Reklama
Reklama

Babcia zawsze robiła na lato, uwielbialiśmy pić. Nie tylko orzeźwia, ale pomaga na trawienie

Zwłaszcza w upalne dni warto sięgać po coś, co ugasi pragnienie, ale i wspomoże trawienie. Nasza propozycja jest prosta: syrop z mięty, taki, jaki wiele osób pamięta ze swojego dzieciństwa. Nasze babcie robiły go z liści prosto z własnych ogródków. Dziś znów takie domowe specjały są popularne. Dlaczego warto pić syrop z mięty i jak go zrobić? Dowiesz się z tego artykułu.

Mięta dla wielu osób to przede wszystkim popularny dodatek to herbaty czy drinków. Warto jednak pamiętać o tym, że ma ona od dawna zastosowanie w medycynie ludowej - poznaj jej właściwości i zrób domowy syrop z mięty. Jest pyszny i zdrowy.

Mięta orzeźwia i leczy

Zacznijmy od właściwości. Mięta orzeźwia i leczy - to dobrze znany fakt. Te wspaniale pachnące listki są niepozorne, ale mają wielką moc. 

Oczywiście po miętę najchętniej sięgamy podczas problemów trawiennych - pobudza ona wydzielanie soku żołądkowego, zapobiega mdłościom, poprawia apetyt, a także zapobiega gromadzeniu się gazów i treści pokarmowej w jelitach. Pomaga także na biegunkę.

Reklama

Mięta ma także działanie przeciwbólowe oraz przeciwbakteryjne. Jest również moczopędna, więc śmiało można wspomagać się nią podczas leczenia infekcji dróg moczowych. To jednak nie wszystko - jeżeli borykasz się z problemami z górnymi drogami oddechowymi, również sięgnij po miętę - dzięki niej udrożnisz nos i lżej będzie ci oddychać. 

Jeżeli natomiast chodzi o działanie zewnętrzne, przynosi ona uczucie chłodu i odświeżenia, a także koi, łagodzi stres i nerwy.

Sprawdź także: Ma niewiele kalorii, ale dużo witamin. Owoc na poprawę pamięci i dobrą pracę jelit

Domowy syrop z mięty - przepis

Przygotowanie domowego syropu z mięty jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczą pachnące zielone listki oraz podstawowe składniki takie jak cukier czy cytryna, a efekt będzie bardzo zdrowy i pyszny. Domowy syrop z mięty doskonale nadaje się do przygotowywania lemoniad, ale nie tylko. Wykorzystasz go m.in. jako dodatek do deserów, drinków, do lodów.

Składniki:

  • Ok. 100 g listków mięty,
  • 2 litry wody,
  • 1.5 kg cukru,
  • sok z dwóch cytryn.

Zacznij od dokładnego umycia listków mięty. Następnie osusz je. 

W dużym garnku zagotuj wodę, po zagotowaniu zdejmij go z ognia, dodaj cukier i energicznie mieszaj - do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Dodaj sok z cytryn, ponownie wymieszaj. 

Listki mięty dodaj do garnka, przykryj i odstaw całość na 24 godziny. 

Po upływie tego czasu zagotuj syrop wraz z miętą i gotuj przez około pół godziny.

Syrop przecedź, pozostałe z niego listki mięty wyciśnij, aby wydobyć jak najwięcej smaku. Opcjonalnie możesz dodać także odrobinę zielonego barwnika dla podkręcenia koloru. Gotowe.

Jeżeli planujesz syrop przechowywać, zagotuj go ponownie i przelej do wyparzonych, gorących butelek. Mocno zakręć.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs

Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu

Najlepsza babka ziemniaczana jaką jadłam. Od razu zrób z podwójnej porcji

INTERIA.PL