Reklama
Reklama

Najlepsza zamiast wędliny na kanapki. Karkówka pieczona, którą zrobisz ją w domu

Karkówka pieczona to najprostszy pomysł na przygotowanie dużego kawałka mięsa dla całej rodziny. Najlepiej smakuje wystudzona jako wędlina na kanapki. Jak ją przygotować, aby była miękka, dobrze doprawiona i soczysta? Podpowiadamy.

Karkówka pieczona nie ma sobie równych. Jest przepyszna i aromatyczna, idealnie sprawdzi się jako mięso na kanapki. Sprawdź przepis, który zawsze się udaje.

Karkówka pieczona - lista składników

  • 1,5 kg karkówki, 
  • 2 łyżki soli, 
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego, 
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, 
  • pół łyżeczki papryki ostrej mielonej, 
  • 2 ziarna jałowca, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu, 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego. 

Dodatkowo: 

  • kilka liści laurowych, 
  • 1 łyżeczka soli zmiękczającej.

Karkówka pieczona - przepis

Przygotuj marynatę. W moździerzu utrzyj wszystkie przyprawy razem z olejem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do marynaty i wymieszaj dokładnie.  

Karkówkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj marynatą. Umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj i wlóż do lodówki na minimum jedną noc. 

Po tym czasie mięso wyjmij, oprósz solą zmiękczającą i obłóż liśćmi laurowymi. Włóż do rękawa i szczelnie zamknij. Przy końcach zrób nacięcia ostrym nożem. Przełóż tak przygotowaną karkówkę do naczynia żaroodpornego. 

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz około 90 minut, a w połowie czasu odwróć mięso na drugą stronę.  

Wystudź w rękawie. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka wiosenna na szczupłą talię. Lekkostrawne danie pełne witamin

Smakuje wybornie i ma mnóstwo witamin. Sałatka marcowa dobra na kolację i nie tylko

Nie wiesz, jaki dodatek podać do niedzielnego obiadu? Zrób prostą sałatkę z pora

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: karkówka