Reklama
Reklama

Zdrowe smoothie na początek dnia. Dobre na spalanie tłuszczu i odporność

Koktajle owocowe to wspaniały sposób na przemycenie do diety sporej porcji witamin i minerałów. W zależności od wykorzystanych składników mają silny wpływ na różne części organizmu. Morelowe smoothie na kefirze z dodatkiem zdrowych przypraw wzmocni odporność, ale też skutecznie przyspieszy metabolizm.

Ten koktajl z moreli, kefiru, kiwi, imbiru i kurkumy zrobisz w 10 minut. Najlepiej wypić go rano, aby wzmocnić układ odpornościowy i pomóc organizmowi w szybszym spalaniu tłuszczu. Pij regularnie, aby cieszyć się lepszym samopoczuciem i zdrowiem.

Morele, kefir, imbir i kurkuma - dobre połączenie

Sekretem koktajlu są odpowiednio dobrane składniki, które tworzą perfekcyjne połączenie. Morele to owoce, które dostarczają organizmowi licznych witamin i minerałów. W składzie znajdują się m.in. witaminy A, C, K i te z grupy B oraz potas, magnez czy żelazo. To także źródło błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Właśnie dlatego morele działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, dbają o narząd wzroku, zapobiegają anemii i spadkom odporności, wspierają procesy trawienne i detoksykację organizmu

Do zdrowego smoothie trafia też kiwi, które opóźnia procesy starzenia się skóry i - podobnie do moreli - usprawnia reakcję układu immunologicznego w przypadku infekcji. Obniża zbyt wysokie ciśnienie i cholesterol. Zawiera m.in. witaminy E i K oraz potas, magnez i kwas foliowy. 

Kefir jest naturalnym probiotykiem, który dba o zachowanie prawidłowej mikroflory jelitowej. Dzięki temu układ pokarmowy pracuje prawidłowo, bez niekomfortowych zaparć i wzdęć. Koktajl z morelami i kefirem przyspiesza spalanie tłuszczu, ale także hamuje apetyt na podjadanie. Dodatkowo kefir jest bogaty w witaminy C, D, E, K i te z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, potas, magnez czy cynk. 

Smoothie nie udałoby się bez dodatku imbiru i kurkumy. Przyprawy dobrze ze sobą współgrają i posiadają liczne właściwości prozdrowotne, w tym przeciwwirusowe, antybakteryjne i łagodzące stany zapalne. Obie działają antyoksydacyjnie, chroniąc przed wieloma poważnymi chorobami (nowotworami, cukrzycą czy miażdżycą). 

Morelowe smoothie to połączenie składników, które przede wszystkim wzmacniają odporność, opóźniają procesy starzenia się komórek, stanowią bombę witaminową, ale też przyspieszają spalanie tłuszczu i utrzymanie właściwej wagi. Dowiedz się, jak w mniej niż 10 minut przygotować zdrowy napój.

Morelowe smoothie na kefirze - przepis

Składniki:

  • 450 g dojrzałych moreli,
  • dojrzałe kiwi,
  • pół łyżeczki startego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy,
  • szklanka kefiru.

Sposób wykonania:

Morele dokładnie umyj, możesz (ale nie musisz) obrać je ze skórki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Kiwi obierz i również podziel na mniejsze fragmenty. Wrzuć owoce do blendera. 

Obierz imbir, zetrzyj na małych oczkach tarki i dodaj do blendera. Wsyp też kurkumę i wlej kefir. Zblenduj całość na gładki koktajl. Możesz schłodzić koktajl w lodówce przed podaniem.

Źródło: terazgotuje.pl, queenofmykitchen.com

Zobacz też:

Co jeść wieczorem, żeby mieć niski cukier rano? Najlepsze kolacje dla diabetyka

Wypijam szklankę dziennie. Talia robi się jak u osy, pamięć mam lepszą

Codzienny koktajl odchudzający. W końcu przestaniesz podjadać, waga poleci w dół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | koktajle | kefir