Reklama
Reklama

Wciąż za mało jemy, choć ma niewiele cukru. Do tego wzmacnia serce i ściany naczyń krwionośnych

Kiwi to owoc, który zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych. Jego soczysta, lekko kwaskowata konsystencja i intensywnie zielony kolor sprawiają, że jest jednym z najchętniej wybieranych owoców na całym świecie. Oprócz walorów smakowych kiwi ma także szereg korzyści zdrowotnych, które czynią go cennym składnikiem codziennej diety. Dowiedz się, w jaki sposób wpływa na twój organizm.

Czy kiwi jest dobre na odchudzanie?

Kiwi to owoc, który skutecznie może pomóc nam w procesie odchudzania. Jest niskokaloryczne, bo średni owoc kryje w sobie jedynie 40-60 kcal. Z tego powodu można je jeść w dużych ilościach, nie obawiając się, że wpłynie na naszą sylwetkę.

Dodatkową zaletą jest to, że kiwi bogate jest w błonnik. Dzięki niemu wspomaga procesy trawienne, poprawia perystaltykę jelit oraz zapewnia nam uczucie sytości na długo. Jest słodką przekąską, która może pomóc nam w kontrolowaniu apetytu oraz zmniejszeniu chęci podjadania pomiędzy posiłkami.

Warto zwrócić uwagę także na zawartość wody w kiwi. Stanowi ona aż 80 proc. masy tego owocu. Dzięki temu jedzenie go pozwala nam utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu, wspiera metabolizm oraz proces detoksykacji. Tym samym może przyspieszyć proces odchudzania.  

Zobacz także: Nic dziwnego, że mówią o nim "owoc bogów". Wygładza zmarszczki, działa przeciwzapalnie i wpływa na wagę

Dlaczego warto jeść kiwi?

Kontrola wagi oraz przyspieszenie zrzucania dodatkowych kilogramów to niejedyne zalety, które sprawiają, że kiwi warto docenić. Owoc to również bogactwo cennych witamin i minerałów, które mają wpływ na praktycznie cały organizm.

Kiwi kryje w sobie potężną dawkę witaminy C, która działa jak antyoksydant, wspiera wzrost oraz naprawę tkanek w naszym organizmie, a także wspomaga układ odpornościowy. Dodatkowo zawiera sporą ilość witaminy K, która reguluje krzepnięcie krwi, metabolizm i poziom wapnia we krwi.

Kiwi zawiera w sobie także miedź, który jest dość niedocenianym składnikiem mineralnym. Współdziała on z żelazem, pomagając w tworzeniu czerwonych krwinek. Dodatkowo wspiera zdrowie kości, układu nerwowego oraz odpornościowego.

Owoce kiwi wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym neutralizują działanie wolnych rodników, chronią komórki przed zniszczeniem oraz zapobiegają rozwojowi wielu chorób, w tym nowotworów. Łagodzą również stany zapalne.

Jedzenie kiwi jest ważne dla zdrowia układu krążenia. Może zmniejszyć ryzyko występowania zakrzepów krwi i obniżyć poziom złego cholesterolu. Chroni naczynia krwionośne oraz serce i zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia.

Kiwi wspiera również zdrowie skóry, włosów oraz paznokci, przez to, że przyczynia się do produkcji kolagenu. Zwiększa zdolność gojenia ran, ale także spowalnia proces starzenia.

Z czym jeść kiwi?

Kiwi jest uniwersalnym owocem, który bardzo łatwo wprowadzić do swojej diety. Najlepiej smakuje w deserach oraz słodkich przekąskach. Można łączyć je z jogurtami albo zmiksować do zdrowego koktajlu. Idealnie komponuje się z innymi owocami, jak pomarańcze, truskawki, winogrona czy banany, przez co z łatwością przygotujemy z nim pyszną sałatkę owocową.

Kiwi można również dodawać do owsianek albo układać na kanapkach na słodko. Będzie dobrze smakować ze słodkim twarożkiem czy włoskimi białymi serami.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie dość, że przypomina smaki dzieciństwa, to jeszcze pomaga w odchudzaniu

Dodaj do owsianki zamiast mleka czy wody. Brzuch szybko będzie płaski, talia wreszcie stanie się widoczna

Ser inny niż wszystkie - aromatyczny, o orzechowym smaku. Warto jeść przy anemii i dużym zmęczeniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | zdrowie