Czym zastąpić masło w cieście? Jest kilka zdrowych propozycji
W wypiekach masło jest wręcz obowiązkowym elementem. Nie zawsze jednak nam odpowiada. Przez wysoką kaloryczność produktu czy właściwości uczulające możemy potrzebować jego zamiennika. Sprawdzamy, dlaczego masło w wypiekach jest potrzebne i czym można je zastąpić, aby mieć pewność, że końcowy produkt w dalszym ciągu wyjdzie pyszny i puszysty.
Masło to tłusty produkt o plastycznej i zwartej konsystencji. Jest często kluczem do uzyskania puszystych i chrupiących wypieków. Jeśli musisz je odrzucić, masz do wyboru szereg produktów, którymi możesz je zastąpić.
Tłuszcz w cieście jest jednym z niezbędnych składników, dzięki którym wypiek wychodzi. Otula on cząsteczki glutenu, które znajdują się w mące. Dzięki temu nie mogą się one łatwo łączyć, a końcowy produkt staje się chrupiący. Tłuszcz, a w szczególności masło odpowiada również za puszystość. W wielu ciastach na początku procesu przygotowania uciera się je z cukrem. Masa staje się napowietrzona, a wypiek nie jest zakalcem.
Tłuszcz wpływa na smak. Masło nie tylko nadaje wypiekom charakterystycznego aromatu, ale również jest nośnikiem smaku. Podkreśla smak użytych składników i pozwala je docenić już w gotowym cieście.
Właściwe użycie tłuszczu w cieście jest kluczem, aby wyszło. Najczęściej stosuje się masło, margarynę czy olej, rzadziej smalec. Składniki te można jednak zamienić na zdrowsze alternatywy o podobnych właściwościach. Należy jednak pamiętać, aby dostosować proporcje reszty produktów.
Zobacz także: Nie napoleonka a Napoleon. Idealne ciasto na rodzinne przyjęcie
Z masła muszą zrezygnować osoby, które cierpią na alergię pokarmowe. W ich przypadku tłuszcz zwierzęcy będzie można zastąpić tłuszczem roślinnym. Nada się do tego olej kokosowy. Ma on stałą konsystencję, która po lekkim podgrzaniu staje się płynna. Przez duże podobieństwo do masła zwykle w przepisie potrzebna będzie taka sama ilość produktu. Jedyne, na co warto zwrócić uwagę to smak oleju kokosowego — czasami jest on bardzo intensywny. Jeśli nie chcemy, aby ciasto zmieniło smak, warto wybrać olej rafinowany, który ma delikatniejszy aromat.
Dobrym zamiennikiem dla masła jest olej rzepakowy. Ma neutralny smak, przez co nie wpłynie mocno na aromat ciasta. W tym przypadku trzeba będzie jednak pamiętać o zmianie proporcji. Przyjmuje się, że 100 g masła to ok. 3-4 łyżki oleju. Dodatkowo przez to, że tłuszcz jest płynny, może nie sprawdzić się do ucierania cukru z tłuszczem. Idealnie sprawdzi się za to do ciast drożdżowych, gdzie poprawi strukturę wypieku i sprawi, że będzie miękki i rozpływający się w ustach.
Masło zastąpią również świeże owoce czy warzywa. Jednym z nich jest awokado, które zawiera w sobie sporą dawkę tłuszczu. Ma kremową konsystencję oraz bogaty smak. Docenią je przede wszystkim osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu, jako że przemyca do ciasta mnóstwo cennych składników odżywczych. Jego smak nie będzie jednak pasował do każdego ciasta.
Owocem, który godnie zastąpi masło, jest banan. Wystarczy rozdrobnić go widelcem, a stworzy słodką masę o właściwościach spoiwa. Poprawi konsystencję ciasta oraz zwiększy jego wilgotność. Należy jedynie pamiętać, że kiedy dodajemy go do wypieku, konieczne może być zmniejszenie ilości cukru.
Podobne właściwości do banana będzie miało purée z dyni. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem oraz jest mniej słodkie. Ma jednak takie same właściwości sklejające i poprawiające konsystencję ciasta.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Została ci bita śmietana? Zobacz, jak możesz ją wykorzystać
Najlepszy sposób na gotowanie zamrożonych pierogów. Nie ma szans, żeby się rozpadły
Jak przyrządzić karpia bez ości? Wypróbuj prosty trik Magdy Gessler