Najlepsze domowe lekarstwo na męczący kaszel. Zrobisz je z domowej przyprawy
Okres wirusowy nie odpuszcza, a co za tym idzie, dopada nasz męczący kaszel. Zamiast sięgać po sklepowe, drogie specyfiki, przygotuj to domowe lekarstwo. Zrobisz je z przyprawy, którą na pewno masz w domu. Nic tak skutecznego jeszcze moja rodzina nie brała.
Domowym lekarstwem na uporczywy kaszel jest napar z majeranku. Ta niepozorna przyprawa działa cuda z układem oddechowym i nie tylko.
Suszony majeranek dostarcza do organizmu potasu, wapnia, magnez, fosfor i żelazo. Z witamin uzupełnia zapotrzebowanie na witaminy A, C i witaminy z grupy B. Do tego przepełniony jest olejkami eterycznymi i antyoksydantami, takimi jak np. garbniki, fitosterole, terpeny, saponiny.
W efekcie majeranek wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Najlepiej sprawdza się w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Pomoże złagodzić bolące gardło, przywróci drożność zatok, a także ułatwi wykrztuszanie zalegającej wydzieliny.
Majeranek ma właściwości wspierające trawienie i układ pokarmowy. Z powodzeniem stymuluje trawienie, przez co polecany jest jako dodatek do ciężkostrawnych potraw. Może przyspieszać metabolizm i zapobiegnie występowaniu zaparć. Co więcej, przyprawa przyspieszy leczenie zgagi, wrzodów żołądka, zadziała rozkurczowo i złagodzi wzdęcia. Stosowany jest zarazem przy schorzeniach wątroby.
Do tego majeranek może wpływać na poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Obie te wartości zostają obniżone, chroniąc serce i wzmacniając je. Ziele ochroni przy tym cały układ krążenia i zapobiegnie rozwojowi m.in. miażdżycy.
Majeranek jest bohaterem wielu leczniczych preparatów. Stanowi element maści, mieszanek do inhalacji na niedrożność dróg oddechowych, syropów czy kropli do nosa. Jeśli jednak w domu zmagamy się z kaszlem, to najprościej będzie przygotować napar z majeranku. Ma specyficzny smak, który nie każdemu może pasować, ale zdecydowanie działa lepiej niż niejeden syrop z apteki.
Wystarczy, że do szklanki wsypiesz 2 łyżki majeranki i zalejesz je 250 ml wrzącej wody. Naczynie przykryj spodkiem i odstaw na 15 minut. Przez ten czas napój powinien się zaparzyć. Gotowy napar z majeranku na kaszel pij lekko przestygnięty.
Napar z majeranku na kaszel pij nawet do 3 razy dziennie, najlepiej rano, popołudniu i wieczorem. Gdy objawy ustaną, pij go jeszcze przez 2 dni, aby mieć pewność, że choroba nie powróci.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przynosi ulgę po przejedzeniu. Pij, gdy chcesz zrzucić kilogramy i gdy dopadło cię przeziębienie
Piję rano zamiast kawy. Mam więcej energii, do tego w pasie jest luźniej
Szybka dieta oczyszczająca. Pozbędziesz się wody z organizmu, metabolizm przyspieszy