Reklama
Reklama

Cholesterol normuje się lepiej jak po lekach. Wystarczy dodać dwie łyżki tego oleju do sałatki

Zwiększa się liczba Polaków z podwyższonym poziomem cholesterolu. Hipercholesterolemia może dotknąć nas w każdym wieku. Warto wiedzieć, w jaki sposób można jej zapobiec oraz, jak ją zwalczyć. Nieleczona zwiększa ryzyko zawału serca i przedwczesnego zgonu. Okazuje się, że kluczem jest dieta. Poznaj składnik, dzięki któremu szybko poczujesz się lepiej, a twoje wyniki się poprawią. Olej z pestek czarnej porzeczki może zdziałać cuda.

Dieta to pierwszy element, który powinniśmy zmienić, jeśli cierpimy na problemy związane z wysokim poziomem cholesterolu. Dowiedz się, dlaczego olej z pestek czarnej porzeczki może polepszyć twoje zdrowie. Czy wiesz, że wkomponowanie go do swojej diety, będzie banalnie proste?

Olej z pestek czarnej porzeczki. Jakie właściwości w sobie kryje?

Olej z czarnej porzeczki w 100 g ma około 900 kcal. W jego składzie znajdziemy głównie kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz w mniejszym stopnie kwasy tłuszczowe nasycone. Olej z pestek czarnej porzeczki jest wartościowym źródłem kwasów omega-3, omega-6, a także omega-9. Dodatkowo znajdziemy w nim również witaminę E i antyoksydanty.

Dzięki bogactwu składników odżywczych oraz kwasów tłuszczowych olej wykazuje działanie przeciwzapalne, a także przeciwzakrzepowe. Jego regularne przyjmowanie może polepszyć działanie układu immunologicznego, a także ochronić nas przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Olej z pestek czarnej porzeczki może nam pomóc w oczyszczaniu się z toksyn, a także hamowaniu procesu starzenia się w organizmie.

Jednak jedną z najważniejszych zalet tego oleju jest jego ochronny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Dzięki wysokiej zawartości cennych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych olej może skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu w naszej krwi. Dzięki niemu praca naszego serca oraz naczyń krwionośnych może ulec znacznej poprawie.

Sałatka z olejem z pestek z czarnej porzeczki. Zastrzyk witamin i minerałów

Olej z pestek czarnej porzeczki może być stosowany jedynie na zimno. Tylko wtedy zachowuje swoje unikatowe wartości. Dlatego właśnie doskonale nadaje się do różnego rodzaju sałatek. Jedną z nich jest sałatka pełna antyoksydantów, witamin i minerałów, która pozytywny wpływ będzie miała przede wszystkim na twój układ krwionośny. 

Sprawdź, czego potrzebujesz do jej przygotowania:

  • 300 g czerwonej kapusty,
  • 100 g sałaty rzymskiej,
  • 60 g pora,
  • 1 marchewka,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki oleju z pestek czarnej porzeczki,
  • sól i pieprz.

Czerwoną kapustę, sałatę rzymską oraz por siekamy w drobne paseczki. Marchewkę trzemy na tarce. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i za pomocą dłoni ugniatamy, do momentu, aż kapusta zmięknie. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny oraz olej z pestek czarnej porzeczki. Składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę możemy jeść samą lub jako dodatek do posiłku.

Źródło: smaker.pl

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki