Reklama
Reklama

Masz problemy ze stawami? Zacznij jeść te przekąski, szybko poczujesz różnicę

W twoim najbliższym gronie na pewno nie brakuje osób, które borykają się z bólem stawów. Co ciekawe, problem ten dotyka nie tylko seniorów, a i coraz młodszych osób. Gdy dolegliwości utrudniają codzienne funkcjonowanie, nie obejdzie się bez wizyty u lekarza. Warto jednak zadziałać dwutorowo i przyjrzeć się swojej diecie. Co jeść, gdy bolą stawy? Podpowiadamy.

Dietetycy i lekarze przekonują, że odpowiednio dobraną dietą, stosowaną przez dłuższy czas, można znacznie poprawić wyniki badań i samopoczucie. W poniższym artykule znajdziesz pomysły na przekąski, które warto jeść, gdy bolą cię stawy.

Sprawdź także: Takiej zupy na odchudzanie jeszcze nie jadłaś. Nie dość, że spala boczki, to jeszcze jest przepyszna

Co jeść, gdy bolą stawy?

Wśród produktów spożywczych, które korzystnie wpływają na stawy, wymienia się tłuste ryby, takie jak: łosoś, makrela, śledź, czy sardynki. Są źródłem białka, witaminy A, D, E i K, oraz wykazujących działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające kwasów omega-3.

Dieta na bolące stawy, powinna obfitować w kolorowe warzywa i owoce, które są źródłem antyoksydantów, wykazujących działanie przeciwzapalne, są to np. buraki, papryka, pomidory, brokuły, czerwoną kapustę. Warto sięgać także po rośliny strączkowe, np. ciecierzycę. Wśród owoców warto wybierać, m.in.: jagody, borówki, czarna porzeczka, truskawki, wiśnie, czy awokado.

Należy także zadbać, aby w jadłospisie pojawiało się źródło zdrowych tłuszczów, świetnie sprawdzi się oliwa z oliwek, orzechy, pestki i nasiona, np. siemię lniane i chia. Warto włączyć również do diety przyprawy, np. kurkumę, cynamon, czarny pieprz, oraz kakao.

Warto także mieć na uwadze fakt, że niektóre produkty mogą pogorszyć stan zdrowia osób, które mają problemy ze stawami. Mowa tu przede wszystkim o spożywaniu dużej ilości przetworzonej żywności, fast-foodów, słodyczy, chipsów i chrupek. Produkty te bogate są w cukier, sól, oraz tłuszcze trans, które również mogą nasilać dolegliwości. Warto zrezygnować także ze spożywania alkoholu.

Wśród zdrowych produktów, również występują takie, które mogą być nieodpowiednie dla osób borykających się z bólem stawów. Należy ograniczyć warzywa, które zawierają puryny. Substancje rozkładają się do kwasu moczowego, jeśli w organizmie jest go zbyt dużo, prowadzi do to hiperurykemii. Stan ten jest przyczyną chorób reumatycznych, takich jak dna moczanowa. Wówczas warto ograniczać takie warzywa jak: szpinak, szparagi, grzyby, czy groszek.


Jedz te przekąski, gdy bolą cię stawy

Doktor Marek Skoczylas na swoim kanale YouTube dzieli się wiedzą w zakresie zdrowego odżywiania. W jednym ze swoich filmików postanowił przedstawić przepisy na przekąski, które sprawdzą się u osób, które borykają się z problemem bólu stawów. Dania te mają także działanie zmniejszające ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, np. miażdżycy, cukrzycy i otyłości.

Krem czekoladowy z awokado

Do przygotowania dwóch porcji kremu czekoladowego, będziesz potrzebować:

  • 2 bananów,
  • ½ awokado,
  • 1 łyżkę kakao,
  • 1 łyżkę masło orzechowego,
  • Do dekoracji: garść malin lub borówek.

Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę, a następnie przełożyć do miseczki i udekorować świeżymi owocami.

Jogurtowy pudding chia

Do zrobienia jednej porcji, przygotuj:

  • 2 łyżki nasion chia,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżkę miodu,
  • Do podania: świeże owoce lub orzechy.

Nasiona chia wymieszaj z jogurtem i miodem, odstaw do lodówki na całą noc. Podawaj z sezonowymi owocami lub orzechami.

Marchewki z hummusem

Marchewki, oraz do przygotowania hummusu, będziesz potrzebować:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
  • 2 łyżki tahini,
  • 2 ząbków czosnku,
  • sok z połówki cytryny.

Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera, zmiksuj na gładką maskę. Marchewki obierz i pokrój w słupki, podawaj z kilkoma łyżkami hummusu.

Pieczona ciecierzyca

Ugotowaną ciecierzycę (lub tę ze słoika ok. 400 g), dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie wymieszaj ją z niewielka ilością oliwy z oliwek ok. 2 łyżki, oraz ulubionymi przyprawami, np. słodką papryką, oregano i czosnkiem. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.


Źródła: youtube.com/@MarekSkoczylasPL, medonet.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło

Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu

Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski