Reklama
Reklama

Smakuje jak połączenie trzech owoców, ale jest niesłodka. Dla dbających o linię i serce w sam raz

Ten egzotyczny owoc zdecydowanie przykuwa uwagę, ale nadal nie cieszy się popularnością w naszym kraju. Jest podłużny jak banan, a po przekrojeniu przypomina marakuję. Jego smak to doskonałe kombinacja trzech różnych owoców. Koniecznie wypróbuj w deserach przy odchudzaniu.

Tumbo curuba, czyli bananowa marakuja. Co to za roślina?

Tumbo curuba, nazywana również bananową marakują, jest egzotycznym owocem, który pochodzi z odległej Ameryki Południowej. Należy on do gatunku passiflora, przez co jest bezpośrednio spokrewniony z dobrze nam znaną marakują. Wyjątkowo da się to poznać po jego wyglądzie i smaku, którym zawdzięcza swoją alternatywną nazwę. 

Z zewnątrz tumbo curuba jest podłużna, ma delikatną skórkę w barwie od jasnozielonej do ciemnożółtej. Po przekrojeniu ukazuje się galaretowaty miąższ przepełniony charakterystycznymi pestkami. Smak bananowej marakui za to jest połączeniem banana, makarui i cytrusów. Jest niezbyt słodki, dosyć kwaskowy i aromatyczny

Reklama

Jakie właściwości ma bananowa marakuja? Wartości odżywcze

Nie zdajemy sobie sprawy, jakie bogactwo kryje w sobie owoc tumbo curuba. Dostarczy do organizmu witaminę C, A, K, B6. Ze składników mineralnych bananowa marakuja uzupełni potas, fosfor, żelazo. To także istotna dawka błonnika spożywczego. 

W efekcie bananowa marakuja została doceniona za swoje właściwości antyoksydacyjne. Wspiera odbudowanie systemu immunologicznego, zmniejszając ilość infekcji i zachorowań. Regularnie zajadana hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiadających za stres oksydacyjny. W efekcie zadziała przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo

Bananowa marakuja, dzięki błonnikowi potrafi nasycić na długo, choć posiada niewielką ilość kalorii. 100 g egzotycznego owocu zawiera jedynie 25 kcal. Doskonale sprawdzi się więc u osób na diecie odchudzającej. Ponadto składnik zadba o przyspieszenie metabolizmu. Zapobiegnie zaparciom, wesprze spalanie tłuszczu.

Czytaj także: Domowa herbatka na spalanie tłuszczu. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy przyspieszy metabolizm

Przyjmowanie bananowej marakui pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie mięśni. Wspomoże regenerację po wysiłku, prawidłowe skurcze oraz impulsy nerwowe. Jednocześnie to szereg korzyści dla zdrowej pracy serca. Zmniejszy ryzyko wystąpienia problemów z rytmem serca takich jak np. arytmia. 

Bananowa marakuja - jak jeść?

Owoc marakui bananowej może spożywać na wiele różnych sposobów. Przede wszystkim sprawdzi się na surowo, w formie przekąski wyjadanej łyżeczką prosto ze skórki. W takiej formie sięgaj po nią w ciągu dnia w pracy lub szkole. 

Poza tym bananowa marakuja świetnie nada się do wszelkich deserów. Dodamy ją do bezy, tortu czy muffinek. Urozmaici sałatki owocowe, domowe galaretki, sorbety lodowe czy koktajle. Dobrze skomponuje się ze innymi owocami tropikalnymi jak ananas, mango, papaja, melon. 

Egzotyczny miąższ stosuje się do przetworów w postaci soków, dżemów, syropów. Latem z owocu tumbo curuba przyrządzimy pyszne lemoniady i mrożone herbaty z dodatkiem orzeźwiającej mięty. 

Dojrzałe owoce zachowają swój aromat w pełni tylko dzięki odpowiedniemu przechowywaniu. Najlepiej trzymać je w lodówce od 5 do 7 dni. Gdy owoce są jeszcze zielone, bananową marakuję przechowuj w temperaturze pokojowej, aż osiągnie dojrzałość.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ma orzechowy smak i jest sypki nawet po przegotowaniu. Cukrzycy mogą jeść bez obaw

Wystarczy dodać odrobinę do porannej kawy. Pobudzi pracę mózgu, obniży cukier i pomoże w odchudzaniu

Śmiało może zastąpić ziemniaki, ma niewiele kalorii i dużo błonnika. Dla seniora i cukrzyka najlepsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce