Domowy chleb pełnoziarnisty na zdrowe jelita. Dodaj do niego niecodzienny składnik
Ten chleb razowy jest łatwy w przygotowaniu, nie wymaga długotrwałego wyrabiania. Prosty przepis sprawia, że poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Będzie idealną propozycją na śniadanie lub kolację. Wystarczą dwie godziny, by móc cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem świeżo upieczonego chleba, z którym nic innego nie może się równać.
Nie ma to, jak chrupiący i pachnący domowy chleb. Warto zrobić go z mąki pełnoziarnistej, na przykład razowej, dzięki czemu będzie miał więcej błonnika. Składnik ten sprawia, że dłużej czujemy się syci, co więcej, wspiera trawienie, poprawia pracę jelit, oraz doskonale syci. Nie wszyscy wiedzą także, że błonnik pokarmowy pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Kanapki z domowego chleba razowego to niebo w gębie, na pewno nie skończy się na jednej kromce.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 570 g mąki razowej,
- 400 ml ciepłej wody,
- 100 ml ulubionego piwa,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki drożdży instant,
- ½ łyżki soli.
Z domowego chleba razowego możesz zrobić pyszne wiosenne kanapki. Kromki posmaruj serkiem śmietankowym, dodaj sałatę, dobrej jakości wędlinę, ser cheddar, pokrojone w plastry jajka, pomidory, rzodkiewki, a wierzch posyp obficie posiekanym szczypiorkiem.
Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj wszystko, by suche składniki się połączyły.
Do miski wlej wodę i piwo. Wymieszaj wszystko łyżką lub mikserem z hakiem do ciasta, aż składniki się dobrze połączą i powstanie lepkie, szorstkie ciasto.
Miskę przykryj czystą ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę lub do podwojenia swojej objętości.
Blat podsyp dużą ilością mąki. Wyłóż na niego ciasto i posyp go mąką. Składaj brzegi do środka, tworząc owalny bochenek. Posyp wierzch ulubionymi nasionami, np. sezamem, pestkami dyni czy płatkami owsianymi. Przykryj całość luźno folią spożywczą.
Wstaw pustą keksówkę o wymiarach 35x11 cm do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i podgrzewaj przez 30 minut.
Ostrożnie wyjmij formę, używając rękawic kuchennych. Wrzuć do keksówki bochenek chleba i przykryj go folią aluminiową. Wstaw do pieca i piecz przez 30 minut. Następnie odkryj bochenek i piecz go przez kolejne 15 minut.
Wyjmij chleb z pieca i formy. Powinien wydawać głuchy odgłos przy uderzeniu w spód. Chleb razowy całkowicie ostudź na kratce przed pokrojeniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto jak z włoskiej kawiarni. Nie ma lepszego deseru do kawy
Teraz wiadomo, dlaczego nasze babcie często ją gotowały. Na jelita działa jak balsam
Lepsze od placków ziemniaczanych, delikatne i chrupiące. Nie nasiąkają tłuszczem