Na jesień lepszy niż witaminy z apteki. Zielony koktajl nie tylko wzmacnia, ale tez oczyszcza organizm
Jesienią, szczególnie w czasie wzmożonych infekcji, warto pić koktajle, które uzupełnią braki witamin oraz minerałów. Napoje wesprą układ odpornościowy i przyspieszą jego reakcję na wirusy. Dokładnie takie działanie ma np. oczyszczający koktajl z jabłka i awokado, który dodaje energii, chroni od przeziębień i syci. Do tego świetnie detoksykuje organizm i pomaga go wzmocnić.
Smoothie nie tylko są pyszną przekąską, ale też mogą być bardzo zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem. Trzeba tylko wiedzieć, które składniki ze sobą połączyć, aby cieszyć się lepszym samopoczuciem i kondycją. Przygotuj oczyszczający koktajl z jabłka i awokado, żeby skutecznie oczyścić organizm z wszystkich toksyn i wzmocnić jego reakcje na wirusy.
Ten prosty do zrobienia koktajl owocowo-warzywny ma trzy główne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim dostarcza organizmowi mnóstwo witamin i minerałów. Zrobiony jest z awokado, szpinaku, jabłek, banana, miodu czy imbiru, które są bogate w wartości odżywcze. Jeśli czujesz jesienną chandrę, zmęczenie i stres, to powinieneś sięgać po napój jak najczęściej.
Co więcej, dodatek miodu i imbiru wspaniale wpływa na układ odpornościowy. Jesienią, gdy zwiększa się ryzyko przeziębień, warto suplementować się takimi "naturalnymi antybiotykami". Nie tylko zapobiegną rozwojowi kataru czy chorób gardła, ale także przyspieszą leczenie już rozwiniętych infekcji.
Dodatkowo połączenie awokado i szpinaku korzystnie wesprze układ pokarmowy w codziennym funkcjonowaniu. Zielone smoothie to skarbnica błonnika, który przyspiesza pracę jelit, redukuje częstotliwość zaparć i wzdęć, syci na dłużej, ale też oczyszcza organizm z zalegających resztek i szkodliwych substancji. Koktajl ma właściwości detoksykujące, które sprawiają, że zaczynamy się czuć lepiej.
Przepis na oczyszczający koktajl z awokado wcale nie jest skomplikowany. W sklepie wystarczy zaopatrzyć się w niezbędne składniki, a potem zmiksować je ze sobą w gładki napój.
Składniki na jedną porcję:
- szklanka zwykłego, niesłodzonego mleka migdałowego (ok. 250 ml),
- 2 duże garści świeżego szpinaku,
- awokado (średniej wielkości, sam miąższ),
- 2 średnie jabłka (obrane, bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę),
- średni banan (pokrojony na kawałki),
- 2 łyżeczki miodu,
- ok. pół centymetra świeżego imbiru (obranego, startego),
- opcjonalnie: kilka kostek lodu, nasiona chia, siemię lniane, masło orzechowe.
Sposób wykonania:
Do kielicha blendera wlej mleko migdałowe, wsyp liście szpinaku, dodaj miąższ awokado, pokrojone jabłka i banana. Wlej miód, dorzuć też starty imbir. Zblenduj na gładki, aksamitny napój. Możesz przełożyć do lodówki na 15 minut lub dodać kostki lodu, bo lepiej smakuje nieco schłodzony. Jeśli chcesz, żeby smoothie cechowało się większą dawką błonnika, dosyp nasiona chia lub siemię lniane.
Rewelacyjna konfitura z nietypowego owocu. Ze słodką bułeczką lub serem pleśniowym smakuje wybitnie
Źródło: terazgotuje.pl, wellplated.com
Zobacz też:
Sałatka bogata w białko na odchudzanie. Jest tak syta, że może zastąpić obiad
Dieta dla 40-latka. Na takim menu kilogramy szybko polecą w dół
Zdrowa przekąska do kawy. Przepis na ciastka owsiane bez cukru mam od szwagierki