Trzy napoje, które nawadniają, oczyszczają i łagodzą stany zapalne. Przepisy od doktora dietetyki
Nie ma nic lepszego niż łyk chłodnego napoju w upalny dzień. Latem, gdy temperatury na zewnątrz potrafią być naprawdę wysokie, trzeba zadbać o właściwe nawodnienie. Dr Bartek Kulczyński, promujący zdrowe odżywianie w internecie, doradza, po jakie napoje warto sięgnąć, aby nie tylko nawodnić organizm, ale też go wzmocnić i odmłodzić.
Doktor dietetyki - Bartek Kulczyński - to twórca edukacyjnego kanału na portalu YouTube. Jest wykładowcą, autorem licznych krajowych i międzynarodowych publikacji naukowych oraz artykułów popularnonaukowych o dietetyce. Specjalista wierzy, że poprzez zdrowy styl życia i wyłączenie z jadłospisu niektórych produktów, można poprawić jakość zdrowia. W jednym ze swoich filmów doradza, co pić latem, aby nawodnić i wzmocnić organizm.
Picie odpowiedniej ilości płynów latem jest niezbędne, aby nie odwodnić i nie osłabić organizmu. Nie tylko utrzymują one temperaturę ciała na odpowiednim poziomie (chroniąc je przed przegrzaniem), ale także usuwają szkodliwe substancje i toksyny.
Zapotrzebowanie na napoje w lecie zależy przede wszystkim od ekspozycji na słońce i upały oraz wykonywanego wysiłku. Im dłużej przebywamy w gorącu lub im więcej aktywności mamy w ciągu dnia, tym więcej wody powinniśmy dostarczyć organizmowi. W lecie mężczyzna powinien przyjąć ok. 2,9 litra, a kobieta ok. 2,2 litra wody, wliczając w to płyny zawarte w pożywieniu.
Doktor dietetyki - Bartek Kulczyński - tłumaczy jednak, że choć woda świetnie nawadnia, to można zastąpić ją też innymi napojami. Charakteryzują się one dodatkowymi właściwościach prozdrowotnymi. To wspaniała wiadomość dla wszystkich, którzy nie lubią pić samej wody i nie są w stanie robić tego regularnie.
Po jakie napoje warto więc sięgać latem, żeby nawodnić organizm? Doktor Bartek Kulczyński dzieli się z widzami trzema przepisami na koktajle, które wykazują prozdrowotne działanie na człowieka. Każdy z nich nawadnia, ale również wykazuje inne właściwości. Są proste do zrobienia i bazują na łatwo dostępnych składnikach.
Sok grejpfrutowo-buraczany z imbirem
To napój, który wspaniale oczyszcza ciało ze wszystkich toksyn, szkodliwych substancji i zalegających resztek. Co więcej, wspiera prawidłowe krążenie, zmniejszając zbyt wysokie ciśnienie i minimalizując ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zakrzepów.
Składniki:
- szklanka wody (250 ml),
- średni burak,
- duży grejpfrut,
- ok. centymetrowy kawałek korzenia imbiru (obrany).
Sposób wykonania:
Do wyższej szklanki wlej 250 ml wody. Buraka obierz i wyciśnij w wyciskarce wolnoobrotowej - uzyskany sok połącz z wodą. Następnie umyj dokładnie grejpfruta i wyciśnij z niego sok - również połącz z pozostałymi składnikami. Zetrzyj imbir na drobnych oczkach, dodaj do szklanki. Wymieszaj wszystko i wypij koktajl. Możesz go też chwilę schłodzić przed podaniem - latem będzie jeszcze smaczniejszy.
Sok pomidorowy z pietruszką
Likopen zawarty w pomidorach działa odmładzająco na organizm. Zapobiega starzeniu się skóry, wzmacnia kości i zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera. Natka pietruszki to z kolei źródło witaminy C, potrzebnej do produkcji kolagenu, który także wpływa korzystnie na kondycję skóry. Zielenina wzmacnia odporność, dba o prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i wykazuje działanie detoksykacyjne oraz przeciwzapalne.
Składniki:
- 2 dojrzałe pomidory,
- 1/4 pęczka natki pietruszki,
- sok z połowy cytryny,
- 1/4 szklanki wody (ok. 62,5 ml),
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób wykonania:
Do kielicha blendera wrzuć obrane pomidory i umytą zieleninę. Wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj do pozostałych składników. Wlej też 1/4 szklanki wody, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Zmiksuj wszystko na gładki i aksamitny koktajl.
Lemoniada cytrynowa z kurkumą
Najlepsza propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za piciem samej wody. Dodatki zupełnie zmieniają jej smak, ale też podkręcają właściwości. Taki napój korzystnie wpłynie na pracę nerek, przeciwdziała gwałtownym skokom cukru i obniża stężenie kwasu moczowego we krwi. Kurkuma, która jest jego składnikiem, dodatkowo łagodzi stany zapalne.
Składniki:
- szklanka wody (250 ml),
- sok z dużej cytryny,
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- łyżeczka miodu,
- szczypta pieprzu,
- kilka kostek lodu,
- kilka listków świeżej mięty.
Sposób wykonania:
Do większej szklanki wlej wodę i sok wyciśnięty z cytryny. Wsyp kurkumę i pieprz. Dodaj też miód i dobrze zamieszaj. Ostrożnie włóż kilka kostek lodu, udekoruj świeżą miętą.
Źródło: terazgotuje.pl, drmax.pl, YouTube @drbartekpl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy