W Danii zakazane, a myjemy regularnie. Niektórzy nawet codziennie
Jeśli tematyka zdrowego odżywiania nie jest ci oba, z pewnością słyszałeś o tłuszczach trans. Związki te, zawarte są w wielu produktach spożywczych, które goszczą w naszej diecie na co dzień. Jedzone w nadmiarze mają fatalny wpływ na organizm. W niektórych krajach, takich jak Dania, zostały zakazane do produkcji żywności. Niestety, w Polsce dalej powszechnie się je stosuje. Sprawdź, co to są tłuszcze trans i dlaczego należy ich unikać.
Dietetycy podkreślają, że tłuszcz jest niezbędnym elementem naszej diety. Między innymi ma wpływ na wchłanianie witamin A, D, E i K, oddziałuje na prawidłową pracę układu hormonalnego i nerwowego. Dodatkowo tłuszcz jest źródłem energii, chroni organizm przed utratą ciepła, a także stabilizują położenie narządów w jamie brzusznej. Zaleca się, aby przede wszystkim wybierać produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, takie jak ryby, oliwa z oliwek, awokado, pestki i orzechy. Niestety, w naszych sklepowych koszykach często lądują wysoko przetworzone produkty bogate w tłuszcze trans, które w większych ilościach są niezwykle szkodliwe dla zdrowia. Podpowiemy ci, jak wpływają one na organizm, oraz gdzie jest najwięcej tłuszczów trans.
Sprawdź także: Najgorsze dla zdrowia danie z jajek. Choć uwielbiamy, powinniśmy jeść rzadko
Tłuszcze trans powstają podczas procesu uwodorniania (utwardzania) tłuszczów roślinnych. Ma on na celu przedłużenie trwałości i świeżości produktów spożywczych, do których są dodawane, a także poprawę ich konsystencję. Niestety tłuszcze trans zawarte w częściowo utwardzonych olejach roślinnych mają bardzo niekorzystne działanie na zdrowie. Jednak ze względu na to, że stosowanie częściowo utwardzonych tłuszczów daje sporo korzyści ekonomicznych (taka żywność jest tańsza, można dłużej ją przechowywać), producenci z chęcią z nich korzystają.
Doktor dietetyki Bartek Kulczyński, podkreśla, że już niewielka ilość tłuszczów trans spożywana regularnie zwiększa ryzyko chorób takich jak miażdżyca, zawał serca, czy cukrzyca. Co więcej, żywność zawierająca tłuszcze trans jest zazwyczaj wysokokaloryczna, przez co jedzona w dużych ilościach przyczynia się do nadwagi i otyłości. Dlatego wysoko przetworzona żywność, bo właśnie w niej zazwyczaj występują tłuszcze trans, powinna znajdować się w zdrowym jadłospisie jak najrzadziej.
Doktor Bartek Kulczyński wymienia szereg negatywnych skutków spożywania jedzenia bogatego w tłuszcze trans. Przede wszystkim fatalnie oddziałują na układ krążenia, ich regularne spożywanie wpływa na podwyższenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi, a także powoduje rozwój miażdżycy. Zwiększają ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału. Warto dodać także, że tłuszcze trans przyczyniają się do powstania stanów zapalnych oraz stresu oksydacyjnego, przez co mają działanie rakotwórcze. Między innymi mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworu prostaty, piersi i jelita grubego. Jeśli często sięgasz po jedzenie zawierające tłuszcze trans, negatywnie oddziałujesz także na swoją wątrobę. Taka żywność może prowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby i zapalenia wątroby. To nie wszystko, tłuszcze trans upośledzają mikroflorę jelitową, co może negatywnie oddziaływać na odporność organizmu.
Tłuszcze trans zmniejszają powstawanie nowych komórek nerwowych, przez co układ nerwowy starzeje się szybciej. Jeśli twoja dieta składa się przede wszystkim ze słodyczy, fast-foodów, czy słodkich wypieków, możesz mieć trudności w skupieniu uwagi czy zapamiętywaniu. Dlatego takie produkty są niekorzystnym dla uczniów czy osób pracujących umysłowo.
W jakich produktach znajdziemy tłuszcze trans? Przede wszystkich w tych, które niestety wiele osób uznaje za najsmaczniejsze. Mowa tu oczywiście o słodyczach, słonych przekąskach, oraz fast-foodach. Znajdziemy je także w margarynie, którą często dodaje się do wypieków, które jako, że domowe, w teorii powinny być zdrowsze, niż te ze sklepu. Takie tłuszcze często widnieją na liście składników ciasteczek, ciastek, czy niepozornych herbatników. Tłuszcze trans obecne są także w popularnych serkach topionych, miksach do smarowania, zupkach chińskich i innych gotowych daniach.
Chociaż świadomość dietetyczna z roku na rok się zwiększa, producenci nadal stosują w swoich produktach tłuszcze trans. Co ciekawe, w Dani w 2003 roku po przeprowadzonych badaniach, które udowodniły, że mają negatywny wpływ na zdrowie, Duńska Rada ds. Żywienia zakazała dodawania tłuszczów trans do żywności.
Co najgorsze, w większości europejskich krajów, w tym w Polsce, producenci często nie zamieszczają informacji na temat zawartości tłuszczów trans na opakowaniach produktów. Aby uniknąć pakowania do koszyka takiej żywności, na etykietach należy szukać oznaczeń "częściowo uwodorniony lub utwardzony".
Źródła: terazgotuje.pl, YoubTube: @drbartekpl, planeta.pl
Zobacz też:
Dodaj do herbaty. Metabolizm wreszcie ruszy, trawienie się poprawi, nastrój też
Ile kalorii ma pączek z dżemem, a ile z cukrem pudrem? Różnica może zaskoczyć
To nie cynamon, ani goździki. Wrzuć do herbaty najlepszą z przypraw, koi nerwy i wspomaga trawienie