Reklama
Reklama

Czy miód ma mniej kalorii niż cukier? Rozstrzygamy raz na zawsze

Coraz chętniej rezygnujemy z białego cukru i szukamy lepszych alternatyw. Nie chcemy przyjmować przecież dużej liczby kalorii, która nie dostarcza żadnych składników odżywczych. Naturalnym wyborem staje się łatwo dostępny miód. Czy to jednak zdrowszy zamiennik cukru? Na to pytanie nie każdy zna odpowiedź.

Dziś głośno mówi się o tym, że biały cukier to jeden z najgorszych składników w diecie. Nazywany jest potocznie "pustymi kaloriami". Najczęstszym zamiennikiem, po który sięgamy, jest miód, bo wydaje się naturalny i skutecznie dosładza herbatę, ciasto czy sałatkę. Czy jednak miód ma mniej kalorii niż cukier i jest od niego zdrowszy? Na pewno oba dostarczają energii, ale okazuje się, że różnią się nie tylko smakiem. 

Czy miód jest kaloryczny?

Miód wykazuje szereg właściwości korzystnych dla organizmu, ale jest przy tym też kaloryczny. Łyżeczka, która waży ok. 12 gramów (miód ma większy ciężar właściwy), dostarcza prawie 40 kcal (czyli w 100 gramach miodu jest ok. 340 kcal). Dla porównania - łyżeczka cukru rafinowanego o wadze ok. 5 gramów to 20 kcal. 

Reklama

Dlaczego miód jest zatem polecany w codziennej diecie przez specjalistów do spraw żywności, a nie cukier? Ponieważ jest od niego znacznie zdrowszy - ma niższy indeks glikemiczny (wolniej uwalnia glukozę do krwi) i wspiera odporność. Cukier tylko dostarcza kalorii, a dodatkowo może wywołać choroby. 

Miód, ze względu na swoją kaloryczność, nie powinien być jednak stosowany w nadmiarze. W szczególności uważać muszą osoby na diecie odchudzającej - choć produkt jest zdrowszy od cukru, jedzony w zbyt dużych ilościach, wciąż może powodować przybieranie na wadze.

Miód a cukier - co ma mniej kalorii?

Cukier ma nieco mniej kalorii niż miód, a mimo to nie jest wskazany w codziennym jadłospisie. Wszystko dlatego, że jest pozbawiony niemal całkowicie jakichkolwiek cennych składników odżywczych (nie zawiera żadnych witamin i minerałów). Miód dostarcza ich do organizmu znacznie więcej, więc jest polecany jako wartościowy produkt w diecie. Ponadto miód jest słodszy od cukru, dlatego podobny poziom słodkości potrawy czy napoju osiągnie się, używając dużo mniejszej jego porcji.

Jak miód i cukier wpływają na zdrowie? Nadmierne spożycie cukru może doprowadzić do zaburzeń gospodarki węglowodanowej, a nawet cukrzycy typu 2. Z kolei miód może mieć niższy indeks glikemiczny niż cukier (choć wciąż wysoki), co jest ważne dla osób zmagających się z insulinoopornością. Indeks glikemiczny cukru białego to ok. 68, a IG miodu waha się w zależności od jego rodzaju. Przeciętny to ok. 58, ale w przypadku ciemnych miodów spadziowych - może wynieść nawet 85. Najniższym cechuje się miód akacjowy (IG < 55) i po taki właśnie powinni sięgać wszyscy zagrożeni zachorowaniem na cukrzycę.

Spożywanie cukru, który dostarcza wyłącznie kalorii, może doprowadzić do otyłości. Duża jego dawka w diecie sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, którą później trudno jest spalić. Dodatkowo, cukier w codziennej diecie, może skutkować problemami z zębami. Jest jedną z najczęstszych przyczyn próchnicy.

Z kolei miód, jedzony w rozsądnych ilościach, wspiera prawidłowe działanie organizmu. Nie tylko wzmacnia odporność, ale nawet może pomóc w procesie odchudzania. 

Dlaczego warto jeść miód?

Miód to nie tylko puste kalorie, jak cukier. W zależności od rodzaju może mieć nie tylko różny smak, ale też inne wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Zazwyczaj jednak zawiera witaminy (z grupy B i witaminę C) oraz minerały (w tym potas, magnez, wapń i żelazo). Dostarcza także enzymów usprawniających procesy trawienne. W składzie znajdują się też silne antyoksydanty. To one opóźniają starzenie się komórek i zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych (w tym nowotworowych). 

Miód działa także antybakteryjnie, przeciwzapalnie i dzięki temu wspaniale wspiera odporność. Co więcej, regeneruje chore gardło i łagodzi kaszel. Polecany jest szczególnie w sezonie obniżonej odporności i infekcji. 

Ze względu na to, że jego mniejsza ilość może dosłodzić herbatę czy potrawę, miód może sprzyjać też odchudzaniu (szczególnie jako zamiennik cukru białego). Naturalny produkt zawiera fruktozę, która dłużej utrzymuje uczucie sytości niż glukoza zawarta w zwykłym cukrze. Dodatkowo miód wspaniale detoksykuje organizm, chroniąc wątrobę i nerki. 

Nawet jeśli miód jest bardziej kaloryczny od cukru, to dostarczy organizmowi więcej składników odżywczych. Jedzony w rozsądnych porcjach nie powinien szkodzić zdrowiu, a właśnie je wspierać.

Źródło: terazgotuje.pl, advancedfood.pl

Zobacz też:

Dodaję do ciepłej wody i piję na czczo. Jelita lepiej pracują, metabolizm przyspiesza

Jak ugotować kaszę gryczaną, żeby była sypka? Zastosuj trik szefa kuchni

Najbardziej tuczące warzywa. Na 1. miejscu nie są ziemniaki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | zdrowie | słodycze