Reklama
Reklama

Kiedy dodać sól do rosołu - na początku czy pod koniec gotowania? Większość robi to źle

Rosół sprawia wrażenie banalnego w przygotowaniu. W końcu to tylko prosty wywar z mięsa i warzyw. Okazuje się jednak, że błąd można popełnić, nawet doprawiając zupę. Kiedy dodać sól do rosołu - na początku czy na końcu? Większość robi to źle.

Tradycyjną polską zupę, jaką jest rosół, koniecznie należy przygotowywać według określonych zasad. Jedynie skrupulatne trzymanie się wyznaczonej receptury, sposobu gotowania, pozwoli otrzymać idealny, klarowny, aromatyczny bulion, który złapie za serce niejednego konesera.

Najlepsze mięso na rosół

Mięso to prawdziwa podstawa rosołu. To właśnie ono nadaje cały aromat zupie, dlatego tak ważny jest wybór tego najlepszego. Zgodnie z tradycją do wywaru powinno się użyć co najmniej dwóch rodzajów mięsa

Najlepszym mięsem na rosół jest drób. Do garnka możemy wsadzić nie tylko znaną i lubianą kurę, ale także indyka, kaczkę lub mniej popularne propozycje, jak bażant lub perliczka. Drugim najczęściej wybieranym rodzajem mięsa na rosół jest wołowina. Świetnie sprawdzi się szponder wołowy lub żeberko

Smak rosołu bardzo dobrze podkręcają również podroby. Najchętniej bulion wzbogacany jest o żołądki i serca. Nadają one wyjątkowego, charakterystycznego aromatu, dzięki czemu zupa stanie się intensywniejsza w smaku

Dla efektu finalnego znaczenie ma zarówno, jakie mięso wybierzemy, jak i to, jak będziemy je gotować. Umyte mięso na rosół zawsze zalewamy zimną wodą. Wówczas mięso będzie nabierać temperatury równocześnie z wodą, co przełoży się na lepsze oddanie wszystkich aromatów

Jakie przyprawy do rosołu?

Przyprawy do rosołu mają za zadanie podkręcić smak mięsa. Nie powinny one przyćmić aromatu składników bazowych. Smak zupy bardzo dobrze podkreśli dodatek przypraw, takich jak pieprz w ziarnach, ziele angielskie czy liście laurowe. Niektórzy lubią też dodawać do rosołu lubczyk

Kluczową przyprawą do rosołu jest natomiast sól. Dodatek białych kryształków najbardziej wzmocni aromaty i wydobędzie to, co chcemy w zupie poczuć. Do tego podkreśli smak mięsa. Taki efekt uzyskamy wyłącznie, jeśli soli użyjemy w określony sposób. 

Kiedy dodać sól do rosołu?

Sól do rosołu dodaje się dopiero pod koniec gotowania. Przyprawa dodana wcześniej zablokuje przenikanie mięsnych i warzywnych smaków do zupy. Przez to jej smak, mimo świetnie dobranych składników, długiego czasu gotowania, będzie płaski i nijaki. Sól dodana na koniec wzmocni aromat tak, jak tego oczekujemy. 

Skoro wiemy już, kiedy dodać sól do rosołu, to warto zarazem wiedzieć, ile jej dodać. Duży garnek o pojemności trzech lub czterech litrów doprawiamy zaledwie łyżką soli. Taka dawka jest w zupełności wystarczająca, a zupa nie będzie przesolona.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Jak smażyć mielone, żeby nie ociekały tłuszczem? Wrzuć na patelnię - tak, jak nasze babcie

Dodaj do rosołu na początku gotowania. Będzie bardziej pożywny, gęsty i zarazem klarowny

Domowy syrop owocowo-warzywny na kaszel i odporność. Stara, ludowa receptura

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia polska | bulion