Reklama
Reklama

Japoński sposób na odchudzanie. Schudniesz bez katowania się dietami

Twoim postanowienie noworocznym jest schudnięcie, a nie wiesz jak do tego się zabrać? Jeśli wydaje ci się, że próbowałeś już wszystkiego, to ten japoński sposób na odchudzanie jest zdecydowanie dla ciebie. Schudniesz bez katowania się dietami, a przy tym to sposób na długowieczność.

Japończycy znajdują się w czołówce najdłużej żyjących narodów. Według niektórych badaczy sekret ten tkwi w ich genach. Okazuje się, że duży wpływ ma zarazem to, jak Japończycy jedzą. Wpływa to nie tylko na ich długowieczność, ale też szczupłe sylwetki. 

Dlaczego Japończycy żyją długo?

Japończycy żyją długo między innymi dzięki zdrowej diecie. Japońska dieta opiera się na produktach nieprzetworzonych. Dominują w niej owoce morza (głównie ryby morskie) oraz duża ilość warzyw takich jak np. kapusta, rzodkiew, jarmuż. Do tego w menu nie brakuje popularnej zielonej herbaty. W efekcie ich codzienne żywienie dostarcza bardzo duże ilości cennych antyoksydantów, tłuszczy omega-3 i błonnika

Unikanie przez Japończyków czerwonego mięsa, przetworzonej żywności przepełnionej niezdrowymi tłuszczami nasyconymi i solą pozwala im zachować najlepszą kondycję organizmu. Przez to rzadziej chorują i mogą dożyć długiej, spokojnej starości. 

Na długowieczność Japończyków wpływ ma również to, jak spożywają posiłki. Dania jedzone są w spokoju, z dala od rozpraszaczy w postaci telefonów, komputerów czy telewizorów. Cała uwaga poświęcona jest delektowaniu się jedzeniem i tym, że ma nas nasycić i odżywić. Każdy kęs jest starannie i bez pośpiechu gryziony, co dodatkowo pozytywnie wpływa na trawienie. 

Długie życie Japończyków to między innymi zasługa korzystania z zasady “Hara hachi bunme". Temu sposobowi zawdzięczają zarówno szczupłą sylwetkę. 

Japoński sposób na odchudzanie

Sposobem na utrzymanie szczupłej sylwetki lub odchudzanie, jaki stosują Japończycy, jest zasada "hara hachi bunme". Stwierdzenie to można przetłumaczyć jako “jedz do momentu, aż będziesz pełen w 80 procentach". W praktyce polega to na najadaniu się, ale nie przejadaniu się. 

Stosowanie się do tej reguły pozwala uniknąć sytuacji, w której dostarczymy do organizmu nadprogramowe kalorie. Tym samym łatwiej utrzymamy wyznaczoną ilość kilokalorii, którą możemy zjeść danego dnia. Poza tym dzięki temu unikniemy nieprzyjemnego uczucia przejedzenia. 

Aby ten japoński sposób na odchudzanie działał jeszcze lepiej, pamiętaj o powolnym jedzeniu. Spożywając posiłki szybko i nieuważnie nie będziemy się czuć tak najedzeni, jak powinniśmy. 

Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Domowy kolagen za grosze z przepisu dietetyka. Pomaga na stawy, poprawia wygląd skóry

Jedz codziennie, unikniesz cukrzycy. Do tego ochronisz serce i poprawisz pracę mózgu

W smaku przypomina suszoną śliwkę. Ma dużo magnezu i wapnia, obniża cukier, wspomaga wątrobę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: odchudzanie | dieta | kuchnia japońska