Reklama
Reklama

Zaczęłam robić keto chleb z przepisu Ewy Wachowicz. Już widzę różnice w wadze

Dieta ketogenna robi się z roku na rok coraz popularniejsza. W efekcie dużo osób rezygnuje z jedzenia pieczywa, a tym samym szuka jego zamienników. Właśnie dla nich Ewa Wachowicz przygotowała przepis na pyszny keto chleb. Jest bez grama mąki - same proste i sprawdzone składniki. Do tego nie wymaga wyrabiania.

Przechodząc na dietę ketogenną, konieczne jest zrezygnowanie z dużej ilości węglowodanów, które standardowo spożywamy na co dzień. Z tego powodu nie można spożywać makaronów, ziemniaków, ryżu, kasz, a nawet pieczywa. Choć początki mogą być trudne, to w odstawieniu klasycznego chleba, pomoże keto chleb z przepisu Ewy Wachowicz.

Keto chleb nie tylko dla odchudzających się

Choć keto chleb często jest wsparciem przy odchudzaniu, nie oznacza to, że można go stosować tylko podczas zrzucania zbędnych kilogramów. To także świetny zamiennik standardowego pieczywa dla osób z insulinoopornością.

Wynika to z faktu, że do przygotowania takiego chleba wykorzystuje się produkty, które nie zawierają dużych ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów. Wszystkie składniki mają niski indeks glikemiczny i nie będą wywoływały gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi. Dodatkowo jedzony regularnie keto chleb może pomóc obniżyć poziom glukozy.

Sięgnąć mogą też po niego osoby, które chorują na celiakię lub ograniczają spożywanie glutenu. Skład keto chleba Ewy Wachowicz jest całkowicie bezglutenowy, więc będzie bezpieczny dla tych grup pacjentów.

Poza tym keto chleb z przepisu Wachowicz powinny jeść wszystkie osoby, które po prostu chcą zadbać o swoje zdrowie. Zawiera on dużą ilość nasion, które dostarczają witamin takich jak witamina A, E, F, D, witaminy z grupy B. Do tego są bogate w związki, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie serca, zahamują procesy przedwczesnego starzenia organizmu, obniżą poziom cholesterolu i cukru.

Keto chleb Ewy Wachowicz. Przepis jest śmiesznie prosty

Chleb ketogeniczny z przepisu Ewy Wachowicz robię już od kilku tygodni. Przygotowanie go zajmuje dosłownie kilka chwil, a mogę się cieszyć zdrowym, domowym chlebem bez ulepszaczy. Odkąd się nim zajadam, waga idzie w dół i czuję się lepiej niż kiedykolwiek.

Do zrobienia keto chleba użyjesz:

  • 10 białek jaj,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika,
  • 2 łyżeczek czarnuszki,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczki soli,
  • ziaren do posypania.

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Siemię lniane wymieszaj z pestkami słonecznika i zmiksuj je na proszek za pomocą młynka do kawy lub blendera. Do osobnego naczynia oddziel białka od żółtek z 10 jaj. Białka dopraw odrobiną soli i ubij je na sztywną pianę.

Do ubitej masy stopniowo dosypuj mielone siemię i słonecznika, i całość delikatnie wymieszaj. Następnie do "ciasta" wsyp sól, czarnuszkę i proszek do pieczenia. Ponownie składniki połącz, jednak rób to delikatnie i krótko.

Masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę chleba wyrównaj i obsyp ją ulubionymi ziarnami. Keto chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 45 minut.

Po tym czasie zawartość formy odstaw do ostygnięcia. Keto chleb podawaj jako podstawę do kanapek z ulubionymi dodatkami jak np. wędliny, sery czy pasty warzywne. Sprawdzi się też jako dodatek do ciepłych i zimnych dań.

Źródło: terazgotuję.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Czy wiesz, co to za placek? Tylko mistrzowie zdobędą wszystkie punkty

Uczeń podstawówki sobie poradzi, a ty? Sprawdź, czy znasz te jednostki miar i wag

Triki kulinarne Magdy Gessler. Po nich potrawy nabierają innego smaku i wymiaru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb | pieczywo