Dodaj do ziemniaków. Szybciej się ugotują, a o smak wszyscy będą pytać
Gotowanie ziemniaków nie należy do najtrudniejszych zadań, przez co wiele osób nawet się nie zastanawia, w jaki sposób może podkręcić ich smak albo polepszyć strukturę. Z tego powodu podpowiadamy, co można dodać do gotujących się ziemniaków, aby uzyskane przez nas danie miało całkowicie inny charakter. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, na pewno będziesz chciał sprawdzić ten trik.
Pomimo tego, że ziemniaki ciężko jest zepsuć, niektórym się to zdarza. Z tego powodu podpowiadamy, co dodać do gotowania, aby mieć pewność, że będą pyszne i delikatne. W ten sposób na pewno uzyskasz znakomity dodatek do obiadu.
Większość osób gotuje ziemniaki w ten sam sposób — obiera je, wrzuca do wody, soli i wstawia na duży ogień. Zależnie od tego, jak grubo je pokroiliśmy, warzywa stają się miękkie w ciągu 20-25 minut. Okazuje się, że jest jednak sposób, dzięki któremu możemy przyspieszyć ten proces, jednocześnie polepszając strukturę i smak warzywa.
Aby ziemniaki były delikatne, nie rozpadały się i miały bardziej kremowy smak, wystarczy dodać do wody jedną łyżkę masła albo oleju. W trakcie gotowania tłuszcz stworzy na powierzchni cienką warstwę, dzięki której ciepło w garnku będzie się równomiernie rozprowadzać. Dodatkową zaletą jest to, że ziemniaki szybciej się ugotują, a nawet jeśli zostawimy je w garnku odrobinę dłużej niż zwykle, nie będą rozgotowane.
Dodatkowa łyżka tłuszczu sprawdzi się przy każdym rodzaju ziemniaków i do każdego dania, niezależnie od przepisu. Nie wpłynie na końcowy smak potrawy i nie trzeba jej uwzględniać w proporcjach. Będzie miała wpływ jedynie na same ziemniaki i polepszy ich strukturę oraz smak.
Zobacz także: Prosty sposób na chrupiące placki ziemniaczane. Dużo osób wylewa, zamiast dodać do masy
Łyżka tłuszczu to nie jedyny dodatek, na który warto zwrócić uwagę podczas gotowania ziemniaków. Idealnie sprawdzą się również przyprawy, które w wysokiej temperaturze będą nadawać dodatkowego aromatu temu zwykłemu warzywu.
Aby przełamać nudę i nadać wybranej przez nas potrawie wytrawnego smaku, możemy dorzucić do wody do gotowania ząbek czosnku, kawałek cebuli albo liść laurowy. Do młodych ziemniaków sprawdzi się również koper albo rozmaryn. Jeśli z kolei planujemy zrobić purée ziemniaczane, możemy dodać jeszcze przed gotowaniem szczyptę gałki muszkatołowej — masło będzie idealnym przekaźnikiem dla jej charakterystycznego aromatu.
Warto pamiętać, że dobrze znane ziemniaki mogą nas jeszcze zaskoczyć. Nie warto skazywać się na nudę, kiedy kuchenne eksperymenty mogą przynieść nam tyle ciekawych wyników.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tak gotuj bób, nie będziesz narzekać na wzdęcia. Jeden dodatek sprawi, że będzie miał lepszy smak
Patent szefa kuchni na dobrego steka. Goście będą zachwyceni smakiem i teksturą
Botwinka zachowa intensywnie czerwony kolor. Zastosuj trik szefa kuchni