Reklama
Reklama

Prosta przekąska bez cukru. Idealna dla cukrzyków i osób na diecie

Cukrzycy oraz osoby na diecie redukcyjnej i ketogenicznej szukają w internecie przepisów na przekąski bez cukru. Muszą wystrzegać się węglowodanów z różnych powodów - w związku z chorobą albo ze względu na chęć utrzymania zdrowej sylwetki. Choć w sklepie trudno kupić słodycz bez cukru, można ją zrobić samodzielnie w domu.

Przekąska bez cukru

Czy istnieją pralinki orzechowe bez grama cukru? Trudno kupić takie w sklepach, ale można przygotować je samodzielnie. Taka przekąska bez cukru to marzenie każdej osoby na diecie ketogenicznej. Domowe pralinki zawierają sporo tłuszczu (dlatego wciąż nie można ich jeść w nadmiarze), ale węglowodany występują w nich w śladowej ilości. Źródłem słodyczy jest erytrytol - poliol o zerowym indeksie glikemicznym i wartości energetycznej na poziomie 0,2-0,4 kcal na gram. 

Przekąska bez cukru - przepis krok po kroku

Składniki:

Reklama
  • 150 g kremu z nerkowców, 
  • 200 g blanszowanych migdałów, 
  • 250 g oleju kokosowego nierafinowanego, 
  • 3 łyżki gorzkiego kakao,  
  • erytrytol (do smaku). 

Sposób wykonania:

Wyłóż folią spożywczą pojemnik o wymiarach około 15x20 cm (tak, by folia wystawała poza jego brzegi). 

Zmiel migdały na proszek, a erytrytol - na puder. Roztop olej kokosowy. Przestudź. 

Wymieszaj do połączenia składników 150 g oleju kokosowego i kakao. Dosłodź do smaku erytrytolem. Połowę uzyskanej masy przelej do pojemnika i wstaw na około 2 godziny do lodówki. 

Połącz połowę oleju z masłem z nerkowców. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mączkę migdałową i wymieszaj ponownie na gładką masę. Dosłodź erytrytolem.  

Przełóż masę orzechową do pojemnika i wyrównaj jej powierzchnię. Na wierzchu rozprowadź resztę masy kakaowej (jeśli zdążyła stężeć, lekko ją upłynnij). Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. 

Pociągając za folię, wyjmij blok orzechowy z pojemnika. Poczekaj, aż ogrzeje się na tyle, by można go kroić. Pokrój nożem w kostkę lub - jeśli wolisz - użyj foremki, by wykroić z bloku fantazyjne pralinki. Przechowuj je w lodówce w zamkniętym pojemniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Stawia na nogi szybciej niż mała czarna. Do tego syci na długo, dodaje energii i pomaga się koncentrować

Dodawaj do owsianki zamiast mleka lub jogurtu. Brzuch wreszcie zacznie robić się płaski, lepiej się poczujesz

Księżna Diana jadła codziennie, zanim stało się modne. Śniadanie na perfekcyjną figurę i zdrowe jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | przekąski | dieta | zdrowie