Niewielka zmiana, a robi ogromną różnicę. Magda Gessler robi mizerię tylko w ten sposób
Mizeria to idealny dodatek do schabowego, mielonych, kotletów z kurczaka czy nawet jajka sadzonego z ziemniakami. Jest delikatna, świeża i soczysta. Natomiast zrobienie dobrej mizerii wcale nie jest takie proste. Magda Gessler ma na to własny sposób. Niewielka zmiana, a robi ogromną różnicę w smaku.
Mizeria to sałatka z pokrojonych w plasterki ogórków, które połączone są ze śmietaną, niekiedy kefirem, jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Przyprawiane są jedynie solą i pieprzem, a niekiedy urozmaica się przysmak posiekanym koperkiem, czosnkiem, szczypiorkiem lub miętą. Choć zrobienie jej wydaje się proste, to warto wykorzystać kilka trików, aby była jeszcze smaczniejsza.
Dobre ogórki to podstawa dobrej mizerii. Jeśli nie będą mieć odpowiedniego smaku, konsystencji, nawet tak prosta sałatka może się nie udać. Najlepsze na mizerię będą ogórki gruntowe o drobnych nasionach. Wybrane okazy powinny być chrupiące, świeże i nieprzerośnięte. Przerośnięte ogórki będą mniej aromatyczne. Poza sezonem można sięgnąć za to po ogórki szklarniowe.
Kolejną istotną kwestią jest pozbywanie się skórki. Czy ogórki do mizerii powinno się obierać? Z zasady nie powinno się tego robić, ze względu na zawartość cennych składników. Skórka zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który między innymi pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, metabolizm. Do tego wierzchnia warstwa dostarczy witaminy K i beta-karotenu.
Magda Gessler jest mistrzynią nawet w przygotowaniu mizerii. Okazuje się, że znana restauratorka ma triki, które sprawią, że ta prosta sałatka staje się iście wyborna. Według Gessler dobra mizeria wyjdzie, jeśli do ogórków użyjemy kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc. Mlecznego dodatku nie powinno być jednak za dużo. Warzywa powinny być nią tylko delikatnie otulone, a nie “zalane".
Co więcej, według Magdy Gessler w mizerii śmietany nie można zastąpić kefirem, jogurtem, zsiadłym mlekiem czy maślanką. Zdaniem restauratorki takie zamienniki sprawiają, że mizeria staje się zupełnie innym daniem.
Kolejnym cennym trikiem, który odmieni domową mizerię, jest odlewanie wytrąconej wody. Ogórki zasypuje się solą, zalewa octem i odstawia na bok. Już po kilku minutach ogórki puszczą soki, które można wylać przed dodaniem śmietany. Dzięki temu sałatka będzie bardziej kremowa, a śmietana nie będzie spływać z plasterków warzywa.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Herbata najlepsza na kaszel i stany zapalne. Przy okazji ułatwia trawienie
Puszyste, chrupiące, perfekcyjne. Sprawdź, jak smażyć pączki i zachwyć wszystkich
Które siemię lniane jest zdrowsze - złote czy brązowe? Jak stosować siemię podczas odchudzania