Kruche, delikatne, zakalec się nie zrobi. Przepis na idealnie kruche ciasto siostry Anastazji
Kruche ciasto to dobra baza do wielu ciast i deserów. Przygotowanie go musi się odbywać w ściśle określonych warunkach, aby wyszło odpowiednio kruche i bez zakalca. Siostra Anastazja ma na to szczególny sposób. Z jej przepisu ciasto kruche wychodzi po prostu idealne.
Klasyczne kruche ciasto to połączenie trzech prostych składników takich jak mąka, masło i cukier. Dodaje się je w określonych proporcjach, które można łatwo zapamiętać. To zasada 3:2:1, czyli na 3 miarki mąki dodaje się 2 miarki masła i 1 miarka cukru.
Ważna jest nie tylko ilość, ale też jakość. Masło użyte do kruchego ciasta powinno zawierać co najmniej 82% tłuszczu. Ponadto przed przygotowaniem musi być ono dobrze schłodzone. Z mąk najlepiej sprawdzi się krupczatka lub pszenna.
Takie produkty należy wyrobić szybko, jedynie do połączenia się składników i gładkiej konsystencji. Wynika to z faktu, że kruche ciasto nie powinno się zagrzać. Jeśli do tego dojdzie, stanie się miękkie, a po upieczeniu łatwiej o zakalec. Z tego powodu poleca się, aby na początek zimne masło posiekać z mąką i cukrem, dzięki czemu tłuszcz nie zrobi się ciepły, a masa zachowa zwartą konsystencję.
Po wszystkim kruche ciasto musi zostać zawinięte w folię spożywczą lub ściereczkę i schowane do lodówki. W chłodzie powinno spędzić co najmniej 1 godzinę.
Sprawdź także: Aromatyczne ciasto pomarańczowe. Goście będą błagać o dokładkę
Przepis siostry Anastazji na ucierane kruche ciasto to coś zupełnie innego, od klasycznej wersji. Jej sposób nie wymaga użycia ani noża, ani stolnicy, ani dłoni. Wszystkie składniki ucierane są w makutrze. Do tego siostra Anastazja dodaje jeszcze inne, niekonwencjonalne składniki. Innowacje te są nietypowe, ale kruche ciasto wychodzi wręcz idealne. Po upieczeniu jest wyjątkowo delikatne i nie robi się zakalec.
Składniki:
- 100 g masła,
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 5 g proszku do pieczenia.
Do makutry wrzuć dobrze schłodzone, twarde masło i cukier puder. Składniki ucieraj, aż osiągną jednolitą konsystencję. Cały czas ucierając, dodawaj stopniowo żółtka. Do osobnej miski przesiej przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodawaj stopniowo zaraz po żółtkach, wciąż ucierając.
Z czasem wszystkie produkty powinny połączyć się w jednolitą masę. Wybraną formę do pieczenia wyłóż gotowym kruchym ciastem. Spód nakłuj widelcem na całej powierzchni. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 15 minut. Ucierane kruche ciasto z przepisu siostry Anastazji jest gotowe.
Na kruchym cieście można przygotować wyborny świąteczny sernik. Część spodu można zachować i zatrzeć go na górę ciasta, tworząc przepyszną kruszonkę. Taki sam sposób sprawdzi się, jeśli przygotowujemy szarlotkę z kruchym spodem.
Ponadto na kruchym cieście można przygotować inne owocowe ciasta. Spód wystarczy wyłożyć powidłami np. ze śliwek, rabarbaru, wiśni. Do takiego słodkiego wypieku można dodać dla urozmaicenia bezę czy masę budyniową.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis, który warto poznać przed świętami. Śledzie po wileńsku na Boże Narodzenie
Ten smak pamiętasz z dzieciństwa. Makowiec bajkowy idealny
Mięso na święta będzie idealne kruche i soczyste. Zamarynuj je wcześniej w popularnym napoju