Reklama
Reklama

Przepis na rosół z kurczaka ma od kolegi, który jest szefem kuchni. Ma smak beztroskiego dzieciństwa

Idealny rosół to popisowe danie każdego kucharza. Bogaty bulion idealnie sprawdzi się podczas chłodnych dni — rozgrzeje nas i odżywi. Poznaj sprawdzony sposób na uzyskanie pysznej zupy o wspaniałym aromacie, która zasmakuje nawet niejadkom. Kilka wskazówek sprawi, że uzyskasz bulion pyszniejszy niż kiedykolwiek.

Każdy kucharz ma swój sprawdzony sposób na uzyskanie, najlepszego ich zdaniem, rosołu. Warto wiedzieć, w jaki sposób przygotować tę potrawę, ponieważ w kuchni przyda się nie tylko jako danie, ale także składnik sosów czy gulaszy. Poznaj wskazówki, które sprawią, że bulion będzie esencjonalny i pyszny.

Sprawdź także: Rozgrzewające danie na chłodne jesienne dni. Kolorowa zupa w meksykańskim stylu

Kurczak i warzywa na rosół. Jak je przygotować?

Jaki powinien być rosół? Treściwy, esencjonalny, o głębokim smaku oraz kolorze. Jednym z aspektów, który pozwoli nam go uzyskać, jest zadbanie o odpowiednie składniki.

Ważne jest mięso. Wiele osób uważa, że najlepszym wyborem jest użycie jego różnych rodzajów, przede wszystkim mieszanki mięsa wołowego i drobiowego. Jeśli mamy pod ręką kawałek cielęciny czy dziczyzny, śmiało możemy go dorzucić — doda pysznego aromatu. Bardzo ważne są również kości. To w nich znajduje się kolagen, dzięki któremu rosół nabiera cennych właściwości odżywczych. Jeśli chcemy ugotować rosół drobiowy, warto wybrać kurę zamiast kurczaka. Sprawdzi się cała tuszka.

Rosół to na pewno nie jest danie, któremu sprzyja pośpiech i niecierpliwość. Potrawa powinna się długo gotować bez przykrycia na bardzo małym ogniu. To właśnie dzięki temu mięso oraz warzywa oddają zupie cały smak. Jeśli obawiasz się, że jest zbyt mała esencjonalna, poczekaj trochę dłużej. Dodatkowy czas pozwoli na redukcję nadmiaru wody i uzyskanie aromatycznej zupy.

Dla niektórych problemem podczas gotowania rosołu są szumowiny, które sprawiają, że danie nie jest klarowne. Jest to nic innego jak kawałki ściętego białka, które wynikają z gotowania mięsa. Jeśli nam przeszkadzają, możemy pozbyć się ich ręcznie, za pomocą łyżki już na początku, kiedy występują w formie piany. Warto jednak być cierpliwym — zwykle pod koniec gotowania samoistnie opadają one na dno. Dzięki temu możemy nakładać rosół bez obaw, że je zgarniemy chochlą.

Nie tylko mięso jest wyznacznikiem, czy rosół nam się uda. Ważne są też warzywa. Niektórzy, aby uzyskać jeszcze głębszy smak zupy, decydują się je delikatnie podpiec w piekarniku lub przysmażyć na suchej patelni. Zarumieniona skórka marchwi, selera czy korzenia pietruszki podczas długiego gotowania zapewni dodatkowy dymny aromat zupy, a także pozwoli na uzyskanie głębokiego, apetycznego koloru. 

Rosół z kurczaka — przepis szefa kuchni

Składniki:

  • 1 kg kury (nadają się udka, korpus, skrzydełka),
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 3 litry wody,
  • dodatkowo: posiekana natka pietruszki.

Dokładnie umyj oraz oczyść mięso. Jeśli kura jest w całości, pokrój ją na mniejsze części — odetnij szyjkę, skrzydełka, udka. Odkrój piersi i użyj do innych dań- w rosole ugotują się szybciej i nie będą apetyczne. 

W garnku wypełnionym wodą umieść mięso i ustaw całość na średnim ogniu. Powoli gotuj i usuwaj na bieżąco pojawiającą się pianę. Marchew obierz ze skórki, cebulę z łupiny. Pokrój na mniejsze części — marchew wystarczy przekroić wzdłuż na pół, cebulę na grube plastry. Umieść je na suchej patelni i smaż do momentu, aż będą ładnie przyrumienione. Dodaj je do garnka wraz z selerem, solą oraz pieprzem. Całość gotuj bez przykrycia. Po ok. 45 minutach sprawdź, czy mięso jest ugotowane. Jeśli bez problemu będzie odchodzić od kości to znak, że rosół jest gotowy. Wyciągnij warzywa oraz mięso i pokrój na mniejsze kawałki — przydadzą się do podania. W talerzach umieść ugotowany makaron, marchewkę i kawałki mięsa, zalej gorącym bulionem. Posyp całość posiekaną natką pietruszki.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dodaj do mięsa zamiast bułki i dobrze wymieszaj. Mielone będą mięciutki i soczyste

Ciasto kruche zawsze mi wychodzi, nigdy nie ma zakalca. Stosuję trik Magdy Gessler

Sól himalajska a kuchenna. Czy różowa sól naprawdę jest zdrowsza?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa