Reklama
Reklama

Jak szybko odświeżyć pieczywo? Mrożony chleb będzie jak prosto z piekarni

Po świętach czy przyjęciach rodzinnych często zostaje dużo chleba, którego nie uda się w krótkim czasie zjeść. Większość osób wkłada go więc do zamrażarki, by wyciągnąć za kilkanaście dni. Dowiedz się, jak szybko odmrozić pieczywo i co zrobić, żeby mrożony chleb po wyjęciu był jak prosto z piekarni?

Większość osób w kuchni stosuje już popularną zasadę niemarnowania jedzenia, czyli zero waste. Dotyczy to również chleba i bułek, których czasem po prostu kupimy zbyt dużo lub które zostaną po świętach, uroczystościach czy przyjęciach z bliskimi. Jak długo można przechowywać pieczywo w zamrażarce i jak szybko je odmrozić, ale tak, by wciąż było świeże?

Jak szybko odmrozić pieczywo?

Istnieje kilka metod na szybkie odmrożenie pieczywa - jedne są bardziej pracochłonne, inne zajmą ci dosłownie kilkanaście sekund. Wszystko jednak będzie zależeć od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć - chleba świeżego i puszystego jak prosto z piekarni, czy dobrego i zdatnego do spożycia, ale już bez chrupiącej skórki.

Odmrażanie pieczywa w piekarniku
Jak szybko odmrozić pieczywo, używając piekarnika? Możesz to zrobić na dwa proste sposoby. Przy pierwszym z nich rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Po wyjęciu z zamrażarki bułek czy chleba zwilż je wodą (stosując pędzelek kuchenny) i owiń folią aluminiową. Chleb piecz przez 10-15 minut, natomiast bułki ok. pięciu minut. To metoda, która pozwoli w szybki sposób odzyskać zamrożone pieczywo.

Jeśli natomiast zależy ci na tym, żeby było świeże jak prosto z piekarni, postaw na drugi sposób. Choć proces nie jest trudny, to na pewno czasochłonny. Jednak pieczywo zyska dzięki niemu przyjemną chrupkość skórki i odzyska idealną puszystość środka. Do piekarnika, na niższą półkę, włóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piekarnik rozgrzej do 150 stopni Celsjusza w trybie góra-dół, a do już gorącego włóż chleb czy bułki. Pamiętaj, aby umieścić je na górnej półce, powyżej naczynia z wodą. Piecz przez ok. godzinę lub nawet półtorej. Po upływie wspomnianego czasu w całym domu z pewnością będzie unosić się aromat jak w piekarni.

Odmrażanie pieczywa w mikrofali
Dla niecierpliwych lub wszystkich, którzy nie chcą rozpalać piekarnika na godzinę, przygotowaliśmy jeszcze więcej niezawodnych sposobów. Jak szybko odmrozić pieczywo, używając mikrofali? Przygotuj odpowiednią ilość ręcznika papierowego - tak, aby owinąć nim chleb. Najpierw jednak nasącz go wodą. Po wyjęciu pieczywa z zamrażarki posmaruj chleb mlekiem (przy pomocy pędzelka kuchennego), a potem zawiń go szczelnie w nawilżony ręcznik. Przełóż do mikrofalówki i podgrzewaj przez 15 sekund, wybierając najwyższą moc urządzenia. 

Jeśli nie masz jednak czasu czy ochoty na taki proces, możesz też po prostu włożyć do mikrofali małą miseczkę z wodą obok pieczywa i wówczas je podgrzać. Z naczynia uniesie się para wodna, która wspaniale nawilży chleb czy bułki. Musisz jednak pamiętać, że nie jest to najlepszy sposób na odmrażanie, a pieczywo nie będzie mieć idealnej konsystencji i aromatu.

Inne sposoby na odmrożenie pieczywa
Niektórzy decydują się na odmrożenie pieczywa bez użycia mikrofali czy piekarnika, szczególnie gdy zależy im na małych porcjach. Jeśli chcesz przywrócić świeżość jednej bułce czy kromce chleba, z pewnością przydadzą ci się te metody.

Odśwież pieczywo na parze - zamrożone bułki czy chleb połóż na sitku, durszlaku lub ściereczce kuchennej i umieść nad gotującą się w garnku wodą (tak, aby płyn nie dostał się do pieczywa). Przykryj z góry pokrywką - już po chwili chleb czy bułki odzyskają dawną świeżość.

Skutecznym domowym sposobem na to, jak szybko odmrozić pieczywo, jest też umieszczenie bułki czy kromki chleba w pojemniku wraz z pokrojonym jabłkiem lub selerem naciowym. Wystarczy szczelnie je zamknąć i umieścić w lodówce na całą noc. Dzięki temu pieczywo ogrzeje się, ale też nabierze wilgoci, świeżości i smaku.

Możesz również po prostu wyjąć pieczywo z zamrażarki i przez całą noc trzymać w temperaturze pokojowej. Warto jednak wtedy owinąć je szczelnie papierem ręcznikowym, który wchłonie nadmiar wilgoci i pozwoli na odzyskanie właściwej konsystencji chleba czy bułek.

Jak długo można przechowywać pieczywo w zamrażarce?

Mrożenie pozostałego chleba czy bułek to świetny sposób na niemarnowanie jedzenia i przedłużenie terminu ich ważności. Jak długo można przechowywać pieczywo w zamrażarce, aby było zdatne do spożycia? Niestety tylko przez określony czas, czyli do trzech miesięcy. Po jego upływie nawet mimo chłodnych temperatur, mogłoby się zepsuć, a jego zjedzenie skończyć zatruciem pokarmowym.

Jak mrozić pieczywo, żeby zachowało świeżość? Istnieje kilka zasad, które sprawią, że chleb czy bułki po wyjęciu z zamrażarki będą jak z piekarni. Po pierwsze pamiętaj, aby mrozić tylko świeże pieczywo (najlepiej do dwóch dni od zakupu), zawsze w szczelnie zawiniętym worku foliowym (z którego pozbędziesz się nadmiaru powietrza) i najlepiej odmrażać je w lodówce, temperaturze pokojowej lub w piekarniku.

Źródło: Smaker.pl, putka.pl, odzywianie.wprost.pl

Zobacz też:

Zatłuszczony piekarnik wyczyści raz-dwa. Bez chemii i szorowania

Nigdy nie łącz z tym ziemniaków. Unikniesz rewolucji w jelitach, zgagi i wzdęć

Dodaj do kawy zamiast cukru i mleka. Przyspieszysz odchudzanie, wygonisz wszystkie zarazki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb | pieczywo