Z czym nie wolno łączyć grzybów? Możesz sobie narobić dużych problemów
Ból brzucha, niestrawność, a nawet nudności i zatrucie pokarmowe - wszystkie te objawy mogą pojawić się, jeśli podasz grzyby w niewłaściwy sposób. Wiedza na temat tego, z czym nie wolno łączyć grzybów na talerzu, przyda się każdemu, kto jesienią nie wyobraża sobie kuchni bez skarbów lasu. Tym bardziej że teraz ich nie brakuje.
Nie każdy wie, że istnieje aż 14 tysięcy różnych gatunków grzybów, spośród których 300 jest jadalnych. Pozostałe są niejadalne, trujące i psychoaktywne. Podczas zbiorów w lesie kluczowe jest więc umiejętnie wybieranie grzybów, które nie zaszkodzą zdrowiu i życiu. Jeśli nie masz pewności, czy dany gatunek jest bezpieczny, to możesz przynieść okazy do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej. Grzyboznawcy bezpłatnie ocenią, czy zbiory nadają się do użycia w kuchni. Ponadto dobrze jest wiedzieć, z czym nie wolno łączyć grzybów podczas gotowania, aby ich jedzenie nie zakończyło się przykrymi dolegliwościami.
W internecie krąży opinia, że grzyby nie są zbyt wartościowym produktem w diecie. To jednak nieprawda, mimo że faktycznie w większości składają się z wody (od ok. 70 do 90 proc.). Poza tym zawierają także antyoksydanty, białko i beta-glukan, czyli błonnik pokarmowy. Są też niskokaloryczne, dlatego mogą znaleźć się w jadłospisie podczas odchudzania.
Najważniejsze dla organizmu będą mikro- i makroelementy, których grzyby dostarczają pod dostatkiem. Wśród minerałów można wymienić wapń, żelazo, potas, fosfor, sód czy cynk. Znajdują się w nich witaminy A, C, D, E, ale przede wszystkim te z grupy B. Te korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, poprawiając pamięć i koncentrację.
Czy grzyby są zdrowe? Obecne w nich związki wpływają na prozdrowotne właściwości. Wspierają głównie układ sercowo-naczyniowy, mięśniowy, odpornościowy i pokarmowy. Grzyby wzmacniają odporność, obniżają cholesterol, działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo, antyalergicznie i przeciwzapalnie. Mogą także chronić przed rozwojem nowotworów i miażdżycy.
Choć grzyby są zdrowe, to podane w niewłaściwy sposób wciąż mogą zaszkodzić organizmowi. Z czym lepiej ich nie łączyć? Nie podawaj ich nigdy w towarzystwie wysokoprocentowego alkoholu i tłustych, obciążających potraw. Grzyby same należą do ciężkostrawnych, bo zawierają wielocukier - chitynę - który nie jest rozkładany przez enzymy trawienne.
Popijanie grzybów alkoholem może skończyć się dolegliwościami gastrycznymi, a nawet zatruciem pokarmowym. Szkodliwe np. jest łączenie napojów wysokoprocentowych z borowikiem krępym, w którym znajduje się kopryna. Alkohol zamienia substancję w toksyczny kwas octowy, który wywołuje zawroty głowy czy nudności. Z drugiej strony niskoprocentowe, białe wino, serwowane w małej ilości, może pomóc zmniejszyć ciężkostrawność grzybów.
Z czym jeszcze lepiej nie łączyć skarbów lasu? Nie zaleca się podawać ich ze wzdymającymi roślinami strączkowymi, bo tylko utrudnią trawienie i doprowadzą do bólu brzucha. Nie jest też polecane smażenie grzybów, bo te wchłoną tłuszcz i sprawią, że potrawa nabierze dużej kaloryczności. Osoby z refluksem i zgagą powinny uważać na połączenie grzybów z octem - może prowadzić do zaostrzenia ich choroby.
Najlepiej więc grzyby gotować i łączyć z lekkostrawnymi produktami. Przy sosach i zupach warto ograniczyć śmietanę. Do grzybowych dań można za to dodać zioła, które stymulują trawienie. Będą to m.in. kminek, tymianek, rozmaryn, cząber, majeranek czy jałowiec.
Źródło: terazgotuje.pl, gov.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy