Jesienna herbatka nie tylko dla insulinoopornych. Obniża poziom cukru, dobrze działa na odporność
Na zewnątrz coraz zimniej, a przez to coraz częściej sięgamy po gorące napoje. Po miesiącach słońca i wysokich temperatur powracamy do przepysznych herbat. W domu przygotowuję specjalną jesienną herbatę, która idealna jest dla insulinoopornych i nie tylko. Wzmocni odporność, a jej smak to prawdziwa bomba.
Nic tak nie kojarzy się z jesienią, jak mieszanka korzennych przypraw. Cynamon, goździki, kurkuma - takie połączenie to ideał, gdy kończy się lato. Sprawdza się nie tylko w deserach, ale też gorących napojach. Nadają im zarówno niepowtarzalnego aromatu, jak i właściwości zdrowotnych.
Goździki, cynamon i kurkuma to bogactwo witamin, minerałów, a zarazem właściwości dla zdrowia. Mieszanka dostarczy do organizmu witamin E, C, A, K, B6. Do tego uzupełni zapotrzebowanie na magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo oraz liczne antyoksydanty.
W efekcie przyjmowanie do organizmu naparów z goździków, cynamonu i kurkumy wpłynie na organizm antyoksydacyjnie. Każda z tych przypraw zawiera silne związki przeciwutleniające. Wykazują więc właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Z tego powodu idealnie sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym, gdy łatwo o przeziębienia. Wzmocnią odporność organizmu, zapobiegną zachorowaniom lub pomogą w leczeniu ich.
Właściwości antyoksydacyjne goździków, cynamonu i kurkumy to również działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Zadbają nie tylko o dobry wygląd skóry, ale także o umysł, chroniąc przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych.
Ponadto napary z dodatkiem goździków, cynamonu i kurkumy pozytywnie wpłyną na poziom cukru we krwi. Związki obecne w przyprawach zwiększają wrażliwość na insulinę i spowalniają wchłanianie cukrów w jelicie cienkim. Oznacza to, że pomogą w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy i zapobiegną występowaniu nagłych jego wahań.
Goździki, cynamon i kurkuma dodatkowo uregulują poziom cholesterolu we krwi. Zarazem zadziałają na "złą" frakcję LDL, jak i cholesterol całkowity. Co więcej, wykazują działanie przeciwzakrzepowe, a takie połączenie ochroni układ sercowo-naczyniowy. Dzięki temu zniwelują ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy.
Jesienna herbata dla insulinoopornych i nie tylko, to połączenie ulubionego gorącego naparu i kilku niesamowicie cennych przypraw. Ich korzenny aromat idealnie wpasowuje się w panujący klimat, a co najważniejsze, wspierają organizm w tym trudnym jesienno-zimowym czasie. Regularne picie jej obniży poziom cukru we krwi, poprawi samopoczucie i zadba o odporność.
Składniki:
- litr ulubionej gorącej herbaty,
- laska cynamonu (lub 2 łyżeczki suszonego cynamonu),
- 6 goździków,
- kawałek świeżej kurkumy (lub łyżeczka suszonej kurkumy),
- kawałek korzenia imbiru (lub łyżeczka suszonego imbiru).
Sposób wykonania:
Świeżą kurkumę i imbir obierz, a następnie pokrój w plastry. Wszystkie przyprawy umieść w dużym dzbanku, a następnie zalej je gorącą herbatą. Całość zamieszaj i pozostaw na około 5 minut do zaparzenia się. Jesienną herbatę podawaj na ciepło. Możesz dodać do niej plaster cytryny czy pomarańczy.
Źródło: mp.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy