Robiłaś już kluski śląskie metodą czwórek? Spróbuj, nie wrócisz do starego przepisu
Kluski śląskie są dla wielu ulubionym daniem z ziemniaków. Często idziemy na łatwiznę i kupujemy w sklepie gotowy produkt, który nie tylko smakuje gorzej, ale ma też słaby skład. Okazuje się, że przepis na kluski jest banalnie prosty. Dzięki łatwej metodzie zapamiętasz, jak przygotować kluski śląskie w domu.
Uczenie się przepisów na pamięć w dzisiejszych czasach nie jest dość popularne. Pomimo to warto mieć kilka sprawdzonych receptur na podstawowe dania, dzięki którym nie będziemy musieli za każdym razem sięgać do książki kucharskiej lub internetu. Jednym z takich przepisów jest ten na kluski śląskie. Poznaj sposób, dzięki któremu zawsze będziesz wiedzieć, jakie proporcje potrzebne są do ich przygotowania.
Przepis na kluski śląskie jest niezwykle prosty. Wystarczy zapamiętać, jakie są podstawowe proporcje konieczne do ich zrobienia. Do przygotowania klusek będziemy potrzebowali:
- mąki ziemniaczanej,
- ziemniaków,
- 1 jajka,
- 1 łyżeczkę soli.
Rozpoczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków do miękkości. Nie musimy dbać o dokładną porcję. Kiedy wystygną, przeciskamy je dwukrotnie przez praskę. Kiedy to zrobimy, możemy zastosować prosty trik. Masę ziemniaczaną w misce dzielimy na cztery równe części. Następnie wyciągamy jedną ćwiartkę, a w jej miejsce wsypujemy mąkę. Powinna ona zajmować dokładnie tyle miejsca w misce, co wyjęta przez nas część ziemniaków.
Następnie do miski wbijamy jajko, dodajemy sól i dorzucamy wyjęte wcześniej ziemniaki. Wyrabiamy masę do momentu, aż będzie elastyczna i miękka. Z masy odrywamy kawałki ciasta, formujemy je w kulki i na środku robimy dziurkę. Gotujemy kluski w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną, gotujemy je jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie kluski powinny być miękkie i gotowe do zjedzenia.
Kluski śląskie najczęściej kojarzymy z ciężkimi daniami. Podaje się je z gulaszem, gęstymi sosami oraz mięsem. Okazuje się, że ten pyszny dodatek może również stanowić danie samo w sobie. Warto zacząć podawać kluski w nieco inny sposób.
Wegetarianie i weganie mogą spróbować klusek śląskich z dodatkiem bezmięsnych sosów, jak np. sos pieczarkowy. Mogą również spróbować przygotować okrasę z wegańskich składników, m.in. tofu wędzone czy grube wiórki kokosowe. Taki roślinny "boczek" będzie doskonale się komponował ze smakiem klusek.
Do potraw z kluskami śląskimi warto dodać surówki, szczególnie jeśli łączymy je z zawiesistymi sosami oraz mięsem. Dzięki świeżym warzywom posiłek będzie lżejszy oraz pełnowartościowy. Do klusek najbardziej pasować będą surówki z kapusty białej, modrej czy kiszonej.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?