Słodka przekąska na Dzień Dziecka. Od razu zrób podwójną porcję, znikają w moment
Rogaliki klasztorne wykonane z ciasta półfrancuskiego, z nutą czekolady to świetny dodatek do kawy czy herbaty. Kiedy nie mam pomysłu, co upiec, zwykle robię właśnie je. Oczywiście od razu podwójnie, bo moje dzieci od razu wszystko by zjadły. Wcale im się nie dziwię.
To idealny pomysł na słodką przekąskę, którą chwycisz i zjesz nawet w biegu - rozwiązanie szczególnie cenne przy małych dzieciach. Rogaliki klasztorne są jednym z moich topowych przepisów, smakują wyjątkowo, a robi się je bardzo prosto. Spróbuj.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 360 ml mleka,
- 50 g masła,
- 50 g cukru,
- 1 łyżka drożdży aktywnych,
- 2 łyżeczki soli,
- 100 g czekolady półgorzkiej 60%.
Warstwa maślana:
- 350 g masła,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania,
- 2 łyżki mleka do posmarowania.
Przygotuj ciasto.
Masło podziel na mniejsze kostki i umieść je w misie miksera razem z mąką, cukrem, solą i drożdżami. Wymieszaj wszystko hakiem do ciasta drożdżowego na średnich obrotach, a następnie stopniowo dolewaj mleko.
Masę wyrabiaj przez ok. 5 minut mikserem lub ręcznie. Jeśli stanie się zbyt lepkie, dodaj łyżkę mąki. Po wyrobieniu ciasto powinno być dalej miękkie i powoli odbijać po uderzeniu palcem.
Z ciasta uformuj kulę i umieść na blaszce podsypanym mąką. Delikatnie ją spłaszcz i przykryj folią aluminiową lub spożywczą. Wstaw całość do lodówki na 30 minut.
Masę wyjmij i rozwałkuj na cienki prostokąt o grubości 3 mm. Wstaw całość ponownie do lodówki lub wcześniej pokrój je na dwa kawałki.
Przygotuj warstwę maślaną.
W misie miksera utrzyj masło z mąką aż uzyskasz gładką i jednolitą masę. Schładzaj ją w lodówce przez kilka minut.
Złóż rogaliki.
Wyjmij ciasto z lodówki i ponownie rozwałkuj je na duży prostokąt o wymiarach 25x50 cm. Na środku rozsmaruj cienko warstwę masła na prostokąt o wymiarach 15x25 cm. Złóż brzegi ciasta do wewnątrz, przykrywając masło. Dobrze zlep brzegi.
Masę ponownie rozwałkuj na duży prostokąt i złóż je na trzy części, w podobny sposób co list.
Obróć ciasto tak, by krótszy bok był skierowany do ciebie. Ponownie ciasto rozwałkuj i złóż. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ponownie je rozwałkuj i złóż.
Wstaw ciasto owinięte w folię spożywczą do lodówki na co najmniej 4 godziny. Następnie rozwałkuj je ponownie na prostokąt o wymiarach 20x50 cm. Ostrym nożem przekrój je w poziomie na 4 paski, a następnie każdy z nich na trójkąty.
Czekoladę zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Bierz każdy z trójkątów, lekko rozciągnij go w palcach i umieść przy podstawie trójkąta odrobinę tartej czekolady. Zwiń go w rulonik, a następnie delikatnie zawiń brzegi, formując półksiężyc. Gotowe rogaliki odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem silikonowym. Luźno przykryj je folią spożywczą i odstaw je na 60 minut. Po tym czasie przełóż je do lodówki i schładzaj od 1 do 12 godzin.
Jajko rozbełtaj z mlekiem do posmarowania. Delikatnie posmaruj wierzch rogalików otrzymaną mieszaniną.
Wstaw rogaliki klasztorne do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut. Obróć blachę w połowie pieczenia.
Wyjmij i ostudź przez kilka minut przed podaniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ryba w nowej odsłonie. Zaskocz bliskich nietypowym obiadem
To jedno z moich ulubionych połączeń. Sałatka z kurczakiem i granatem jest idealna na lunch do pracy
Prosty patent na pozbycie się twardych włókien w szparagach. Będą idealnie chrupiące