Reklama
Reklama

Koktajl na wzmocnienie odporności. Sekretem jest pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli zdobywa coraz większą popularność i to nie bez powodu. Słynie głównie ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Poza tym przyjmowanie go zadziała pozytywnie na układ krwionośny czy układ pokarmowy. Zrób z pyłkiem ten pyszny koktajl i ciesz się jego zbawiennym wpływem na organizm.

Jeśli chcesz wzmocnić organizm, sięgnij po pyłek pszczeli. Produkt ten, nazywany również pyłkiem kwiatowym, jest naturalnie wytwarzany przez pszczoły. Powstaje z pyłku kwiatów, zbieranych przez owady, zmieszanych z enzymami ślinowymi i nektarem. Mieszanka przechowywana jest w ulu jako źródło pożywienia. Przyjmuje formę małych granulek o bogatym składzie.

Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli to skarbnica składników przydatnych dla organizmu człowieka. Przede wszystkim dostarczy on witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminy C i E. Z minerałów uzupełni zapotrzebowanie na potas, magnez, żelazo i cynk. Co jednak ważniejsze, pyłek pszczeli obfituje w substancje aktywne takie jak flawonoidy, aminokwasy, enzymy i koenzymy, kwasy tłuszczowe

W efekcie pyłek pszczeli będzie mieć właściwości podnoszące odporność. Zadziała profilaktycznie, zapobiegając pojawianiu się przeziębień czy gryp. Świetnie sprawdzi się jako wzmocnienie dla osób starszych lub pacjentów z osłabionym układem immunologicznym.

Ponadto suplement może wspierać podczas przechodzonych infekcji. Pyłek pszczeli ma silne działanie przeciwzapalne, więc złagodzi gorączki, bóle gardła. Pozwoli na szybszy powrót do zdrowia i odzyskanie pełni sił. 

Pyłek pszczeli ma właściwości dbające o serce i układ krążenia. Uelastycznia i wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając ich uszkodzeniom. Może poprawiać krążenie, obniżać poziom trójglicerydów i cholesterolu, tym samym działając przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo. Uchroni zarazem od innych chorób układu sercowo-naczyniowego jak udar, zawał, choroby niedokrwienne.

Regularne przyjmowanie pyłku pszczelego pozytywnie zadziała na układ pokarmowy. Poprawi wielkość i skład flory bakteryjnej. Ułatwi trawienie i przyspieszy metabolizm, zmniejszając ilość występujących zaparć. Wymiecie złogi z jelit i złagodzi stany zapalne narządu. Do tego może pomóc w leczeniu choroby wrzodowej żołądka, dwunastnicy oraz ochroni wątrobę

Pyłek pszczeli może mieć także wpływ na układ nerwowy. Zredukuje wysoki stres i pomoże w wyciszeniu, relaksowaniu się. Przywróci odpowiednią koncentrację, pamięć i naukę nowych rzeczy. Poprawi nastrój, zapobiegnie występowaniu stanów depresyjnych i lękowych. Suplement może też okazać się zbawienny przy problemach z zasypianiem

Sprawdź także: Wzmacnia serce i odporność, pobudza krążenie. Dodaj do miodu i jedz regularnie

Koktajl na odporność z pyłkiem pszczelim - przepis

Koktajl na odporność z pyłkiem pszczelim to coś idealnego na tę porę. Wahania temperatur i wszechobecne wirusy nie ustępują, przez co nietrudno o przeziębienia. Aby ich uniknąć, wystarczy, że każdego dnia wypijemy taki domowy napój. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a efekt jest świetny.

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • 1/2 awokado, 
  • 2 plastry ananasa, 
  • 1 łyżka siemienia lnianego, 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, 
  • 1/2 łyżeczki imbiru, 
  • 1 łyżeczka pyłku pszczelego, 
  • 350 ml napoju roślinnego, 
  • szczypta pieprzu. 

Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zalej je dowolnym, ulubionym napojem roślinnym. Całość zmiksuj na gładką, nieco gęstszą masę. Jeśli konsystencja jest dla ciebie za gęsta, dodaj więcej napoju roślinnego. Koktajl na odporność z pyłkiem pszczelim jest gotowy. Taki koktajl pij od 1 do 2 razy dziennie między posiłkami

Źródło: doz.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Olej z popularnych nasion jest zdrowszy od oliwy. Wzmacnia odporność, zapobiega miażdżycy, redukuje stres

Przynosi ulgę po przejedzeniu. Pij, gdy chcesz zrzucić kilogramy i gdy dopadło cię przeziębienie

Piję rano zamiast kawy. Mam więcej energii, do tego w pasie jest luźniej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki