Jeden z najzdrowszych napojów. W dzieciństwie to była codzienność, dziś rzadko pijemy
Kakao to popularny składnik, który znany jest przede wszystkim jako słodycz. Przez sporą zawartość tłuszczu oraz cukru, które dodawane są do deserów, jego zdrowotny wpływ na organizm jest niedoceniany. Warto go włączyć do diety, aby cieszyć się bogactwem składników odżywczych i właściwości zdrowotnych. Najprostszym sposobem na to jest przygotowanie prostego, ale pysznego napoju.
Kakao to napój, który znany jest nam z dzieciństwa. Warto docenić jego prozdrowotny wpływ na organizm i włączyć ponownie do naszej diety.
Sprawdź także: Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce
Kakao to produkt, który powstaje z prażonych nasion owoców kakaowca, które następnie są mielone na proszek. Ma ciemny kolor i intensywny smak. Zwykle spotkamy je w czekoladzie czy słodkich deserach. Samo w sobie jest niezwykle zdrowe i ma niebagatelny wpływ na nasz organizm.
Pozornie może się wydawać, że jest to produkt kaloryczny przez to, że w 100 g proszku znajdziemy aż 680 kcal. W rzeczywistości jego intensywny smak sprawia, że potrzebujemy niewielkiej ilości do stworzenia pysznego napoju. Jedna łyżka kakao ma w sobie jedynie ok. 45 kcal, czyli stosunkowo niewiele. Oprócz kalorii znajdziemy w nim również tłuszcze, węglowodany i mnóstwo składników odżywczych.
To, co wyróżnia kakao to spora dawka przeciwutleniaczy, polifenoli oraz flawonoidów. Dzięki nim jego spożycie chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Tym samym spowalnia proces starzenia się organizmu, łagodzi stany zapalne, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób nowotworowych.
Kakao poprawia nasz nastrój nie tylko przez pyszny smak. Udowodniono, że zawiera w sobie tryptofan, czyli prekursor serotoniny i melatoniny. Nie tylko wpływa na ogólną poprawę samopoczucia, ale również reguluje cykl dobowy i wspiera działanie układu nerwowego. Spożywanie kakao może polepszyć naszą zdolność do koncentracji oraz zwiększyć produktywność w ciągu dnia. Dodaje energii ze względu na zawartość kofeiny.
Pomimo ogólnego skojarzenia z deserami, kakao nie zawiera w sobie cukru i polecane jest osobom, które cierpią na cukrzycę. Wysoka zawartość flawonoli polepsza wrażliwość tkanek na insulinę. Ich działanie wzmocnione jest przez magnez, który wykazuje podobne właściwości.
Spożywanie kakao poleca się również osobom, które chcą zadbać o swój układ krwionośny. Może ono pomóc w zredukowaniu wysokiego poziomu złego cholesterolu we krwi i wesprzeć prawidłowego krążenie. Porządna dawka magnezu wzmacnia mięśnie, w tym serce.
Kakao to uniwersalny składnik, który pasuje nie tylko dań na słodko, ale również na słono. Nie każdy może sobie jednak na nie pozwolić. Uważać muszą na nie osoby uczulone na kakao. Spożycie go wywołuje w takim przypadku reakcje alergiczne, jak wysypka, świąd i kaszel.
Ograniczyć kakao w diecie powinny również osoby, które muszą prowadzić z powodów zdrowotnych dietę niskotłuszczową. Produkty i napoje, które zawierają kakao, zwykle bogate są w tłuszcz, przez co ich spożycie może powodować nieprzyjemne dolegliwości.
Kakao ma w sobie kofeinę oraz teobrominę. Przez zawartość tych składników odżywczych muszą na nie uważać osoby, cierpiące na nadciśnienie oraz choroby serca. Ograniczyć jego spożycie, szczególnie wieczorem, powinny również osoby, które są wrażliwe na działanie kofeiny.
Włączenie kakao do diety może być trudne, szczególnie kiedy zwrócimy uwagę na to, że większość produktów, które je zawiera, ma w sobie dużo cukru oraz niezdrowych tłuszczów. Jedną z najlepszych form na dodanie go do naszej diety jest napój. Do przygotowania kakao wystarczy szklanka ulubionego mleka (sprawdzi się również roślinne) oraz odrobina cukru. Osoby, które unikają go w swojej diecie, mogą posłodzić napój miodem, ksylitolem lub erytrolem. To prosty przepis, który dzięki użyciu składników o wysokiej jakości, jest niezwykle zdrowy.
Składniki:
- 200 ml mleka,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 1-2 łyżki cukru,
- dodatkowo: 2 łyżki miodu, gorzka czekolada do starcia.
Większą część mleka przelewamy do garnuszka i dodajemy cukier. Do szklanki z pozostałym mlekiem dodajemy kakao i porządnie mieszamy. Rozpuszczone w mleku dodajemy do garnka. Doprowadzamy do gotowania, mieszając. Przelewamy do szklanek i ozdabiamy za pomocą startej czekolady. Jeśli lubimy słodkie smaki, możemy dodać dodatkową łyżkę miodu.
Źródło: terazgotuje.pl, zdrowie.interia.pl
Zobacz też:
Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę
Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię
Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?