Najlepsza zamiast wędliny na kanapki. Karkówka pieczona, którą zrobisz ją w domu
Karkówka pieczona to najprostszy pomysł na przygotowanie dużego kawałka mięsa dla całej rodziny. Najlepiej smakuje wystudzona jako wędlina na kanapki. Jak ją przygotować, aby była miękka, dobrze doprawiona i soczysta? Podpowiadamy.
Karkówka pieczona nie ma sobie równych. Jest przepyszna i aromatyczna, idealnie sprawdzi się jako mięso na kanapki. Sprawdź przepis, który zawsze się udaje.
- 1,5 kg karkówki,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka cząbru suszonego,
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej,
- pół łyżeczki papryki ostrej mielonej,
- 2 ziarna jałowca,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- 3 łyżki oleju rzepakowego.
Dodatkowo:
- kilka liści laurowych,
- 1 łyżeczka soli zmiękczającej.
Przygotuj marynatę. W moździerzu utrzyj wszystkie przyprawy razem z olejem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do marynaty i wymieszaj dokładnie.
Karkówkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą. Umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj i wlóż do lodówki na minimum jedną noc.
Po tym czasie mięso wyjmij, oprósz solą zmiękczającą i obłóż liśćmi laurowymi. Włóż do rękawa i szczelnie zamknij. Przy końcach zrób nacięcia ostrym nożem. Przełóż tak przygotowaną karkówkę do naczynia żaroodpornego.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz około 90 minut, a w połowie czasu odwróć mięso na drugą stronę.
Wystudź w rękawie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka wiosenna na szczupłą talię. Lekkostrawne danie pełne witamin
Smakuje wybornie i ma mnóstwo witamin. Sałatka marcowa dobra na kolację i nie tylko
Nie wiesz, jaki dodatek podać do niedzielnego obiadu? Zrób prostą sałatkę z pora