Reklama
Reklama

Wlej do rosołu, będzie klarowny jak nigdy. Trik profesjonalnych kucharzy

Przygotowujesz aromatyczny rosół, ale masz problem z tym, że wychodzi mętny? Zastosuj ten trik profesjonalnych kucharzy. Dzięki niemu bulion zawsze wychodzi złocisty i klarowny jak nigdy. Ta technika może zaskoczyć.

Rosół nazywany jest królem wśród polskich zup. Z pozoru to prosty bulion, ale z jego esencjonalnością i aromatem nic nie może się równać. Jak jeszcze bardziej udoskonalić niedzielny obiad? Taki trik sprawi, że będzie niesamowicie klarowny.

Na czym gotować rosół?

Rosół gotuje się na kilku podstawowych składnikach. Bazą dla bulionu jest mięso drobiowe z dodatkiem wołowiny. Do tego niezbędna jest włoszczyzna. W mieszance warzyw znajduje się marchew, pietruszka, seler korzeniowy, por i cebula. Do tego wywar wzbogacany jest o natkę pietruszki

W rosole istotne jest nie tylko, na czym go gotujemy, ale także czym go przyprawimy. Podstawą jest oczywiście sól. To ona podkręci i wydobędzie najlepszy smak. Do tego konieczny jest pieprz czarny w ziarnach, liście laurowe i ziele angielskie. W wielu domach dodawany jest również liść lubczyku, jednak ma on specyficzny smak, przez co nie każdy go używa. 

Sprawdź także: Jak szybko ugotować buraki? Zastosuj prosty trik

Jak gotować rosół?

Gotowanie rosołu rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Nie może być ono zamrożone. Na kilka godzin przed gotowaniem wyjmij je z zamrażarki i pozostaw do powolnego, naturalnego rozmrożenia. Do garnka wkładamy rozmrożone mięso i zalewamy je zimną wodą, a następnie zaczynamy gotować na małym ogniu. 

Gdy na wodzie zaczną zbierać się szumowiny, ściągamy je łyżką, a do garnka dodajemy oczyszczone warzywa oraz przyprawy. Rosół pozostawiamy do dalszego gotowania, wciąż na małym ogniu. W takich warunkach bulion powinien gotować się przez 3-4 godziny. Na sam koniec przyrządzania wywaru, dodajemy do niego sól. 

Trik na klarowny rosół

Osiągnięcie klarownego rosołu to ciężkie wyzwanie, które spędza sen z powiek niejednemu domowemu kucharzowi. Okazuje się, że istnieje bardzo prosty trik na to, żeby bulion był idealnie przejrzysty.

Trikiem na klarowny rosół jest dodanie do niego szklanki zimnej wody. Niektórzy profesjonalni kucharze polecają także kostki lodu. Taki dodatek obniża temperaturę bulionu, dzięki czemu pozbywamy się mętności i nieestetycznych osadów. Ponadto w ten sposób uzupełnimy część wody, która wyparowała podczas gotowania. 

Szklanka zimnej wody do rosołu zadba zarówno o jego wygląd, jak i smak. Dolanie wody wzmocni aromat zupy, a w efekcie tak będzie jeszcze bardziej esencjonalna.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jak szybko ugotować buraki? Zastosuj prosty trik

Gdzie wyrzucać woreczki po ugotowaniu ryżu i kaszy? Wciąż trafiają nie tam, gdzie powinny

Herbata z aromatycznej przyprawy może zastąpić kawę. Dodaje energii, pomaga w odchudzaniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska