Reklama
Reklama

Babcia zawsze robiła na lato, uwielbialiśmy pić. Nie tylko orzeźwia, ale pomaga na trawienie

Zwłaszcza w upalne dni warto sięgać po coś, co ugasi pragnienie, ale i wspomoże trawienie. Nasza propozycja jest prosta: syrop z mięty, taki, jaki wiele osób pamięta ze swojego dzieciństwa. Nasze babcie robiły go z liści prosto z własnych ogródków. Dziś znów takie domowe specjały są popularne. Dlaczego warto pić syrop z mięty i jak go zrobić? Dowiesz się z tego artykułu.

Mięta dla wielu osób to przede wszystkim popularny dodatek to herbaty czy drinków. Warto jednak pamiętać o tym, że ma ona od dawna zastosowanie w medycynie ludowej - poznaj jej właściwości i zrób domowy syrop z mięty. Jest pyszny i zdrowy.

Mięta orzeźwia i leczy

Zacznijmy od właściwości. Mięta orzeźwia i leczy - to dobrze znany fakt. Te wspaniale pachnące listki są niepozorne, ale mają wielką moc. 

Oczywiście po miętę najchętniej sięgamy podczas problemów trawiennych - pobudza ona wydzielanie soku żołądkowego, zapobiega mdłościom, poprawia apetyt, a także zapobiega gromadzeniu się gazów i treści pokarmowej w jelitach. Pomaga także na biegunkę.

Reklama

Mięta ma także działanie przeciwbólowe oraz przeciwbakteryjne. Jest również moczopędna, więc śmiało można wspomagać się nią podczas leczenia infekcji dróg moczowych. To jednak nie wszystko - jeżeli borykasz się z problemami z górnymi drogami oddechowymi, również sięgnij po miętę - dzięki niej udrożnisz nos i lżej będzie ci oddychać. 

Jeżeli natomiast chodzi o działanie zewnętrzne, przynosi ona uczucie chłodu i odświeżenia, a także koi, łagodzi stres i nerwy.

Sprawdź także: Ma niewiele kalorii, ale dużo witamin. Owoc na poprawę pamięci i dobrą pracę jelit

Domowy syrop z mięty - przepis

Przygotowanie domowego syropu z mięty jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczą pachnące zielone listki oraz podstawowe składniki takie jak cukier czy cytryna, a efekt będzie bardzo zdrowy i pyszny. Domowy syrop z mięty doskonale nadaje się do przygotowywania lemoniad, ale nie tylko. Wykorzystasz go m.in. jako dodatek do deserów, drinków, do lodów.

Składniki:

  • Ok. 100 g listków mięty,
  • 2 litry wody,
  • 1.5 kg cukru,
  • sok z dwóch cytryn.

Zacznij od dokładnego umycia listków mięty. Następnie osusz je. 

W dużym garnku zagotuj wodę, po zagotowaniu zdejmij go z ognia, dodaj cukier i energicznie mieszaj - do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Dodaj sok z cytryn, ponownie wymieszaj. 

Listki mięty dodaj do garnka, przykryj i odstaw całość na 24 godziny. 

Po upływie tego czasu zagotuj syrop wraz z miętą i gotuj przez około pół godziny.

Syrop przecedź, pozostałe z niego listki mięty wyciśnij, aby wydobyć jak najwięcej smaku. Opcjonalnie możesz dodać także odrobinę zielonego barwnika dla podkręcenia koloru. Gotowe.

Jeżeli planujesz syrop przechowywać, zagotuj go ponownie i przelej do wyparzonych, gorących butelek. Mocno zakręć.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie

Przepis od podlaskich gospodyń. Postawisz na stół, goście będą patrzeć z zachwytem

Olśniewa swoim wyglądem, zniewala karmelowym smakiem. W ten weekend robię Królową Pik

INTERIA.PL