Reklama
Reklama

Jesienią do kawy dodaję nie tylko cynamon. Pobudza, obniża poziom cukru i podkręca metabolizm

Jesienią i zimą warto do porannej kawy wsypać dwie łatwodostępne przyprawy. Czasami taka prosta zmiana wpłynie nie tylko na smak napoju, ale też wesprze organizm i zapewni mu sprawniejsze funkcjonowanie. Okazuje się, że kawa z cynamonem i kakao rozgrzeje od środka, ale też pomoże układowi nerwowemu czy krążenia. Przekonaj się, jak prosto ją zrobić.

Jesienią, wprowadzając do diety odpowiednie produkty, można wesprzeć organizm, aby nie dał się różnym infekcjom. Jednym z napojów, po które warto sięgać w tym sezonie, jest kawa z cynamonem i kakao. Kryje w sobie nie tylko pyszny aromat, ale też cenne wartości odżywcze.

Kawa z cynamonem i kakao - właściwości

Kawa z cynamonem i kakao zawdzięcza swoje prozdrowotne działanie wszystkim produktom, z których jest przygotowana. Zarówno kawa, jak i obie przyprawy wspierają niemal cały organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Nie tylko rozgrzewają od środka, ale też wpływają m.in. na układy pokarmowy, nerwowy czy krążenia. Jakie właściwości wykazują poszczególne składniki kawy z cynamonem i kakao?

  • Kawa - jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnych antyoksydantów, które wykazują przeciwzapalne działanie (szczególnie silne, gdy do napoju doda się jeszcze mleko). Polifenole pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny i opóźniają starzenie się organizmu. Już po ok. 5-8 minutach od wypicia kawy, zawarta w niej kofeina zaczyna wchłaniać się, pobudzać organizm do działania i stymulować mózg do lepszej pracy. Napój wpływa również pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, przyspiesza spalanie tłuszczu oraz minimalizuje ryzyko zachorowania na cukrzycę i chorobę Parkinsona.
  • Cynamon - ma silne działanie antyseptyczne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Wspomaga procesy trawienne, łagodzi bóle żołądka, syci na dłużej oraz pomaga w utracie kilogramów, powstrzymując ochotę na słodycze. Przyprawa obniża poziom cholesterolu i ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego. Cynamon świetnie rozgrzewa, dlatego pomaga także uporać się z pierwszymi objawami przeziębienia. Wspiera w walce ze stanami zapalnymi, z infekcjami skórnymi oraz różnego rodzaju objawami trądziku. Co więcej, jest skutecznym remedium na stres - wspaniale rozluźnia, wspomaga pamięć i koncentrację.
  • Kakao - cechuje się niskim indeksem glikemicznym i ma mało kalorii. Dodatkowo zapewnia uczucie sytości, hamuje apetyt i pomaga w szybkim spalaniu tłuszczu. W swoim składzie zawiera antyoksydanty, witaminy (A, E i te z grupy B) oraz minerały (m.in. magnez, żelazo i potas). Dzięki przeciwutleniaczom działa przeciwmiażdżycowo i chroni przed chorobami układu krążenia. Usprawnia pracę serca i układu nerwowego. Obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i poprawia wygląd skóry. Kakao to również źródło kofeiny, która dodaje energii, ale też wpływa na poprawę pamięci i koncentracji. Przyprawa pobudza produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia, które odpowiadają za dobre samopoczucie.

Kawa z cynamonem i kakao - przepis 

Kawę z cynamonem i kakao przyrządzisz na kilka sposobów. Poniżej znajdziesz dwa najprostsze - na czarną kawę z cynamonem i kakao oraz na zabielaną wersję tego napoju. Przepis jest naprawdę prosty, więc nie zabierze zbyt wiele czasu o poranku. Warto pić ją właśnie z rana, ponieważ wtedy najskuteczniej przyspieszy metabolizm, doda energii i wesprze odporność.

Kawa z cynamonem i kakao

Składniki:

  • filiżanka kawy,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego,
  • 1/2 łyżeczki kakao gorzkiego,
  • łyżeczka cukru lub ksylitolu,
  • ewentualnie: spienione mleko lub mleko odtłuszczone (0,5%).

Sposób wykonania:

Zaparz ulubioną czarną kawę, przelej ją do filiżanki. Wsyp cynamon i kakao, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się przypraw. Dodaj jeszcze odrobinę cukru lub ksylitolu, jeśli wolisz posłodzoną kawę. Napój gotowy.

Możesz go też przyrządzić z dodatkiem spienionego mleka, które zapewni mu większą aksamitność i łagodniejszy smak. Wystarczy, że na końcu dodasz jeszcze mleko i delikatnie przemieszasz całość. Jeśli nie miasz w swojej kuchni spieniacza, po prostu na ostatnim etapie dolej odrobinę mleka odtłuszczonego i również delikatnie wymieszaj całość łyżeczką. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zachwycająca w smaku i o wiele zdrowsza od klasycznej. Przepis na dyniową nutellę

Prosta przekąska bez cukru. Idealna dla cukrzyków i osób na diecie

Superowoc zdrowia. Działa przeciwnowotworowo, chroni wątrobę, wzmacnia odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | cynamon