Reklama
Reklama

Orzechy włoskie są gorzkie? Prosty, kucharski trik i pozbędziesz się nieprzyjemnego smaku

Pyszne i odżywcze - pełne prozdrowotnych właściwości orzechy włoskie to przysmak, po który warto sięgać regularnie. Zdarza się jednak, że po zdjęciu łupiny spotyka nas rozczarowanie w postaci gorzkiego smaku. Na szczęście są proste sposoby, aby temu zaradzić. Wybierz jeden z nich, a zapomnisz o tym problemie.

Orzechy włoskie to przysmak, który wiele osób wprost uwielbia. Zarówno dorośli, jak i dzieci, chętnie się nimi zajadają. Jest to pyszna przekąska sama w sobie, ale są one także składnikiem wielu deserów, ciast czy na przykład pysznych śniadaniowych owsianek. 

Zastosowanie orzechów włoskich w kuchni jest niezwykle szerokie, a ponadto są one cennym źródłem witamin i antyoksydantów. Mają bardzo korzystne działanie przeciwzapalne, a także wspierają układ odpornościowy. Powodów, aby je jeść, jest więc mnóstwo. Czasami jednak zdarza się, że po zdjęciu łupinki orzecha nie czeka na nas głęboki, intensywny, pyszny smak, ale niemiła niespodzianka – gorycz. Jak sobie z nią poradzić, aby cieszyć się wyrazistym smakiem orzecha?

Dlaczego orzechy włoskie są gorzkie?

Zacznijmy od tego, dlaczego w ogóle orzechy włoskie są gorzkie – co jest tego przyczyną? Sprawa jest dość prosta. Istnieje duża szansa, że zostały one nieodpowiednio obrane, ponieważ za nieprzyjemny posmak odpowiada właśnie ich skórka. 

Należy jednak pamiętać, że to właśnie skórka orzecha włoskiego zawiera w sobie mnóstwo wartości odżywczych - dlatego wiele osób nie zważa na gorzki posmak. Jeżeli jednak komuś to przeszkadza, są odpowiednie sposoby, by temu zaradzić. 

Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich?

Pierwszy, bardzo prosty sposób na pozbycie się goryczki z orzechów włoskich to upieczenie ich w piekarniku. Ten patent zna wiele gospodyń i chętnie go stosuje – wystarczy temperatura 180 stopni i około 6-7 minut pieczenia. Inna opcja to podprażenie orzechów włoskich na suchej patelni. 

Niektórzy, aby pozbyć się gorzkiego posmaku, zalewają orzechy włoskie wrzątkiem (najlepiej dwukrotnie) lub też gotują w mleku przez około 5-6 minut. Ta metoda jest świetna, zwłaszcza gdy planujesz użyć później orzechów do przygotowania deseru - mleko sprawia, że ich smak jest nieco delikatniejszy.

Zobacz też:

Czym zastąpić proszek do pieczenia? Zamienniki też gwarantują pyszne wypieki

Jak sprawdzić, czy ryba jest usmażona? Zastosuj patent dobrego kucharza

Jak pozbyć się mulistego smaku karpia? Wystarczy, że wymoczysz go w tym napoju

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: orzechy włoskie