Reklama
Reklama

Przyznano Gwiazdki Michelin 2024. Oto lista nagrodzonych restauracji

O gwiazdkach Michelin słyszeli nawet ci, którzy na co dzień nie zajmują się gastronomią. Przewodnik Michelin pojawia się na rynku już od 1900 roku i do dziś uznawany jest za najbardziej prestiżowy. Wszyscy restauratorzy marzą o tym, by się w nim znaleźć. Zobacz, którym lokalom przyznano wyróżnienie w 2024 roku.

Michelin ogłosił nową listę restauracji rekomendowanych w Przewodniku MICHELIN Polska 2024. W tym roku do zestawienia dołączyło województwo pomorskie z Trójmiastem na czele. Nowy region uzupełnia dotychczasowe lokalizacje, do których należą Warszawa, Kraków i Poznań.

Przewodnik MICHELIN Polska uwzględnia 77 restauracji, w tym 3 nowe lokale, które po raz pierwszy otrzymały Gwiazdkę MICHELIN. W tym roku polska scena gastronomiczna dostała duży impuls w postaci 9 nowych restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand, co ponad dwukrotnie zwiększyło liczbę tego typu lokali w kraju. A to nie koniec dobrych wiadomości, bo Przewodnik obejmuje teraz również pierwszą w Polsce restaurację z Zieloną Gwiazdką MICHELIN.

"Rok 2024 przyniósł Polsce wiele doskonałych wiadomości. Tegoroczny Przewodnik znacznie się rozszerzył, co odzwierciedla szybko rozwijającą się polską scenę gastronomiczną i ogromny talent tutejszych szefów kuchni. Szczególnie cieszę się, że słynący z anonimowości Inspektorzy MICHELIN znaleźli w pięknym Pomorskiem tak wiele wspaniałych restauracji, które w tym roku po raz pierwszy dołączyły do Przewodnika" - podkreśla Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy Przewodników MICHELIN. "Inspektorzy byli pod wrażeniem dynamiki i pasji, jakie spotkali w restauracjach w całej Polsce, jak również nowej fali młodych szefów kuchni. Cieszę się również, że Polska ma teraz pierwszą restaurację z Zieloną Gwiazdką MICHELIN. To sukces nie tylko dla Polski, ale także dla naszej planety i dla bardziej zrównoważonej przyszłości naszej branży". 

Bottiglieria 1881 zachowuje dwie Gwiazdki MICHELIN 

W ubiegłym roku wielkim wydarzeniem było przyznanie dwóch Gwiazdek MICHELIN restauracji Bottiglieria 1881, która stała się pierwszym lokalem w Polsce uhonorowanym tym wyróżnieniem. Dobra wiadomość jest taka, że ta wzorowa restauracja utrzymała swoje dwie Gwiazdki MICHELIN na kolejny rok. Dojrzała, osobliwa i oryginalna, Bottiglieria 1881 nadal dzierży tytuł najlepszej restauracji w Polsce.

3 nowe restauracje z Gwiazdką MICHELIN 

Najbardziej emocjonującą wiadomością tego roku jest pojawienie się w Przewodniku 3 nowych, jednogwiazdkowych restauracji. Działają one w różnych miejscach w kraju, co potwierdza bogactwo polskiej sceny gastronomicznej. 

Na szczególną uwagę zasługuje ARCO by Paco Pérez, pierwsza w historii restauracja z Gwiazdką MICHELIN w Gdańsku. Łączy polskie składniki z hiszpańskimi smakami, co wskazuje na duże ambicje, jak i dbałość o szczegóły. Oryginalność widać także w dokonaniach szefa kuchni Antonio Arcieri’ego, a sama restauracja to elegancka przestrzeń, z której roztaczają się spektakularne widoki na panoramę Gdańska. 

W Warszawie pojawiła się nowa restauracja wyróżniona Gwiazdką MICHELIN - Rozbrat 20. Nadzorowana przez szefa kuchni a zarazem właściciela, Bartosza Szymczaka, restauracja zrobiła ogromne wrażenie na inspektorach MICHELIN sposobem, w jaki ewoluowała i dojrzewała w ciągu ostatnich kilku lat. Każde połączenie smaków jest pięknie wyważone, a najwyższej jakości składniki stanowią podstawę naprawdę pysznych dań. 

Trzecią z grona restauracji nowo uhonorowanych Gwiazdką MICHELIN jest Giewont. Położona we wsi Kościelisko, około 85 km na południe od Krakowa, w pięknej okolicy z zapierającymi dech w piersiach widokami na góry, od których wzięła się nazwa restauracji. Przemek Sieradzki jako szef kuchni łączy polskie i francuskie produkty i techniki, uzyskując wyjątkowy efekt - zrównoważone dania, wyróżniające się odważnymi smakami i znakomitym wyczuciem.

Obecnie w Polsce działa już 5 restauracji z jedną Gwiazdką MICHELIN, gdyż Muga w Poznaniu i NUTA w Warszawie zasłużenie zachowały swoje wyróżnienia na kolejny rok.

Pierwsza w Polsce restauracja z Zieloną Gwiazdką MICHELIN

Zielona Gwiazdka MICHELIN to wyróżnienie przyznawane w Przewodniku MICHELIN restauracjom, które są liderami w zakresie zrównoważonych praktyk. Ich ekologiczne zaangażowanie jest źródłem inspiracji zarówno dla prawdziwych smakoszy, jak i całej społeczności w branży restauracyjnej. W tym roku gdański Eliksir został pierwszą restauracją w Polsce, która otrzymała Zieloną Gwiazdkę MICHELIN. 

Zespół Eliksir wdraża wiele praktyk, aby zmniejszyć wpływ restauracji na planetę. Kluczowe znaczenie ma filozofia ograniczania ilości odpadów, która obejmuje odzyskiwanie oleju kuchennego do użycia jako paliwo czy wykorzystywanie skórek cytrusów w kordiałach i syropach. Lokalne produkty są również kluczem do etosu Eliksiru, podobnie jak zastosowanie odnawialnych źródeł energii i zaangażowanie we współpracę z dostawcami, którzy podzielają to zrównoważone podejście.

9 nowych restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand

Oprócz nowych gwizdkowych restauracji, tegoroczny Przewodnik MICHELIN Polska 2024 rekomenduje 9 nowych lokali z Bib Gourmand. To wyróżnienie nazwane na cześć Bibendum, ludzika Michelin, jest nagrodą przyznawaną tym restauracjom, które oferują najlepszy stosunek jakości do ceny. Tegoroczna lista wyróżnionych to wspaniała wiadomość zarówno dla mieszkańców, jak i turystów, a całkowita liczba nagród Bib Gourmand w Polsce wzrosła ponad dwukrotnie. 

5 nowych restauracji z Bib Gourmand jest zlokalizowanych na Pomorzu, w tym 2 w Gdańsku. Treinta y Tres to restauracja na wskroś hiszpańska, oferująca pyszne klasyczne dania i bogatą kartę hiszpańskich win. Z kolei Hewelke jest hołdem złożonym słynnemu miejskiemu piwowarowi i astronomowi Janowi Heweliuszowi. W kuchni o światowych wpływach dominują elementy panazjatyckie.

2 nowe lokale z nagrodą Bib Gourmand znajdują się w Sopocie. Kuchnia w 1911 Restaurant rezygnuje z wyrafinowania i zamiast tego zapewnia mnóstwo smaku w każdym kęsie. W Vinissimo dużą rolę odgrywają wina, a kuchnia serwuje świeże i nieskomplikowane potrawy. Lokalem z Bib Gourmand na Pomorzu jest także Luneta & Lorneta Bistro Club, luksusowa, a zarazem niedroga restauracja zlokalizowana we wsi Ciekocinko. 

W Warszawie również znajdują się 2 nowe restauracje wyróżnione Bib Gourmand. Pierwsza z nich to kontakt, intrygujące bistro oferujące dania kuchni śródziemnomorskiej i bogatą kartę win. Jeśli szukamy smaków Ameryki Południowej, warto wybrać Ceviche Bar, który serwuje dania z owoców morza oraz inne potrawy wyróżniające się świeżym smakiem.

W Poznaniu także działa nowa restauracja z wyróżnieniem Bib Gourmand. SPOT to kolejny lokal koncentrujący się wokół wina. Specjalizuje się w domowo wędzonych składnikach i dysponuje tarasem z widokiem na winnicę. W Krakowie Folga została doceniona za niedrogie dania, które czerpią inspirację z mnogości kuchni świata.

Wszystkie dotychczas działające w Polsce restauracje z Bib Gourmand zachowały swoje wyróżnienia: MOLÁM w Krakowie, Fromażeria i TU.REStAURANT w Poznaniu oraz alewino, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill i Le Braci w Warszawie. Oznacza to, że łączna liczba wyróżnień Bib Gourmand w Polsce wynosi obecnie 16.

Przewodnik Michelin Polska 2024 w liczbach:

77 rekomendowanych restauracji, w tym:

  • 1 restauracja z dwiema Gwiazdkami MICHELIN
  • 5 restauracji z jedną Gwiazdką MICHELIN (3 nowe)
  • 1 restauracja z Zieloną Gwiazdką MICHELIN (nowa)
  • 16 restauracji z Bib Gourmand (9 nowych)

Co oznaczają gwiazdki i widelce?

W kulinarnym świecie otrzymanie gwiazdki Michelin jest porównywane do otrzymania Oscara w branży filmowej. Pierwszą przyznano francuskiej restauracji w 1926 roku. W 1930 roku stworzono trójstopniową skalę oceniania, a w 1933 roku - rozwinięto definicje charakteryzujące wyróżnione lokale. 

Restauracje z jedną gwiazdką są więc "godne uwagi" (bardzo dobra kuchnia na tle innych lokali w tej kategorii), z dwiema - "warto odwiedzić" (doskonała jakość i smak potraw, dlatego warto przyjechać i ich spróbować), a te z trzema - należy "zobaczyć koniecznie" (miejsce nie tylko warte ceny, przyjazne, ale też z oryginalnymi potrawami). W przewodniku, przy każdej z restauracji oznaczonej gwiazdką, umieszcza się wykaz trzech specjalności kulinarnych. Co najważniejsze, gwiazdki przyznawane są tylko na rok. Po tym czasie - w ciągu 18 miesięcy - następuje weryfikacja, czy standard został utrzymany lub ulepszony.

Czerwony przewodnik zawiera więcej symboli, opisujących wyjątkowe lokale. Sztućce Michelin (łyżka i widelec) przyznawane są w pięciostopniowej skali za jakość potraw, atmosferę, wystrój i obsługę. Z kolei Bib Gourmand - symbol maskotki firmy Michelin - to wyróżnienie, którym nagradza się lokal oferujących dobry stosunek jakości do ceny. 

Historia wyróżnień Michelin w Polsce

Pierwszą gwiazdką Michelin przyznano w Polsce w 2013 roku - nagrodzono Atelier Amaro w Warszawie, której szefem kuchni był Wojciech Modest Amaro. W 2016 roku gwiazdkę otrzymała restauracja Senses, a w 2020 roku - Bottiglieria 1881. To właśnie ostatni lokal otrzymał drugą gwiazdkę Michelin w 2023 roku, wywołując kulinarną sensację. W 2023 roku gwiazdkę przyznano warszawskiej restauracji Nuta i poznańskiej Muga. 

Pełna lista restauracji wyróżnionych przez przewodnik Michelin w 2024 roku

Dwie gwiazdki MICHELIN

  • Bottiglieria 1881- Kraków

Jedna gwiazdka MICHELIN

  • Arco by Paco Pérez- Gdańsk 
  • Giewont - Kościelisko 
  • Muga - Poznań 
  • NUTA - Warszawa
  • Rozbrat 20- Warszawa

Wyróżnienia Bib Gourmand

  • Luneta & Lorneta Bistro Club - Ciekocinko 
  • Hewelke - Gdańsk 
  • Treinta y Très - Gdańsk 
  • Folga - Kraków 
  • MOLÁM - Kraków 
  • Fromażeria - Poznań 
  • SPOT. - Poznań 
  • TU.REStAURANT - Poznań 
  • 1911 Restaurant - Sopot 
  • Vinissimo - Sopot
  • alewino - Warszawa
  • Ceviche Bar - Warszawa
  • Kieliszki na Próżnej - Warszawa
  • Koneser Grill - Warszawa
  • kontakt - Warszawa
  • Le Braci - Warszawa

Zielona Gwiazdka MICHELIN

  • Eliksir - Gdańsk

Rekomendacje MICHELIN

  • Eliksir - Gdańsk 
  • Fino - Gdańsk 
  • Mercato - Gdańsk 
  • Niesztuka - Gdańsk 
  • Piwna47 - Gdańsk 
  • Ritz - Gdańsk 
  • True - Gdańsk 
  • Tygle - Gdańsk 
  • Butchery & Wine - Gdynia 
  • Oberża 86 - Gdynia 
  • Albertina - Kraków 
  • Amarylis - Kraków 
  • Artesse - Kraków 
  • Copernicus - Kraków 
  • Farina - Kraków 
  • Filipa 18 - Kraków 
  • Fiorentina - Kraków 
  • Hana Sushi - Kraków 
  • Karakter - Kraków 
  • Kogel Mogel - Kraków
  • Kropka. - Kraków
  • Mazi - Kraków
  • Nami Beef and Reef - Kraków
  • NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak - Kraków
  • Pod Nosem - Kraków
  • Pod Różą - Kraków
  • Szara - Kraków
  • ZaKładka - Kraków
  • Zazie - Kraków
  • 62 Bar & Restaurant - Poznań
  • A nóż widelec - Poznań
  • Cucina - Poznań
  • Delicja - Poznań
  • Marino Bistrot - Poznań
  • NOOKS - Poznań
  • Papavero - Poznań
  • PASODOBRE - Poznań
  • Port Sołacz - Poznań
  • The Time - Poznań
  • Zen On - Poznań
  • Café Xander - Sopot
  • Fisherman - Sopot
  • L’Entre Villes - Sopot
  • Bez Gwiazdek - Warszawa
  • Butchery & Wine - Warszawa
  • Dyletanci - Warszawa
  • elixir by Dom Wódki - Warszawa
  • Epoka - Warszawa
  • Europejski Grill - Warszawa
  • hub.praga - Warszawa
  • Muzealna - Warszawa
  • Nolita - Warszawa
  • Noriko Omakase - Warszawa
  • The Farm - Warszawa
  • Tuna - Warszawa

Zobacz też:

Czy wiesz, co to za placek? Tylko mistrzowie zdobędą wszystkie punkty

Uczeń podstawówki sobie poradzi, a ty? Sprawdź, czy znasz te jednostki miar i wag

Triki kulinarne Magdy Gessler. Po nich potrawy nabierają innego smaku i wymiaru

INTERIA.PL