Zmniejszają apetyt i skoki cukru. Garstka to paliwo dla mózgu, Polacy jedzą zbyt rzadko
Dietetycy powtarzają, aby dbać o dostarczanie organizmowi zdrowych tłuszczów w diecie. Należą do nich między innymi orzechy i pestki, warto sięgać po różne gatunki, dzięki czemu łatwiej zaopatrzymy organizm w cenne wartości odżywcze. Dziś przyjrzymy się bliżej orzeszkom piniowym, które w menu Polaków pojawiają się stosunkowo rzadko. Sprawdzimy, do jakich dań pasują najlepiej, oraz jakie właściwości mają orzeszki piniowe.
Niepozorne orzeszki piniowe mogą doskonale urozmaicić smak wielu dań, w szczególności tych kuchni śródziemnomorskiej, a w szczególności włoskiej. Podpowiemy ci, kto koniecznie powinien włączyć je do swojego codziennego jadłospisu, a dla kogo orzeszki piniowe nie będą najlepszym wyborem żywieniowym.
Malutkie orzeszki piniowe, nazywane także orzeszkami pinii lub piniolami, to tak naprawdę nasiona sosny, najczęściej występują w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jednak uprawiane są również w Chinach, Korei, czy Rosji. Orzeszki pinii świetnie sprawdzają się w kuchni, co ciekawe od lat mają także zastosowanie w medycynie naturalnej, wykorzystywane są do leczenia kaszlu, reumatyzmu, problemów z zaparciami, czy bólów i zawrotów głowy.
W orzeszkach piniowych znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają zdrowie układ krążenia, pracę serca, a także pomagają dbać o prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Ponadto działają przeciwzapalnie, mają także wpływ na pracę układu nerwowego, oraz kondycję skóry. Nie brakuje w nich również białka, które jest podstawową substancją budulcową w organizmie. Odpowiednia ilość protein w diecie pomaga w odczuwaniu sytości po posiłkach. Co więcej, wspierają pracę mięśni, ich regenerację, oraz uczestniczą w przemianach metabolicznych. W orzechach pinii są również antyoksydanty, sterole i związki fenolowe, dzięki czemu wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, pomagają zbijać zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej.
Orzeszki pinii są źródłem witaminy K, która między innymi wpływa na prawidłową krzepliwość krwi, oraz wspiera układ kostny, oraz sercowo-naczyniowy.
W ich składzie znajduje się także spora dawka cynku, który pomaga wspierać odporność organizmu oraz uczestniczy w przemianach metabolicznych. Ma także działanie wspierające układ hormonalny, oraz płodność, co więcej uważane są za afrodyzjak. Obecny jest w nich również wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby; magnez, wspierający pracę mózgu, mięśni i serca, a także potas, pomagający utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
Co ciekawe, orzeszkom piniowym przypisuje się działanie zmniejszające łaknienie. Należy jednak pamiętać, że chociaż orzeszki pinii są zdrowe, warto jeść je z umiarem, ponieważ są wysokokaloryczne, 100 g znajduje się ok. 670 kcal. Przeciwwskazaniem do ich spożywania mogą być alergie pokarmowe, oraz problemy trawienne.
Sprawdź także: Chrupiąca, sycąca i zdrowa przekąska. Jedz, gdy często bolą cię stawy
Garść orzeszków piniowych może stanowić zdrową przekąskę. Świetnie sprawdzą się także do letnich sałatek, na przykład tej ze świeżymi letnimi pomidorami, liśćmi bazylii, serem mozzarella lub burratta, oliwą i octem balsamicznym. Będą pasować także jako chrupiący dodatek do włoskich makaronów, można posypać nimi również zupy krem, np. z pomidorów czy brokułów.
Jednak najpopularniejszą propozycją z orzeszkami pinii w roli głównej jest oczywiście pesto. Aby je przygotować wystarczy zmiksować kilka garści świeżej bazylii, orzeszki piniowe, nieco parmezanu lub grana padano, świeży czosnek, oliwę z oliwek, oraz doprawić wszystko solą i pieprzem.
Źródła: poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kiedyś rósł w każdym polskim ogrodzie. Najlepszy owoc na odchudzanie, dla serca i jelit
Zapomniane warzywo o wielkiej mocy. Regeneruje wątrobę, obniża ciśnienie, jelita pracują książkowo
Kawa z nietypowym dodatkiem pomaga w odchudzaniu i na bóle głowy. Dodatkowo poprawia nastrój