Domowy syrop owocowo-warzywny na kaszel i odporność. Stara, ludowa receptura
Trudno uniknąć przeziębień w sezonie zimowym. Aby zmniejszyć ryzyko infekcji i zadbać o odporność, warto zadbać o swój układ immunologiczny, np. poprzez picie syropu z ziemniaka, cebuli i jabłka. Ten babciny specyfik pomoże także, gdy dopadnie cię przeziębienie i uporczywy kaszel. Mikstura działa cuda, jednocześnie kosztując grosze.
Nie od dziś wiadomo, że w warzywach i owocach, kryją się substancje o działaniu wspierającym organizm. Syrop z ziemniaka, cebuli i jabłka to domowy sposób na przeziębienie, pozbycie się kaszlu i bólu gardła. O odporność powinniśmy dbać cały rok, jednak w okresie zimowy, szczególnie warto zatroszczyć się o swoje zdrowie. Można zrobić to między innymi poprzez spożywanie pełnowartościowych posiłków bogatych w warzywa i owoce, które dostarczą witamin, minerał i antyoksydantów. Nie zaniedbuj także picia odpowiedniej ilości wody, możesz także włączyć do codziennej rutyny ziołowe i owocowe napary, odpornościowe szoty z imbiru i cytryny, lub domowe, prozdrowotne syropy. Kluczowa jest także codzienna aktywność fizyczna oraz osiem godzin snu. Te proste zasady pozwolą ci uniknąć częstych wizyt u lekarza.
Sprawdź także: Codzienny napój nie tylko dla seniorów. Chroni serce, obniża cholesterol i ciśnienie
Warzywno-owocowy syrop zawiera jedynie podstawowe trzy składniki. Pierwszym z nich jest cebula, która znana jest ze swojego działanie przeciwbakteryjnego, dzięki czemu pomaga uporać się z infekcjami. W szczególności polecana jest na dolegliwości związane z górnymi drogami oddechowymi. Ma działanie rozrzedzające śluz, dzięki czemu pomaga pozbyć się zalegającej flegmy. Mało kto wie, że ziemniak, drugi składnik syropu, jest świetnym źródłem witaminy C, warto jednak pamiętać, że długie gotowanie, niestety powoduje straty witamin w warzywach i owocach. W ziemniakach obecny jest tu także potas, który między innymi ma właściwości regulujące ciśnienie krwi. Dodatkowo, substancje zawarte w tych warzywach będą redukować stany zapalne oraz działać osłaniająco na drogi oddechowe, oraz ułatwią wykrztuszanie. Zarówno cebula, jak i ziemniak pomogą uporać się uporać się z nawracającym kaszlem, a także złagodzą ból i pomogą pozbyć się uporczywej chrypki.
Jabłka, trzeci składnik mikstury, należą do jednych z najzdrowszych owoców, są źródłem wielu substancji odżywczych, w tym witamin z grupy B, witaminy C, E i K. Mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Obecne są w nich cenne antyoksydanty, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Jabłka zawierają pektyny, czyli rodzaj błonnika, które wspierają proces trawienia, wspomagają usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu, oraz mają właściwości probiotyczne.
Miód znany jest ze swojego działania przeciwbakteryjnego, dodatkowo ma właściwości łagodzące i przeciwzapalne. Wykazuje także działanie wykrztuśne. Dodatek jabłka oraz miodu w syropie będzie działał kojąco na podrażnioną śluzówkę gardła.
Gotowy syrop z ziemniaka, cebuli i jabłka możesz doprawić cynamonem, który ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, grzybobójcze i rozgrzewające, dzięki czemu wesprze organizm w czasie przeziębienia. Ponadto cynamon pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Możesz dorzucić tu także kurkumę, która jest bombą cennych antyoksydantów, działa przeciwzapalne i antynowotworowo, a do tego wspomaga walkę organizmu z wirusami i bakteriami.
Receptura na syrop z ziemniaka, cebuli i jabłka wywodzi się z tradycyjnej medycyny ludowej. Zazwyczaj syrop z cebuli kojarzymy z przepisem, w którym pokrojone warzywo, zasypane było sporą ilością cukru. Ta wersja nie zawiera cukru, dlatego będzie odpowiednia zarówno dla diabetyków, osób z insulinoopornością, jak i tych, które są na diecie i przestrzegają deficytu kalorycznego.
Do przygotowania domowego syropu owocowo-warzywnego na kaszel, będziesz potrzebować:
- 1 jabłko,
- 1 ziemniaka,
- 1 cebulę,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki miodu,
- opcjonalnie: porządna szczypta cynamonu i kurkumy.
Zacznij od dokładnego umycia jabłka, ziemniaka i cebuli (pozostaw ją w łupince). Następnie umieść wszystkie składniki w garnku, wlej wodę i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze przez około pół godziny. Pod koniec gotowania możesz dorzucić cynamon i kurkumę. Kiedy płyn się zredukuje, odstaw garnek z miksturą do wystygnięcia. Przecedź syrop, dodaj miód, wszystko wymieszaj. Wlej do czystego, szklanego naczynia. Gotowy syrop możesz przechowywać w lodówce przez ok. dwa dni.
Jak stosować syrop warzywno-owocowy? Dorośli mogą pić go codziennie trzy do czterech razy dziennie po jednej łyżce. Natomiast dzieciom można podawać go dwa lub trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.
Źródła: terazgotuje.pl, Instagram: beatumvita
Zobacz też:
Wrzuć do gotujących ziemniaków zamiast soli. Ich smak zaskoczy wszystkich domowników
Podczas smażenia filetów z kurczaka pojawia się biała piana. Wiesz, co to jest?
Łatwo sprawdzisz, czy miód jest prawdziwy. Nie trzeba być pszczelarzem