Reklama
Reklama

Sycąca, ale dietetyczna zupa z pulpetami. Kilogramy polecą w dół

Szukasz pomysłu na obiad, który będzie odżywczy, a zarazem nie będzie tuczący? Oba te kryteria spełnia dietetyczna zupa z pulpecikami. Świetnie rozgrzewa całe ciało od środka, a przy tym pozwala zrzucać zbędne kilogramy. To prawdziwa bomba wśród zup. Musisz wypróbować.

Czy przy odchudzaniu się warto jeść zupy?

Podczas diety odchudzającej zupy to świetny wybór na obiad, lunch czy nawet kolację. Takie danie zwykle jest lekkie i dietetyczne, bo zawiera dużo warzyw. W efekcie małym kosztem kalorycznym możemy zjeść dużą porcję, przy tym najadając się do syta. Ponadto dawka zupy uzupełni zapotrzebowanie na wiele cennych witamin i minerałów. 

Jednak wiele osób, niedługo po zjedzeniu zupy, może czuć się głodne. Wówczas warto zadbać o to, aby zupa była nie tylko pełna warzyw, ale też, żeby była sycąca. W tym celu należy dodać do niej źródło białka. Może być to dodatek warzyw strączkowych takich jak fasola, ciecierzyca, soczewica. Dobrym i nadal dietetycznym wyborem będzie też chude mięso.

Zupa z pulpetami i ziemniakami na odchudzanie - przepis

Zupa z pulpetami i ziemniakami to najlepsza zupa, jaką można zjeść na diecie odchudzającej. Ma bardzo mało kalorii, a przy tym niesamowicie syci na długie godziny. To za sprawą pysznych i soczystych pulpecików, które przygotowuje się z chudego mięsa drobiowego. Zajadaj się nią na obiad, a zobaczysz, jak kilogramy lecą w dół.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego drobiowego, 
  • 3 ziemniaki
  • cebula, 
  • marchewka, 
  • 200 g szpinaku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 liście laurowe, 
  • łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

Mięso przypraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Uformuj z niego pulpeciki, a na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie ciepły, obsmaż na nim pulpeciki. Mają się tylko delikatnie zarumienić od zewnątrz.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, umieść je w garnku z wodą i zacznij je gotować. Następnie dodaj do nich pulpeciki i całość gotuj przez 10 minut. W tym czasie ponownie rozgrzej patelnię, w razie potrzeby dolej na nią olej. Cebulę posiekaj, wrzuć ją na ciepłą patelnię i podsmażaj przez około 3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w półksiężyce marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażaj ze sobą przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie do garnka wrzuć zawartość patelni. Zupę dopraw solą, pieprzem, liśćmi laurowymi. Zupę pulpecikową gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym dodaj do niej umyty szpinak i gotuj przez 2 minuty, aż liście zmiękną, ale nie będą się rozpadać.

Gotową zupę z pulpetami i ziemniakami podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jesienią i zimą powinna być na talerzu kilka razy w tygodniu. Reguluje poziom cukru we krwi, obniża "zły" cholesterol

Wystarczy dodać łyżeczkę do porannej kawy, serce będzie wdzięczne. I talia się wysmukli

Ani cynamon, ani imbir. Wrzuć do herbaty najlepszą z przypraw, działa kojąco

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | dieta