Reklama
Reklama

Ostre, rozgrzewające chili fajita. W sam raz na jesienne chłody

Jesienią warto wzmacniać swój organizm na różne sposoby. Niektórzy zaczynają brać suplementy, inni decydują się na wdrożenie do diety owoców i warzyw. Niewiele osób jednak wie, że nasze zdrowie może się poprawić, kiedy do jadłospisu dodamy właściwe przyprawy. Chili jest na to świetnym przykładem. Poznaj jej właściwości i przekonaj się, w jakiej potrawie włączysz ją do diety.

Przyprawa chili, znana również jako pieprz cayenne może pomóc nam zadbać o zdrowie oraz smukłą sylwetkę. Dowiedz się, jak włączyć ją do swojej diety.

Jakie właściwości ma chili?

Przyprawa chili ma ostry smak, który nie jest odpowiedni dla każdego. Warto się jednak do niego przekonać, ze względu na pozytywny wpływ przyprawy na nasze zdrowie. Właściwości pieprzu cayenne wynikają z zawartości kapsaicyny, która wykazuje działanie termogeniczne. Spożycie chili podnosi temperaturę ciała i przyspiesza metabolizm. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i stymuluje wzrost liczby limfocytów T. Pomoże przy objawach, które pojawiają się przy popularnych infekcjach. Ułatwia udrożnienie nosa, przez to, że zmniejsza opuchliznę błon śluzowych i zmniejsza gorączkę.

Wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Wspomaga procesy trawienne, detoksykację organizmu i przyspiesza metabolizm. Co więcej, kapsaicyna może pomóc zmniejszyć apetyt, przez co prostsze jest kontrolowanie spożywanych kalorii.

Warto włączyć chili do swojej diety, również ze względu na układ sercowo-naczyniowy. Może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko wystąpienia w przyszłości udaru, zawału oraz zakrzepów.

Zobacz także: Superowoc zdrowia. Działa przeciwnowotworowo, chroni wątrobę, wzmacnia odporność

Chili fajita - przepis

Chili fajita to danie idealne na jesienne i zimowe wieczory. Ten aromatyczny gulasz jest pożywny i mocno pikantny. Smakuje idealnie w połączeniu z ryżem, chlebem albo pitą. Warto zetrzeć do niej żółty ser, którym posypiemy przed podaniem gotową potrawę. Rozpuści się w gorącym płynie, przez co danie będzie smakowało jeszcze lepiej. 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z wieprzowiny,
  • cebula,
  • zielona papryka,
  • czerwona papryka,
  • czosnek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 500 ml passaty,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • puszka białej fasoli,
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • dodatkowo: tarty ser do posypania.

Sposób wykonania:

Cebulę obieramy z łupin i kroimy ją w drobną kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy mięso, cebulę oraz papryki. Wszystko razem smażymy do momentu, aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będzie surowe. Na końcu dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez jedną minutę.

Do garnka wlewamy passatę i pomidory, a następnie dodajemy fasolę i przyprawy. Kiedy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień i pozostawiamy jeszcze na 20 minut. Danie powinno być gęste i aromatyczne. Podajemy posypane startym serem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Amerykanki pokochały polską kaszę. Pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę

Dodaj zamiast cukru do porannej kawy. Napój idealny dla cukrzyków i dbających o linię

Najlepsze na odchudzanie. Co można jeść na diecie odchudzającej, a czego unikać?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gulasz | dania główne | przyprawy | kuchnia meksykańska