Reklama
Reklama

Mało kto wie, że ten miód wspomaga krążenie i serce. Do tego wzmacnia i chroni wątrobę

Miód to cenny i wartościowy składnik diety, który skutecznie wspiera nasze zdrowie, szczególnie podczas okresu jesienno-zimowego. Często nie przykładamy do niego wagi i wybieramy na sklepowej półce pierwszy lepszy produkt. To błąd, który łatwo można naprawić. Podpowiadamy, jaki miód jest najlepszy na wzmocnienie organizmu. Szybko przekonasz się, jak jego jedzenie wpłynie na twoje samopoczucie.

W Polsce miód faceliowy dopiero zyskuje popularność. Przekonaj się, czym się wyróżnia i dlaczego warto włączyć go do swojego jadłospisu. Jego właściwości zdrowotne przebijają inne rodzaje miodu.

Sprawdź także: To najlepszy miód na odporność i wyczerpanie. Od jesieni codziennie piję miksturę na jego bazie

Miód faceliowy — jak powstaje?

Miód faceliowy uzyskuje się, dzięki kwiatom facelii błękitnej. To roślina, która wśród pszczelarzy znana jest jako jedna z najobfitszych miodowo. Właśnie dlatego profesjonaliści decydują się na jej uprawę.

Facelia błękitna przywędrowała do Europy z Ameryki Północnej ok. 200 lat temu. Jej kwiaty mają oryginalny kształt oraz intensywnie niebiesko-fioletową barwę. To właśnie dzięki nim miód faceliowy ma swoją unikatowy kolor. W odróżnieniu od innych rodzajów miodu jest jasnożółty, a jego barwa wpadająca nawet w odcień zieleni. Ma delikatny smak i zapach, który przypadnie szczególnie do gustu osobom nieprzepadającym za miodem gryczanym, jednym z najbardziej intensywnych miodów. W miodzie można wyczuć aromatyczną słodycz, która pochodzi od tych pięknych kwiatów. 

Miodu faceliowego nie znajdziemy w zwykłych sklepach. Znajduje się on jedynie w miejscach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Zanim jednak włożymy go do naszego koszyka, upewnijmy się, że miód pochodzi z lokalnej pasieki. Właśnie takie produkty będą miały najlepszą jakość, a także najwięcej składników odżywczych.

Na co dobry jest miód faceliowy?

Nie tylko delikatny smak i zapach miodu sprawia, że powinien on znaleźć się w naszej kuchni. Ma on również mnóstwo cennych właściwości, dzięki którym wzmocnimy nasz organizm. W jego składzie znajdziemy takie składniki, jak: żelazo, wapń, magnez, potas, miedź, fosfor, kobalt, olejki eteryczne i cenne kwasy organiczne, jak kwas mlekowy, jabłkowy, masłowy czy cytrynowy.

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na zawartość magnezu oraz żelaza. To właśnie przez te minerały polecany jest dzieciom. Składniki te pozytywnie wpływają na rozwój i budowę narządów wewnętrznych, a także wzrost.

Miód pomoże też osobom dorosłym. Jego spożywanie wspiera układ krążenia i serce i reguluje ciśnienie tętnicze. Ma właściwości przyspieszające gojenie się ran i może być stosowany również od zewnątrz — idealnie sprawdzi się do pielęgnacji skóry.

Miód faceliowy ma działanie bakteriobójcze. Przez to wspiera układ odpornościowy, a także pomaga w detoksykacji organizmu, szczególnie przy neutralizowaniu działania toksycznych używek. Warto go również jeść, kiedy cierpimy na choroby układu pokarmowego. Może załagodzić stany zapalne i zmniejszyć uciążliwe objawy. Wspiera również pracę wątroby.

Ze względu na sporą zawartość antyoksydantów miód jest idealnym remedium dla osób, żyjących w zanieczyszczonym miejskim środowisku. Pomoże również tym, którzy często cierpią na infekcje i potrzebują pomocy w leczeniu objawów związanych z nadmiernym stresem.

Do czego używać miodu faceliowego?

Zanim zaczniemy używać miodu faceliowego w kuchni, musimy pamiętać, że traci on swoje właściwości w wysokich temperaturach. Z tego powodu, jeśli chcemy dodać go do gorących napojów czy deserów, powinniśmy zaczekać, aż ostygną.

Miód idealnie nadaje się do zastąpienia tradycyjnego cukru. Warto słodzić nim herbatę, kawę, owsianki, jogurty czy naleśniki. Sprawdzi się również jako dodatek do zimnych napojów, jak lemoniady czy mrożona herbata. Jeśli lubimy sałatki, możemy słodzić nim dressingi, dipy i tradycyjne sosy. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Superowoc zdrowia. Działa przeciwnowotworowo, chroni wątrobę, wzmacnia odporność

Na Sardynii żyje najwięcej stulatków w Europie. Ta sałatka to sekret ich długowieczności

Sałatka bogata w białko na odchudzanie. Jest tak syta, że może zastąpić obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki