Jak zrobić dobry barszcz wigilijny? Nie straci koloru, będzie pyszny i klarowny
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez barszczu czerwonego. Ten tradycyjny powinniśmy przygotować na domowej roboty zakwasie. Jak go zrobić, aby wigilijna zupa smakowała równie dobrze co ta babcina? Oto niezawodny przepis.
Barszcz jest dziś kojarzony przede wszystkim z polskim stołem wigilijnym. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że jest to także jedna z najstarszych, polskich zup, która pojawiała się na naszych stołach już setki lat temu. Pierwsza wzmianka o barszczu pojawia się w XVI wieku, dzięki Mikołajowi Rejowi, który ujął potrawę w swoim dziele "Żywot człowieka poczciwego" (1567 r.).
Dziś wigilijna odmiana barszczu to już potrawa kultowa i nie ma chyba osoby, która choć raz nie miałaby z nim styczności. Warto pamiętać, że barszcz świąteczny różni się od barszczu czerwonego, który przygotowywany jest w ciągu roku. Wigilijna odmiana tej potrawy przygotowywana jest z wywaru, z włoszczyzny oraz buraków. Następnie łączona jest z wywarem z grzybów suszonych jak i kwasem buraczanym. Aby zupa nabrała odpowiedniego smaku i mocy, niezbędny będzie przygotowany wcześniej, domowy zakwas buraczany.
Przygotowanie zakwasu nie jest trudne i wymaga jedynie odrobinę cierpliwości. Warto zrezygnować z kupnych zamienników o niewiadomym składzie na rzecz prawdziwego, domowego zakwasu. Do wykonania go potrzebny będzie: kilogram buraków pokrojonych w plasterki, 1,5 litra wody, pół główki czosnku przekrojonej w poprzek, liście laurowe, ziele angielskie, a także jedna lub dwie łyżeczki soli.
Te wszystkie składniki łączymy w dużym półtoralitrowym słoiku lub kamionkowym naczyniu. Woda powinna być ciepła, aby przyspieszyć proces kwaszenia. Gotowy zakwas należy odłożyć w chłodne, zaciemnione miejsce i przykryć delikatną tkaniną, aby mógł on spokojnie oddychać. Kwaszenie powinno trwać dwa tygodnie. Koniecznie należy zwrócić uwagę, czy żaden burak nie wystaje poza zalewę, ponieważ zacznie on pleśnieć, a cały zakwas będzie nadawał się do wyrzucenia.
Nie powinniśmy trzymać zakwasu w ciepłym miejscu, a naczynie, w którym będziemy przygotowywać specyfik, musi być bardzo czyste. Najlepiej jest porządnie je wyparzyć przed rozpoczęciem czynności. Warto też od czasu do czasu przyjrzeć się zakwasowi, aby skontrolować, czy nie pojawia się na nim pleśń.
Barszcz czerwony podawany podczas wieczerzy wigilijnej jest zupą postną, czyli bezmięsną. Gotuje się go na wywarze z warzyw i buraków, przyprawia zakwasem buraczanym i wywarem z grzybów suszonych. Przygotuj go według naszego przepisu, a na pewno wyjdzie przepysznie.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 2 selery naciowe,
- cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 g suszonych borowików,
- 2 całe goździki,
- liść laurowy,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- łyżeczka natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- kilogram buraków,
- łyżeczka cukru,
- łyżka czerwonego octu winnego,
- 2 łyżki soku cytrynowego.
Sposób wykonania:
Obierz i drobno pokrój marchewki, cebulę, selery. W głębokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Przełóż warzywa na gorący tłuszcz i smaż do ok. 5 minut.
Zalej podsmażone warzywa bulionem, dodaj rozgniecione, obrane ząbki czosnku. Dorzuć też borowiki, goździki, liść laurowy, majeranek, natkę pietruszki, sól i pieprz. Przemieszaj, przykryj garnek i gotuj przez ok. 20 minut, do miękkości składników.
Umyj i obierz buraki, zetrzyj je na tarce i dodaj do garnka. Wsyp też cukier i wlej czerwony ocet winny. Gotuj jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie odcedź zupę przez sito, wlej sok z cytryny. Barszcz czerwony na wigilię gotowy, podawaj ciepły z uszkami.
Przy robieniu wigilijnego barszczu trzeba uważać, żeby nie popełnić podstawowych błędów, które mogą zrujnować zupę. Jednym z najczęstszych problemów jest niewłaściwy kolor barszczu, który powinien być głęboki i bordowy.
Barszcz może wyjść zbyt jasny lub zbyt ciemny. Wyjdzie za blady, gdy zbyt długo będziesz go gotować. Nie przeciągaj procesu i nie trzymaj zupy na zbyt mocnym ogniu (tym bardziej nie doprowadzaj do wrzenia), bo zupełnie straci kolor. Koniecznie dodaj też sok z cytryny lub łyżeczkę octu jabłkowego, które pomagają podtrzymać właściwą barwę. Jeśli barszcz mimo to jest za jasny, dodaj do niego kolejnego, pokrojonego w kostkę lub utartego buraka. Puści sok, który zabarwi zupę. Pysznym pomysłem jest również dodanie soku z czerwonej porzeczki - nie zakwasi zupy, tylko doda jej nieco pożądanej słodyczy.
Z kolei barszcz wyjdzie zbyt czarny, gdy użyjesz większej niż potrzebna liczby buraków, zbyt dużo zakwasu buraczanego lub grzybów. Warto wtedy dolać do garnka odrobinę wody, by nieco rozrzedzić esencję. Jeśli lubisz zabielany barszcz, możesz użyć odrobinę śmietanki.
Błędy podczas robienia barszczu na wigilię mogą wpłynąć również na jego smak. Idealny barszcz ma zbalansowany aromat - jest słony, kwaśny, ale również ostry i słodki. Gdy zupa wyjdzie za kwaśna, dosyp do niej odrobinę cukru lub dodaj buraka i trochę wody. Rób to porcjami, sprawdzając, czy udało się wyrównać smak. Jeśli barszcz będzie mdły, dodaj ocet, sok z cytryny lub przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, majeranek), które podkręcą jego aromat. Ciekawym sposobem na uratowanie smaku barszczu jest również dodanie do niego zalewy spod kiszonej kapusty lub ogórków.
Poradnik, jak zrobić dobry barszcz na wigilię, powinien pomóc w zrobieniu esencjonalnej zupy o pięknym kolorze. Kieruj się wskazówkami, a już niedługo przyrządzisz bożonarodzeniowy specjał pełen smaku.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi i uszka? Magda Gessler biłaby brawo
Dlaczego piernik opada? Jeden błąd i ciasto będzie zapadnięte
Patent cukiernika na idealną polewę czekoladową. Szybko zastyga i nie pęka na ciastach