Reklama
Reklama

Prosta przekąska bez cukru. Idealna dla cukrzyków i osób na diecie

Cukrzycy oraz osoby na diecie redukcyjnej i ketogenicznej szukają w internecie przepisów na przekąski bez cukru. Muszą wystrzegać się węglowodanów z różnych powodów - w związku z chorobą albo ze względu na chęć utrzymania zdrowej sylwetki. Choć w sklepie trudno kupić słodycz bez cukru, można ją zrobić samodzielnie w domu.

Przekąska bez cukru

Czy istnieją pralinki orzechowe bez grama cukru? Trudno kupić takie w sklepach, ale można przygotować je samodzielnie. Taka przekąska bez cukru to marzenie każdej osoby na diecie ketogenicznej. Domowe pralinki zawierają sporo tłuszczu (dlatego wciąż nie można ich jeść w nadmiarze), ale węglowodany występują w nich w śladowej ilości. Źródłem słodyczy jest erytrytol - poliol o zerowym indeksie glikemicznym i wartości energetycznej na poziomie 0,2-0,4 kcal na gram. 

Przekąska bez cukru - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 150 g kremu z nerkowców, 
  • 200 g blanszowanych migdałów, 
  • 250 g oleju kokosowego nierafinowanego, 
  • 3 łyżki gorzkiego kakao,  
  • erytrytol (do smaku). 

Sposób wykonania:

Wyłóż folią spożywczą pojemnik o wymiarach około 15x20 cm (tak, by folia wystawała poza jego brzegi). 

Zmiel migdały na proszek, a erytrytol - na puder. Roztop olej kokosowy. Przestudź. 

Wymieszaj do połączenia składników 150 g oleju kokosowego i kakao. Dosłodź do smaku erytrytolem. Połowę uzyskanej masy przelej do pojemnika i wstaw na około 2 godziny do lodówki. 

Połącz połowę oleju z masłem z nerkowców. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mączkę migdałową i wymieszaj ponownie na gładką masę. Dosłodź erytrytolem.  

Przełóż masę orzechową do pojemnika i wyrównaj jej powierzchnię. Na wierzchu rozprowadź resztę masy kakaowej (jeśli zdążyła stężeć, lekko ją upłynnij). Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. 

Pociągając za folię, wyjmij blok orzechowy z pojemnika. Poczekaj, aż ogrzeje się na tyle, by można go kroić. Pokrój nożem w kostkę lub - jeśli wolisz - użyj foremki, by wykroić z bloku fantazyjne pralinki. Przechowuj je w lodówce w zamkniętym pojemniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zachwycająca w smaku i o wiele zdrowsza od klasycznej. Przepis na dyniową nutellę

Jesienią do kawy dodaję nie tylko cynamon. Pobudza, obniża poziom cukru i podkręca metabolizm

Superowoc zdrowia. Działa przeciwnowotworowo, chroni wątrobę, wzmacnia odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | przekąski | dieta | zdrowie