Reklama
Reklama

Karkówka z grilla w greckim stylu. Okrasa pokazał, jak robi souvlaki

Jak ładna pogoda wiosną czy latem, to grill, a jak grill, to karkówka. To rodzaj mięsa, który idealnie nadaje się do wrzucenia na ruszt, gdyż jest soczyste i tłuste. Na następną imprezę w plenerze nie przygotowuj swojej tradycyjnej marynaty do karkówki, którą każdy zna już na pamięć. Tą propozycją od Karola Okrasy zachwycisz wszystkich.

Grill to nie musi być tylko zawsze ta sama kiełbasa, szaszłyki czy karkówka. Do mięsa wystarczy zmienić marynatę, sposób podania, a przyjemność z jedzenia jest już zupełnie inna. Ten przepis na karkówkę od Karola Okrasy zabierze cię i twoich gości do słonecznej Grecji.

Souvlaki, czyli karkówka w greckim stylu

Souvlaki to tradycyjna potrawa grecka typu szaszłykowego. Według niektórych źródeł przyrządzano ją już nawet w XVII wieku p.n.e. Składają się na nią zamarynowane kawałki mięsa wieprzowego lub niejednokrotnie kurczaka, które nadziane są na rożen, a następnie opiekane na ruszcie. W niektórych wersjach mięso dodatkowo owijane jest boczkiem. 

Souvlaki mogą być podawane w formie gyrosa, czyli z dodatkiem pity, sosu tzatziki i warzyw. Popularnym dodatkiem do niej jest też grecka sałatka wiejska z pomidorów, ogórka, cebuli, oliwy i sera feta.

Karkówka po grecku, czyli souvlaki z przepisu Karola Okrasy. Hit na grilla

Przygotowanie souvlaków nie jest wyjątkowo prostym zadaniem, ale zdecydowanie jest warte zachodu. Smak mięsa w marynacie z przepisu Karola Okrasy jest obłędny. Szaszłyk rozpłynie się w ustach, gdy tylko go ugryziesz. Jednakże będziesz potrzebować 4 długie szpikulce lub szpadki.

Składniki na souvlaki:

  • 500 g karkówki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
  • 5 łyżek oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos jogurtowy:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 ogórek,
  • 1 pęczek mięty,
  • 1 szczypta oregano,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 10 g sera feta,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Zacznij od przygotowania marynaty. Posiekaj na drobno czosnek oraz tymianek i przerzuć je do miski. Do składników zetrzyj skórkę z cytryny. Dodaj słodką paprykę, sól oraz pieprz. Dolej oleju i całość wymieszaj. 

Karkówkę pokrój w plastry, które następnie delikatnie rozbijesz tłuczkiem. Następnie uformuj je nożem tak, aby były mniej więcej takich samych rozmiarów. Plaster mięsa nasmaruj marynatą i ułóż na nim kolejny plaster mięsa. Wcześniej poucinane boki możesz powkładać między płaty. Czynność powtarzaj do momentu, aż skończy ci się mięso.

Ułożone mięso zacznij ciąć wzdłuż krótkiego boku. Plastry muszą mieć około 2 cm grubości. Każdy z kawałków nadziej na wszystkie 4 szpikulce. Z karkówki powinny powstać cztery szaszłyki.

Gotowe souvlaki grilluj na rozgrzanym ruszcie. Pamiętaj o obracaniu ich, aby się nie przypaliły. W czasie, gdy mięso się będzie piekło, przygotuj sos jogurtowy, który dopełni potrawę.

Czosnek i miętę drobno posiekaj. Ogórka umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w niewielką kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Do nich dodaj suszone oregano, oliwę, pokruszoną fetę i jogurt naturalny. Całość dopraw solą i pieprzem według uznania.

Upieczone souvlaki podawaj na ciepło z dodatkiem sosu jogurtowego. Dla jeszcze lepszego efektu możesz do dania dołączyć podpieczoną na grillu pitę.

Źródło: youtube.com @KuchniaLidla, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Polska książka kucharska doceniona w Stanach Zjednoczonych. Pierwszy raz od 20 lat. Kto jest jej autorem?

W sezonie robię jagodzianki tylko z tego przepisu. Ciasto jest puchate, a borówki wypływają przy każdym kęsie

Strzelczyk zdradził przepis na racuchy swojej babci. Ona nie dodawała do nich jabłek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | grill