Takich ziemniaków jeszcze nie jadłam. Zrobiłam marynatę według przepisu Strzelczyka
Młode ziemniaki to prawdziwy wiosenny przysmak, którym możemy się cieszyć już od maja. Są idealnym dodatkiem do obiadu lub potraw serwowanych z grilla. Szef kuchni Tomasz Strzelczyk podzielił się nietypowym przepisem na marynowane ziemniaki w zalewie. Pyszny smak zaskoczy niejedną osobę.
Jeśli w kuchni lubisz testować nowe smaki, przepis Tomasza Strzelczyka, finalisty programu MasterChef, blogera i założyciel profilu "Oddaszfartucha", z pewnością przypadnie ci do gustu. Bazuje na młodych ziemniakach, które stanowią wiosenny rarytas. Mistrz kuchni zamarynował je w specjalnej słodko-kwaśnej zalewie, dzięki której mają niesamowity smak. Odkryj, jak zrobić ten ciekawy dodatek.
Tomasz Strzelczyk przygotował przepis na marynowane ziemniaki w zalewie i zapewnił, że to świetna przystawka na zimno albo dodatek do mięs z grilla czy codziennego obiadu.
Składniki:
- kilogram młodych ziemniaków,
- 200 ml oleju,
- 200 ml wody,
- 20 ml octu jabłkowego 4 proc.,
- płaska łyżka soli,
- pół łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 2 łyżeczki miodu,
- cebula,
- papryczka chili,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- pęczek natki pietruszki,
- gałązka rozmarynu,
Wykonanie:
Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj i wypłucz pod bieżącą wodą. Ugotuj je w nieosolonej wodzie, ciągle pilnując, żeby się nie rozgotowały. W międzyczasie przygotuj marynatę.
Do głębszej miski wlej olej, ocet jabłkowy, wodę, dodaj sól, pieprz i miód. Wszystko połącz trzepaczką. Obraną cebulę pokrój w kostkę i dorzuć do marynaty. Poszatkuj papryczkę chili, również dołóż do zalewy. Podobnie - obierz i pokrój ząbki czosnku, dodaj do miski. Przygotuj zieleninę - koperek i natkę pietruszki drobno posiekaj, wrzuć do naczynia. Wymieszaj zawartość miski.
Ziemniaki odcedź i pozwól im delikatnie przestygnąć. Chłodne wrzuć do wyparzonego słoja (jeśli są za duże, przekrój na pół). Pamiętaj, aby ich nie upychać - muszą dać się potem wyciągnąć. Zalej przygotowaną marynatą (postaraj się, aby składniki dostały się równomiernie pomiędzy ziemniaki, a płyn okrywał każdą sztukę - jeśli jest go za mało, dolej wody zmieszanej z odrobiną octu), na końcu wciśnij też gałązkę rozmarynu. Zamknij szczelnie słój i wstaw na całą noc do lodówki. Po tym czasie są gotowe do spożycia.
Marynowane ziemniaki w zalewie wcale nie nasiąkają tak mocno, jak mogłoby się wydawać. Są tylko delikatnie kwaśne, czuć w nich nieco pikantności i czosnkową nutę. Takie połączenie smaków sprawia, że będą idealną samodzielną przekąską. Wystarczy wyłożyć je, oczywiście wraz ze składnikami zalewy, na elegancki półmisek. Taka przystawka zaciekawi gości.
Jeśli wolisz użyć ich jako dodatku do obiadu lub potraw z grilla, rewelacyjnie nadadzą się do wszystkiego rodzaju mięs lub ryb. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby towarzyszyły schabowi, drobiowi, wieprzowinie czy wołowinie. W wersji wegetariańskiej warto podać je jako element sałatki. Pokrój je na mniejsze kawałki, dodaj świeżą sałatę lub rukolę, wyłóż pozostałe składniki marynaty i wymieszaj. Lekka i orzeźwiająca przekąska gotowa.
Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @ODDASZFARTUCHA
Zobacz też:
Czy wiesz, co to za placek? Tylko mistrzowie zdobędą wszystkie punkty
Uczeń podstawówki sobie poradzi, a ty? Sprawdź, czy znasz te jednostki miar i wag
Triki kulinarne Magdy Gessler. Po nich potrawy nabierają innego smaku i wymiaru