Reklama
Reklama

Zdrowa przekąska do kawy. Przepis na ciastka owsiane bez cukru mam od szwagierki

Czarna kawa bez dodatku cukru i mleka jest zdrowa i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Jednakże często razem z nią zajadamy słodkie przekąski, takie jak ciasta, ciasteczka, czekoladki. Po wszystkim czujemy większe zmęczenie, a co więcej, takie połączenie negatywnie wpływa na organizm. Ostatnio od szwagierki dostałam przepis na ciastka bez cukru. Po tej przekąsce do kawy czuję się o wiele lepiej.

Zajadanie słodyczy do kawy może powodować gwałtowne skoki cukru we krwi, a tym samym dostajemy nagły zastrzyk energii. Równie szybko jednak poziom glukozy spada, robimy się senni i mamy jeszcze większą ochotę na słodkie. Jak uniknąć tego błędnego koła i zachować świeży umysł po kawie? Wcale nie trzeba rezygnować z ulubionych ciastek.

Sprawdź także: Na jesień lepszy niż witaminy z apteki. Zielony koktajl nie tylko wzmacnia, ale tez oczyszcza organizm

Zdrowa przekąska do kawy – co wybrać?

Jednymi z najzdrowszych przekąsek, jakie możemy zjeść w ciągu dnia, będą oczywiście świeże owoce lub warzywa. Te jednak nie pasują do kawy. Chętniej byśmy sięgnęli po coś słodkiego, jak cukierek czy ciastko. Zamiast standardowych słodyczy, wybierzmy ich lepszą alternatywę.

Zdrową przekąską do kawy będą słodycze, ale te bez dodatku cukru. Choć sama nazwa "słodycze" wskazuje na zawartość tego składnika, to należy pamiętać, że rynek słodzików jest obecnie mocno rozwinięty. W efekcie producenci są w stanie wyprodukować słodkie jedzenie, które nie zawiera cukru, a wciąż jest smaczne i zdrowe. Zajadanie się taką opcją pozwala na zmniejszenie wahań glikemii.

Ciastka owsiane bez cukru – przepis

Jeśli nie masz zaufania do sklepowych ciastek bez cukru, musisz to wypróbować. Przepis na ciastka owsiane bez cukru mam od szwagierki. Są przepyszne i w ogóle nie czuć, że ich nie posłodzono. Odkąd je upiekłam, tylko je jem do popołudniowej kawy. Teraz po kawie czuję się o wiele lepiej niż kiedykolwiek wcześniej.

Składniki:

  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 140 ml wody
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka ulubionych orzechów lub nasion
  • garść ulubionych suszonych owoców np. rodzynek, moreli.

W misce umieść siemię lniane, zalej je wodą i odstaw na 10 minut. W tym czasie w osobnej misce rozgnieć dwa, dojrzałe banany. Do nich dolej olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, dosyp cynamon, sodę oczyszczoną oraz sól. Następnie dodaj odstane siemię lniane i wszystko dokładnie wymieszaj.

Do mieszanki dodaj owies, mąkę owsianą i wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy lub nasiona, posiekane suszone owoce i wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Na nią wykładaj łyżką porcje ciasta tak duże, jak duże chcesz otrzymać ciastka.

Ciastka owsiane bez cukru piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. Celsjusza przez około 20 minut. Po upieczeniu odstaw je do przestygnięcia na kratkę chłodzącą. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka bogata w białko na odchudzanie. Jest tak syta, że może zastąpić obiad

Dieta dla 40-latka. Na takim menu kilogramy szybko polecą w dół

Na jesień lepszy niż witaminy z apteki. Zielony koktajl nie tylko wzmacnia, ale tez oczyszcza organizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciastka