Babcia zawsze robiła na lato, uwielbialiśmy pić. Nie tylko orzeźwia, ale pomaga na trawienie
Zwłaszcza w upalne dni warto sięgać po coś, co ugasi pragnienie, ale i wspomoże trawienie. Nasza propozycja jest prosta: syrop z mięty, taki, jaki wiele osób pamięta ze swojego dzieciństwa. Nasze babcie robiły go z liści prosto z własnych ogródków. Dziś znów takie domowe specjały są popularne. Dlaczego warto pić syrop z mięty i jak go zrobić? Dowiesz się z tego artykułu.
Mięta dla wielu osób to przede wszystkim popularny dodatek to herbaty czy drinków. Warto jednak pamiętać o tym, że ma ona od dawna zastosowanie w medycynie ludowej - poznaj jej właściwości i zrób domowy syrop z mięty. Jest pyszny i zdrowy.
Zacznijmy od właściwości. Mięta orzeźwia i leczy - to dobrze znany fakt. Te wspaniale pachnące listki są niepozorne, ale mają wielką moc.
Oczywiście po miętę najchętniej sięgamy podczas problemów trawiennych - pobudza ona wydzielanie soku żołądkowego, zapobiega mdłościom, poprawia apetyt, a także zapobiega gromadzeniu się gazów i treści pokarmowej w jelitach. Pomaga także na biegunkę.
Mięta ma także działanie przeciwbólowe oraz przeciwbakteryjne. Jest również moczopędna, więc śmiało można wspomagać się nią podczas leczenia infekcji dróg moczowych. To jednak nie wszystko - jeżeli borykasz się z problemami z górnymi drogami oddechowymi, również sięgnij po miętę - dzięki niej udrożnisz nos i lżej będzie ci oddychać.
Jeżeli natomiast chodzi o działanie zewnętrzne, przynosi ona uczucie chłodu i odświeżenia, a także koi, łagodzi stres i nerwy.
Sprawdź także: Ma niewiele kalorii, ale dużo witamin. Owoc na poprawę pamięci i dobrą pracę jelit
Przygotowanie domowego syropu z mięty jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczą pachnące zielone listki oraz podstawowe składniki takie jak cukier czy cytryna, a efekt będzie bardzo zdrowy i pyszny. Domowy syrop z mięty doskonale nadaje się do przygotowywania lemoniad, ale nie tylko. Wykorzystasz go m.in. jako dodatek do deserów, drinków, do lodów.
Składniki:
- Ok. 100 g listków mięty,
- 2 litry wody,
- 1.5 kg cukru,
- sok z dwóch cytryn.
Zacznij od dokładnego umycia listków mięty. Następnie osusz je.
W dużym garnku zagotuj wodę, po zagotowaniu zdejmij go z ognia, dodaj cukier i energicznie mieszaj - do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodaj sok z cytryn, ponownie wymieszaj.
Listki mięty dodaj do garnka, przykryj i odstaw całość na 24 godziny.
Po upływie tego czasu zagotuj syrop wraz z miętą i gotuj przez około pół godziny.
Syrop przecedź, pozostałe z niego listki mięty wyciśnij, aby wydobyć jak najwięcej smaku. Opcjonalnie możesz dodać także odrobinę zielonego barwnika dla podkręcenia koloru. Gotowe.
Jeżeli planujesz syrop przechowywać, zagotuj go ponownie i przelej do wyparzonych, gorących butelek. Mocno zakręć.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie
Przepis od podlaskich gospodyń. Postawisz na stół, goście będą patrzeć z zachwytem
Olśniewa swoim wyglądem, zniewala karmelowym smakiem. W ten weekend robię Królową Pik