan kości i wygląd skóry
Ma niewiele kalorii, ale dużo witamin. Owoc na poprawę pamięci i dobrą pracę jelit