Domowe "złote mleko" na przeziębienie i grypę. Dziś piję na wzmocnienie i odporność
Jeszcze nie tam dawno, gdy kogoś z domowników dopadła infekcja, pierwszych kroków wcale nie kierowano do apteki. Najlepszym rozwiązaniem była ciepła kołdra, zupa, oraz postrach niejednego malucha, mleko z miodem i czosnkiem. W poniższym artykule znajdziesz przepis na złote mleko, orientalny napój, który bez trudu rozprawi się z wirusami i bakteriami.
Złote mleko to połączenie krowiego mleka z przeróżnymi przyprawami korzennymi. W efekcie napój jest pyszny, aromatyczny, a zarazem wyjątkowo zdrowy. Jak dokładnie wpływa na nasz organizm?
Sprawdź także: Japończycy piją codziennie. Podkręca metabolizm i pomaga spalać tłuszcz
W złotym mleku znajdziemy bogactwo takich przypraw jak kurkuma, cynamon, imbir, pieprz czarny. Do tego napój wzbogacany jest miodem. Taka mieszanka sprawia, że to prawdziwa bomba witaminowa, która pozytywnie zadziała na zdrowie.
Każda z tych przypraw wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Złote mleko będzie więc idealne podczas przechodzonych infekcji takich jak przeziębiania czy grypa. Pomoże w pozbyciu się stanów zapalnych, w tym gorączki, łagodząc ich przebieg i objawy. Zawartość tłuszczu w mleku, dodatek miodu i masła złagodzą bóle gardła i zmniejszą chrypkę, a także ułatwią odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.
Do tego regularnie pite złote mleko wzmocni organizm i jego odporność. Zmniejszy ryzyko ataku patogenów i rozwoju infekcji. Z tego powodu picie go poleca się nie tylko w czasie choroby, ale też jako urozmaicenie diety. Powinno się je podawać w szczególności dzieciom i osobom starszym, gdyż są to grupy o osłabionym układzie immunologicznym, a co za tym idzie, są bardziej narażone na zachorowania.
Takie złote mleko babcia robiła mi, gdy byłam mała i zaczynała brać mnie choroba. Mimo tego napój nie kojarzy mi się z nieprzyjemnym przeziębieniem, a czasem odpoczynku od szkoły u kochanej babci. Mocny korzenny aromat napoju porządnie rozgrzewa, dlatego najlepiej go pić wieczorem, leżąc w łóżku. Miód dodaje przyjemnej słodyczy, ale nie sprawia, że całość staje się mdła. Złote mleko przygotowuję sobie do tej pory, dzięki czemu od dawna już nie choruję. Koniecznie spróbuj przy osłabionej odporności.
Składniki:
- 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 łyżeczki masła,
- szczypta pieprzu.
Do rondelka wlej mleko lub napój roślinny, kurkumę, cynamon, imbir, szczyptę pieprzu i całość zacznij podgrzewać. Wszystko mieszaj od czasu do czasu za pomocą trzepaczki. Mleko doprowadź do wrzenia, a następnie ściągnij je z palnika. Do zawartości rondelka dodaj masło, wymieszaj i napój odstaw do przestygnięcia.
Gdy mleko będzie lekko ciepłe, dodaj do niego miód i ponownie wymieszaj. Gotowe złote mleko przelej do kubków i koniecznie podawaj od razu po przygotowaniu.
Źródło: medonet.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Co ugotować na Wszystkich Świętych? Te potrawy zaskoczą nawet wybrednych gości
Sama robię szynkę na kanapki. Gotowana w specjalnym wywarze smakuje pierwsza klasa
Jak długo można przechowywać ugotowane ziemniaki w lodówce? To nie takie oczywiste