Reklama
Reklama

Są mniej kaloryczne i mają więcej witamin od płatków owsianych. To mój śniadaniowy hit

Zdrowe śniadania wcale nie muszą być nudne. Jeśli masz już dość klasycznej owsianki, poznaj nowy składnik, dzięki któremu poranny posiłek będzie oryginalny i zdrowy. Komosa ryżowa to superfood, który szybko udowodni ci, że zdrowe jedzenie jest pyszne i ciekawe. Ten przepis sprawi, że będziesz przyrządzał ją codziennie zamiast klasycznych płatków owsianych.

Komosę ryżową znajdziemy w sklepie na półce z kaszami, mąką oraz płatkami. Dowiedz się, dlaczego warto jej spróbować.

Płatki quinoa — skarbiec błonnika i białka

Quinoa, znana szerzej jako komosa ryżowa to produkt, który otrzymywane jest w wyniku gniecenia ziaren tej rośliny. Płatki są drobne i delikatne, a po ugotowaniu stają się miękkie i kremowe. Mają orzechowy, słodki posmak i doskonale komponują się z przeróżnymi dodatkami.

Płatki komosy ryżowej mają podobną zawartość kaloryczną jak inne tego rodzaju produkty. W 100 g znajdziemy ok. 370 kcal. Warto jednak pamiętać, że już ich niewielka ilość zapewni nam uczucie sytości na długo.

Sporą zaletą komosy ryżowej jest zawartość błonnika, który sprawia, że danie jest sycące i ma pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy. Przyspiesza metabolizm oraz wspiera pracę jelit. Co więcej, komosa zawiera także flawonoidy, które wykazują właściwości antyoksydacyjne. Dzięki nim pomaga załagodzić stany zapalne, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów oraz spowalnia proces starzenia się organizmu.

Komosa zapewni nam sytość na długo ze względu na obecność białka. W jej składzie znajdziemy wszystkie potrzebne aminokwasy, w tym te, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.

Zawartość zdrowych tłuszczy sprzyja walce ze złym cholesterolem, tym samym wspierając nasz układ krążenia. Z kolei saponiny wykazują działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Mogą również wzmocnić nasz układ odpornościowy.

Zobacz także: Czy pomidor i twaróg to fatalne połączenie? Dietetyczka wyjaśnia

Czy płatki z komosy ryżowej trzeba gotować?

Ziarna komosy ryżowej nie nadają się do jedzenia na surowo. Szybko jednak miękną, przez co bardzo prosto je przygotujemy. Nadają się zarówno do słodkich dań, jak i do tych wytrawnych.

Możemy dodawać zmielone ziarna komosy zamiast mąki do wypieków czy naleśników. Sprawdzi się również jako zamiennik bułki tartej w przypadku domowych kotletów wegetariańskich czy klopsików. Niektórzy używają ich nawet do zup czy gulaszy, aby je zagęścić.

Za pomocą komosy ryżowej przyrządzimy pyszne i zdrowe śniadanie, które będzie smakować szczególnie latem, kiedy dostępne są sezonowe owoce. Dowiedz się, w jaki sposób możesz je przygotować.

Sycąca "owsianka" z płatków quinoa

Składniki:

  • pół szklanki płatków quinoa,
  • szklanka mleka, może być roślinne lub krowie,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • banan,
  • kilka ulubionych orzechów, sprawdzą się nerkowce, migdały lub orzechy włoskie,
  • garść owoców sezonowych, borówek, malin, porzeczek lub truskawek,
  • opcjonalnie: miód, syrop klonowy, cynamon.

Do niewielkiego garnka wlej mleko i zagotuj je. Następnie dosyp płatki komosy ryżowej i siemienia lnianego. Gotuj składniki na małym ogniu przez 10-12 minut. W międzyczasie umyj owoce, pokrój banana i rozdrobnij orzechy. Dokładnie wymieszaj zawartość garnka. Kiedy zauważysz, że płatki wchłonęły większość płynu, przełóż je do miseczki. Wrzuć pokrojonego banana, owoce oraz orzechy. Jeśli lubisz słodkie smaki, dodaj miód lub syrop klonowy oraz posyp cynamonem.

Źródło: smaker.pl

Zobacz też:

Postawi cię na nogi szybkiej niż kawa. Zdrowy i smaczny koktajl na śniadanie

Warzywo mało popularne, ale sok z niego to prawdziwe "złoto". Piję każdego ranka

Genialna sałatka z buraków, syci i wzmacnia. Weźmiesz do pracy, zrobisz na imprezę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie