Reklama
Reklama

Rozgrzewające danie na chłodne jesienne dni. Kolorowa zupa w meksykańskim stylu

Mięso mielone, czerwona fasola i kukurydza to połączenie, które od razu kojarzy się nam z daniami kuchni meksykańskiej. Składniki te mogą posłużyć ci na przykład do przygotowania burrito, świetnym rozwiązaniem będzie również zrobienie zupy meksykańskiej. To jednogarnkowe, sycące danie, które warto zrobić w większej ilości na kilka dni. Obiecujemy, że będzie pysznie i zdrowo.

Kuchnia meksykańska znana jest ze swoich wyrazistych smaków, co zawdzięcza bogatej kompozycji przypraw - słodkiej i ostrej papryce, kolendrze, czy limonce. Dodatkowo zupa w meksykańskim stylu to sposób na przemycenie do jadłospisu sporej ilości warzyw, w daniu znajdziesz zieloną i czerwoną paprykę, cebulę, marchewkę, kukurydzę i fasolę. 

Sprawdź także: Zupa grochowa wojskowa syci i rozgrzewa. Idealne danie na jesień

Przepis na zupę meksykańską 

Taką zupę można zaserwować na kilka sposobów. Bardzo dobrze sprawdzi się solo, warto jednak zdecydować się na przygotowania chrupiących tortilli do zagryzania. Wystarczy podpiec placki na suchej patelni, a następnie pokroić je na kawałki. Do przygotowania zupy meksykańskiej, będziesz potrzebować: 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 200 g fasoli czerwonej z puszki, 
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 marchewka, 
  • 1 papryka zielona, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 puszka pomidorów w puszce, 
  • 50 g koncentratu pomidorowego, 
  • 1 litr wody lub bulionu drobiowego, 
  • 500 ml przecieru pomidorowego, 
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki kolendry mielonej, 
  • pół łyżeczki kminku, 
  • pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej, 
  • sól i pieprz, 
  • świeża natka pietruszki oraz limonka do podania,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić zupę meksykańsą? 

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej i najpierw zeszklij cebulę z czosnkiem, a potem dodaj mięso mielone. Smaż, co jakiś czas mieszając. Kiedy będzie gotowe, odsącz go z tłuszczu i przełóż do miski. 

Obraną marchewkę, paprykę zieloną i czerwoną pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej odrobinę oleju. Przełóż warzywa i smaż, często mieszając. Kiedy lekko zmiękną, dodaj bulion. Gotuj około 20 minut. Wtedy dodaj przecier pomidorowy, krojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy. Dopraw zupę cukrem, mieloną kolendrą, kminkiem, papryką wędzoną słodką oraz solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. 

Na koniec dodaj do zupy meksykańskiej podsmażone wcześniej mięso mielone, odsączoną fasolę i kukurydzę. Zostaw na 10 minut na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Podawaj z ćwiartką limonki oraz zieloną pietruszką. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa