Możesz jeść bez obaw. To mięso ma minimalny poziom cholesterolu
Wiele mówi się o tym, że czerwone mięso podnosi poziom "złego" cholesterolu we krwi, tyczy się to przede wszystkim wieprzowiny i wołowiny. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie zrezygnować z mięsa. Dobrym wyborem będzie mięso z kurczaka, indyka, a także to z królika, te propozycje będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Za wysokie wartości cholesterolu we krwi negatywnie wpływają na organizm człowieka. Nieodpowiednia dieta może prowadzić do rozwoju chorób układu krążenia. Z tego powodu tak ważne jest, żeby zadbać o zmianę nawyków żywieniowych. W tym celu nie jest konieczne eliminowanie konkretnych produktów, jak np. mięso. Zamiast tego postaw na bardziej świadomy i mniej tłusty wybór.
Mięso z królika, choć jest niepopularne i rzadko wykorzystywane w kuchni, to uznaje się je za jedno z najzdrowszych mięs. Zawartość tłuszczu w nim jest wyjątkowo niska. Na 100 g tego rodzaju mięsa przypada zaledwie 2,7 g tłuszczu i od 35 do 40 mg cholesterolu. W takiej ilości produktu będzie za to ponad 22 g białka.
Tym samym mięso królika sprawdzi się w diecie osób, które chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Duża ilość białka zapewni sytość na długie godziny, a tym samym dodatkowo wesprze zrzucanie zbędnych kilogramów.
Poza tym mięso z królika jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Zawiera dużo witamin m.in. witaminę A, witaminę B12, B6, B2, B5, B1. Uzupełni też braki biotyny.
Wybór mięs, które możemy jeść, mając wysoki cholesterol, jest szerszy niż jedynie mięso z królika. Bez wyrzutów sumienia i obaw na obiad możesz sięgnąć po pierś z kurczaka. 100 g tego mięsa zawiera 3,6 g tłuszczu i 85 mg cholesterolu. Taka ilość dostarcza nawet 31 g cennego białka.
Jeszcze mniej tłuszczu zawierają polędwiczki wieprzowe. Na 100 g tego rodzaju mięsa przypada zaledwie 3,5 g tłuszczu. Zawartość cholesterolu to za to 73 mg/100 g. Taka porcja ma około 26 g białka.
Indyk jest kolejnym dobrem wyborem, gdy przechodzimy na dietę niskocholesterolową. 100 g indyka zawiera 7 g tłuszczu, 109 mg cholesterolu oraz 29 g białka.
Każde z tych mięs ma uniwersalny smak, co pozwoli na przyrządzenie ich na wiele różnych sposobów. Warto jednak zwrócić uwagę, aby nie tylko mięso miało niską zawartość tłuszczu. Znaczenie ma też to, jakich dodatków użyjemy i jaką metodą przygotujemy danie. Najlepiej sprawdzi się pieczenie, które nie wymaga użycia dużych ilości oleju. Całość dopełnij dodatkiem świeżych warzyw, aby stworzyć pełnowartościowy i zdrowy obiad.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz też:
Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę
Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię
Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?